„Să ne bucurăm de rugby!” România se măsoară cu Georgia, în cel mai aşteptat meci din Rugby Europe Championship
Vlad Pîrvu 18 martie 2017După patru jocuri ceva mai grele decât anticipau, „Stejarii” au ajuns acum în fața marelui test cu Georgia din Rugby Europe Championship. Dacă pentru fani meciul e o adevărată sărbătoare a rugbyului, pentru jucătorii antrenați de Lynn Howells întâlnirea are o miză serioasă.
Georgia va intra pe stadionul Arcul de Triumf (duminică, ora 15.00) ca vedeta incontestabilă a ultimilor ani din 6 Nations B, aşa cum mai este denumită competiţia la care România ia parte. Cu numai trei puncte peste România în clasament (18 faţă de cele 15), Georgia vine la Bucureşti decisă să câștige și meciul, și titlul pus în joc.
Hereafter results of Round 4 in #RugbyEurope #Championship #REC2017 & rankings before next decisive round. Decisive #ROUvGEO for #title pic.twitter.com/AJ9gEw3hND
— Rugby Europe (@rugby_europe) March 12, 2017
Etapa trecută, în timp ce Florin Vlaicu îşi sărbătorea cele 100 de selecţii în tricoul galben la Bruxelles, georgienii au primit vizita Rusiei în faţa a peste 40.000 de suporteri nebuni după rugby, dar nu au reușit să obțină bonusul ofensiv, lucru care a fost catalogat de mulți un eşec. Așa că Georgia a ajuns la București și ca să șteargă din memoria fanilor impresia ultimului meci.
Anul trecut, la Tibilisi, gruzinii au câștigat clar, 38-9. Tot ei au câștigat și ultima întâlnire de la București (2015), dar scorul a fost ceva mai blând: 15-6. La ce să ne aşteptăm anul acesta, în afară de un stadion plin? Să îndrăznim să sperăm la prima victorie în faţa lor din 2010 până în prezent?
Florin Vlaicu pare pus pe fapte mari: „Noi ne dorim să câştigăm în faţa Georgiei, avem nişte amintiri neplăcute cu ei. Şi anul trecut am pierdut ruşinos acolo, e timpul să schimbăm ceva. Avem avantajul terenului propriu şi dacă ne vom pregăti foarte bine în această săptămână, eu cred că putem face o surpriză frumoasă. Ştiu că mulţi nu ne dau nicio şansă, însă noi trebuie să credem în noi şi în echipă.”
“Venim după patru meciuri diferite, cu bune și rele. Dar Georgia e mereu rivala noastră; ne-am pregătit bine, intrăm în tren cu gândul la victorie, vom da tot ce putem și sperăm să nu îi dezamăgim pe cei care ne susțin. Fie ca cel mai bun să câștige!” – căpitanul Mihai Macovei
Lynn Howells le cere elevilor săi să se bucure de meci şi să dea totul pe teren: „Meciul cu Georgia va fi total diferit de jocurile pe care le-am avut până acum. Ce le cer băieţilor pentru acest meci este să joace un rugby de calitate, să se bucure de joc şi să dea absolut totul pe teren. Suntem conştienţi că va fi un meci greu, dar trebuie să luptăm pentru şansa noastră, cu atât mai mult cu cât vom juca acasă şi vom avea suportul tuturor.”
Jack Cobden, aripa de origine engleză care a marcat în meciul cu Belgia două eseuri chiar la debutul său pentru România, a declarat pentru Federaţia Română de Rugby (FRR): „Băieţii mi-au spus că meciurile cu Georgia sunt foarte fizice, ceea ce se vede şi pe video, pentru că au mulţi jucători mari, masivi, au un joc în forţă. Apoi, ştiu că este o mare rivalitate între cele două echipe şi că în ultimii ani a fost destul de greu în meciurile cu ei. Dar până la urmă ce contează este meciul de duminică, în care sper să facem cel mai bun joc al nostru. Cred că e important să credem în noi, nu avem nimic de pierdut. Într-adevăr, în joc este trofeul competiţiei în acest sezon, însă noi trebuie să intrăm pe teren şi să ne bucurăm de rugby.”
L. Howells & M.Haig unveiled their XV players for the #clash2017 in #RugbyEurope #Championship #REC2017 #RWC2019 https://t.co/lQ3qnMUZ6M pic.twitter.com/319vJKHXAQ
— Rugby Europe (@rugby_europe) March 17, 2017
România – Georgia, punere în context
România şi Georgia ţin capul de afiş în fosta Cupă Europeană a Naţiunilor, denumită azi Rugby Europe Championship. Istoria confruntărilor dintre cele două reprezentative a început la finalul anilor `90 şi a traversat, până în acest moment, 20 de episoade. Și-n timp ce rugbiul din Georgia s-a dezvoltat foarte serios în ultimii ani, în România sportul mai degrabă a stagnat și abia de doi-trei ani încearcă să-și găsească pașii.
