Tomas Ryde: „A fost un moment în viață când am fost într-o situație foarte grea. Dar totul se poate schimba”

Andrei Năstase 6 decembrie 2019

După ce-a sărbătorit victoria împotriva Ungariei cu jucătoarele, pe care le-a îmbrățișat și le-a felicitat, după ce l-a încurajat la conferința de presă pe antrenorul Ungariei Kim Rasmussen, care a fost foarte dezamăgit de ratarea obiectivului pentru care muncește de patru ani cu naționala Ungariei – calificarea la Jocurile Olimpice -, Tomas Ryde ne-a explicat cum a întors România acest rezultat și ce înseamnă calificarea în Main Round pentru el, ca antrenor.

„Am simțit că principalul mod de a câștiga azi e să punem presiune pe ele, să intre într-o stare de stres, să ia decizii slabe și s-o ținem pe Kovascis în afara jocului, pentru că e foarte bună. Am fost puțin norocoși în final, trebuie să recunosc. Dar așa e sportul. Însă trebuie să și muncești pentru noroc. În repriza a doua, am schimbat niște lucruri în apărare, am încercat cu Bacăoanu, am scos-o pe Perianu puțin, am încercat cu Laura Pristăvița în dreapta, i-am dat mingea Soniei Seraficeanu, cu care s-a întâmplat exact ce mi-am dorit. Modul în care aruncă Sonia e incredibil, sare ca nimeni alta în România. Iar portarul Ungariei nu e chiar slab, așa că o felicit pe Sonia, la fel și pe Ana Maria Iuganu, din extrema cealaltă, pentru că azi aruncările de pe extremă au fost probabil punctul nostru puternic în atac.”

Ce le-a zis jucătoarelor la vestiar, de unde a venit această revenire?

„În prima repriză n-am avut deloc viteză în atac, iar ele au venit ca un uragan. La pauză i-am zis lui Buceschi că obiectivul e să ne apropiem la patru goluri, pentru că într-un meci de handbal nu știi niciodată ce se poate întâmpla, patru goluri pot fi recuperate. Așa că le-am zis fetelor: Diferența de șase goluri e cam mare, dar ele au o suspendare în care putem înscrie poate două goluri. Și apoi avem 28 de minute să recuperam aceste patru goluri. Noi credeam.”

Cel mai important, pentru antrenorul suedez, este respectarea sistemului: „Le-am spus des, dar trebuie să le repet: Respectați structura, comunicați, adaptați structura, dar n-o schimbați. Asta a fost greu pentru Mădălina Zamfirescu, care a rupt structura în aparare și a ieșit în față. Dar cred că ăsta e un moment de învățare pentru jucătoaele tinere. Știu că Mădălina n-o să mai facă asta a doua oară, sunt sigur.”

Vede această victorie ca una pe una a inimii sau a sistemului? „Voi să-mi spuneți. Cred că e compusă din mai multe lucruri. În primul rând, Cristina a preluat conducerea, le ajută mult pe jucătoarele tinere. Apoi sunt jucătoarele tinere, ca Sonia, Polocoșer în apărare, Pristaviță, Ana Maria Iuganu, care au jucat bine. Cred că e o victorie a cooperării. E despre cum să continui, să continui, să continui. Și sunt convins că va veni un moment în viață, când fetele vor fi bătrâne și vor sta de povești cu nepoții și le vor spune: A fost un moment în viață când am fost într-o situație foarte grea. Dar totul se poate schimba. E ceva pozitiv pentru minte, asta e cel mai important.”

„Vreau să fim o echipă care câștigă”

A mai contat, spune Tomas, că jucătoarele nou venite în echipă au început să înțeleagă modul în care se lucrează: „Acum, că am petrecut timp împreună, cred că noile jucătoare înțeleg mai bine cum lucrăm. Sunt multe lucruri la care cele noi trebuie să se gândească. Și n-am putut acum folosi pe toată lumea, poate o să pot săptămâna viitoare.

Trebuie ca ele să aibă încredere că sistemul nostru e unul bun și să aibă încredere în fiecare din ele. Uneori, dacă în apărare te dai cu doar câțiva centimetri într-o parte, lași un culoar liber și pierzi încrederea. De asta ne uităm pe videouri și vorbesc cu ele în fiecare zi, individual sau în perechi, dar și cu toată echipa, să le dau încredere și siguranță. Să construiești, să construiești. E singurul mod prin care poți reuși.”

„Sigur că dacă pierzi un meci ca cel de azi, e un sentiment dureros. Dar jucătoarele au făcut lucruri foarte bune, chiar dacă nu se văd. Lorena Ostase, de exemplu, pe pivot, când am jucat 7 contra 6, mai ales avand în vedere experiența pe care o avea în astfel de situații… e incredibil pentru mine.”

Cum trăiește, ca antrenor, această victorie?

„Pentru mine, e despre faptul că aș fi urât să fiu nevoit să joc Presidents Cup, nici nu mă gândeam la posibilitatea asta. Vreau să fim o echipă care câștigă. După meciul cu Muntenegru, care a fost strâns, am avut o stare foarte proastă, pentru că vreau să câștig. Așa că pentru mine, să merg în Main Round cu jucătoarele astea tinere, să continuăm să muncim pentru viitor, înseamnă foarte mult. Mai ales dacă compari cu situația Ungariei: ele știu acum clar că nu vor merge la Jocurile Olimpice. E groaznic. Așa că sunt foarte fericit pentru fete și pentru echipă, înseamnă mult. Așa e sportul, ești in or out.”

Întrebat ce le-ar spune celor care n-au crezut în el și în echipă, suedezul a glumit: „Cine n-a crezut? Nu-mi pasă, eu îmi fac treaba. Lumea poate să aibă păreri, e treaba lor. Nu cred că Messi sau Ronaldo se gândesc la ce scrie lumea pe Facebook. La nivelul ăsta în sport, îți faci treaba și atât. Oamenii au păreri și cred că e bine pentru România să existe interses și această libertate, ca oamenii să poată scrie și gândi ce vor, pentru că acum 50 de ani nu exista asta. Deci să continue să aibă opinii, doar că strategia noastră nu se face pe Facebook.”

Ce trebuie să știi despre următoarea fază a competiției

Calificată în Main Round când nimeni nu mai spera, România va întâlni Rusia, Suedia și Japonia în grupele principale. Primul meci e duminică, cu Rusia, antrenată de fostul selecționer Ambros Martin.

Rusia și Spania vor deshide această grupă formată din șase echipe cu maximum de puncte, 4.

Muntenegru și Suedia intră cu câte două, în timp ce România și Japonia pornesc fără puncte.

Franța, campioana europeană și mondială en-titre, învinsă astăzi de Danemarca, e marea absentă din Main Round.

Programul României în Main Round:

Duminică, 8 decembrie, 08:00 – România – Rusia

Marţi, 10 decembrie, 13.30 – România – Suedia

Miercuri, 11 decembrie, 11:00 – România – Japonia

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.