Antiteza asta se poate observa limpede și în ultimele rezultate directe: dacă după primele nouă confruntări, „Stejarii” conduceau cu un categoric 7-2, începând din 2007 şi până în prezent – în restul de 11 confruntări – scorul este 9 la 1 pentru Gerogia, o partidă terminându-se la egalitate. Totodată, România nu a mai reuşit să îşi treacă în palmares o victorie cu Georgia din anul 2010, când tricolorii s-au impus pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti cu 22-10.
De-a lungul timpului, au fost multe voci care au insistat pentru includerea României şi Georgiei în cadrul celei mai prestigioase competiţii de rugby din Europa, Turneul celor 6 Naţiuni. Deocamdată, însă, răspunsurile au fost negative.
Trebuie să recunoaştem că sunt demult apuse vremurile în care România strângea la Bucureşti, la un meci de rugby, zeci de mii de spectatori. În acest moment, numai câteva mii de iubitori de rugby mai aleg calea stadionului. Din nou, comparația cu Georgia nu ne complimentează: în 2015, media spectatorilor la meciurile de acasă ale României a fost de 3.000, în timp ce Georgia a avut pe teren propriu, în medie, 21.000 de oameni în tribune.
De asemenea, cea mai scăzută prezenţă în tribune a gruzinilor (12.000) este de aproape trei ori mai mare decât cea mai ridicată asistenţă la meciurile tricolorilor de la Bucureşti (4.500). De altfel, România a fost întrecută şi de Spania la acest capitol, care a avut, în medie, 5.800 de spectatori la meciurile de acasă, adică dublu faţă de noi.
Până la urmă, poate că discuțiile despre 6 Nations sunt prea ambițioase pentru moment. Și totuși.
Meciuri-test cu echipele din Six Nations
Cu doar câteva zile înaintea meciului direct, World Rugby a dat o veste pe care iubitorii rugbyului din România o aşteptau de mult timp: naționalele de rugby ale României și Georgiei se vor confrunta, începând din 2020, cu puternicele echipe din Six Nations. Meciurile-test au apărut deja în calendarul internațional adoptat de World Rugby, forul mondial suprem în sportul cu balonul oval, pentru perioada 2020-2032.
”O prioritate anunțată de președintele WR, Bill Beaumont, după alegerea sa în mai 2016, a fost optimizarea programului pentru perioada 2020-2032, adoptarea de noi standarde prin prioritizarea perioadelor de odihnă, promovarea principiului echității pentru puterile emergente ale sportului cu balonul oval și armonizarea relației dintre jocurile internaționale și interne”, a scris site-ul WR, citat de Agerpres.
Printre cele mai importante aspecte asupra cărora s-a convenit se numără efectuarea unor turnee ale țărilor din primul eșalon rugbystic în SUA, Canada, România, Georgia, zona Pacificului sau Japonia, mutarea meciurilor-test internaționale din iunie în iulie și posibilitatea ca națiunile emergente să înfrunte puternicele țări din emisfera de sud sau din Turneul celor Șase Națiuni. Mai mult, se menționează că în partidele de pregătire din vară, România și Georgia vor găzdui meciuri cu echipele din Six Nations, urmând ca în noiembrie cele două țări din Europe de Est să întoarcă vizitele.
”Înțelegerea pe care am convenit-o asupra optimizării calendarului global pentru intervalul 2020-2032 oferă certitudine și stabilitate pentru perioada de după Cupa Mondială din 2019 din Japonia”, a menționat, printre altele, Bill Beaumont.
Săptămâna trecută, cei 17 membri ai Comitetului Executiv al Rugby Europe, organizație prezidată de românul Octavian Morariu și care regrupează federațiile din 48 de țări europene care nu participă la Turneul celor Șase Națiuni, au pledat la Paris în favoarea unei deschideri și accesibilități mai mari către națiunile „mici” ale sportului cu balonul oval.
Până acolo, însă, România trebuie să-și facă treaba până la capăt și să se califice la Cupa Mondială din Japonia.
Cum ne calificăm la Cupa Mondială din Japonia
România va fi prezentă în Japonia, la Cupa Mondială din 2019, dacă îndeplineşte una dintre cerinţele de mai jos:
– câştigă Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018);
– ocupă locul doi în Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018), după Georgia, care este calificată direct la turneul final;
– ocupă locul trei în Cupa Europeană a Naţiunilor (după Georgia şi încă o echipă) şi se impune în barajul cu ocupanta locului trei în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa şi Tonga).
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni