„Să profite de moment, să aibă ambiție, foame și dorința să realizeze ceva important.” Ambros Martin, despre jucătoarele tinere și viitorul naționalei
Andreea Giuclea 18 martie 2019Revenit la București pentru câteva zile de lucru cu echipa națională înaintea unui puternic turneu amical din Franța (21-24 martie), selecționerul Ambros Martin petrece zilnic câte șase ore în sală. Are patru antrenamente, două cu lotul A, două cu lotul B, unde lucrează direct cu tinerele jucătoare ale României, pentru a avea cât mai multe opțiuni din care să aleagă în vederea calificării la Jocurile Olimpice din 2020, principalul său obiectiv. Le explică jucătoarelor noi modul său de lucru și schemele din apărare, le încurajează să vorbească mai mult între ele, le cere extremelor să-și ajute echipa mai activ în apărare, le felicită când reușesc lucruri bune, într-o combinație de română, engleză și spaniolă – „Bravo, defence!”, „Haide, apărare!” -, așa cum sunt și interviurile sale.
Cel mai important lucru pe care și-l dorește de la săptămâna asta? Timp ca echipa să-și amintească cum e să fie împreună și ca jucătoarele tinere să se integreze: „Cel mai important e să avem timp, să fim din nou împreună, după Campionatul European din decembrie. E martie, au trecut trei luni în care nu ne-am văzut și n-am muncit împreună și asta e ideea, să ne reamintim conceptele de joc. E și un moment să vedem jucătoare tinere, am odihnit unele jucătoare care au deja experiență la națională și știm că se descurcă bine, în plus am avut și câteva accidentări de ultimă oră și nu vrem să forțăm.”
„E important ca jucătoarele care au șansa să fie aici, fie că sunt la lotul A sau la B, să profite de momentul ăsta ca să cunoască sistemul de joc și să câștige experiență și minute la un nivel internațional foarte înalt.”
Ce aduc jucătoarele tinere? „Văd atitudinea, comportamentul și foamea pe care o au și sunt foarte fericit. E păcat că Andreea Târșoagă s-a accidentat în ultimul meci din Cupa României, pentru că e o jucătoare de perspectivă care poate să ofere această forță a tinereții, această dorință de a mânca pământul; atât ea cât și Andreea Popa au asta și ne ajută. Dincolo de faptul că avem o echipă tânără, să ai aceste două jucătoare și mai tinere ne dă un plus. Și e și o motivație extra pentru celelalte jucătoare tinere care văd în ele posibilitatea de a ajunge la echipa națională, dacă muncesc bine.”
„E o oportunitate pentru ele să se simtă parte din echipa națională, să simtă că pot ajuta, că pot contribui, așa cum o fac și la echipa de club. Doar asta le cerem, odată ce sunt aici: ați fost chemate pentru că ați făcut o treabă bună la club și înseamnă că aveți calități pentru a ajuta echipa națională. Așa că faptul că ești aici trebuie să fie o motivație să-ți crești nivelul, pentru că ești înconjurată de jucătoare care au un nivel bun, nu doar la nivel național, dar și internațional.”
„E important să profite de moment, să aibă ambiție, foame și dorința să realizeze ceva important cu echipa națională.”
Despre provocarea de a găsi soluții pentru absența Cristinei Neagu, care tocmai a fost desemnată pentru a patra oară în cariera ei cea mai bună handbalistă a lumii, Martin spune că „mereu e complicat când Cristina lipsește, dar trebuie să ne obișnuim să trăim fără ea, n-o s-o avem pentru totdeauna. Am văzut asta în meciul din semifinale din Franța, deși am încercat totul, echipa a dat totul și pentru noi, și pentru ea.”
„Dar trebuie să profităm de acest ghinion al accidentării ei și de faptul că va fi mult timp în care nu va putea ajuta echipa pentru a testa alte jucătoare, care să se simtă și ele capabile să participe la acest nivel, să ajute echipa, chiar dacă într-un mod diferit decât o face Cristina, pentru că e greu să înlocuiești ce face ea.”
Astfel că, deși va întâlni echipe puternice la turneul din Franța, Martin nu pune presiunea rezultatelor, dar vrea să vadă, ca de fiecare dată, că echipa face un pas înainte. „Obiectivul e să profităm de săptămâna asta și de meciurile de la turneu pentru a ne ridica nivelul. La echipa națională nu ai mult timp de-a lungul anului, trebuie să profiți de fiecare moment, de fiecare săptămână și antrenament pe care-l ai, ca întâi să-ți amintești conceptele cu care lucrăm, și apoi, dacă e posibil, să le ridici la un nivel și mai ridicat. Pentru ca atunci când ne revedem să pornim de acolo.”
*
La trei luni de la Campionatul European – unde s-a clasat pe locul patru -, naționala feminină de handbal se întoarce în Franța pentru a participa la un puternic turneu amical, alături de Franța, Norvegia și Danemarca (21-24 martie, transmis de TVR). Într-un an în care nu are multe meciuri oficiale, fiind deja calificată la Campionatul Mondial din Japonia din decembrie, selecționerul Ambros Martin va folosi astfel de acțiuni pentru a convoca și testa mai multe jucătoare tinere, cum o face și în aceste zile, la București, când lucrează atât cu lotul A, cât și cu lotul B, care va juca săptămâna asta un turneu amical în Polonia.
Lotul României A:
Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yuliya Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea)
Extreme stânga: Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea), Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa)
Interi stânga: Gabriela Perianu (Siofok), Maria Constantinescu (CSM Bucureşti), Anca Polocoşer (CS Minaur Baia Mare), Andreea Târşoagă (CSM Târgu Mureş, incertă)
Centri: Cristina Laslo (Buducnost), Laura Pristăviţa (CSM Gloria Bistriţa), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Andreea Popa (CSS2 București)
Interi dreapta:Diana Munteanu (Dunărea Brăila)
Extreme dreapta: Cristina Boian (U Cluj), Sonia Seraficeanu (CS Minaur Baia Mare)
Pivoţi: Crina Pintea (Gyor), Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina)
Lotul României B:
Portari: Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea), Daciana Hosu (Corona Braşov)
Extreme stânga: Alina Vătu (Dunărea Brăila), Alexandra Dindiligan (U Cluj)
Interi stânga: Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), Sorina Tîrcă (Corona Braşov)
Centri: Diana Axinte (Dunărea Brăila), Szilvia Szabo (Gloria Bistriţa), Raluca Petruş (U Cluj)
Interi dreapta: Laura Popa (U Cluj), Alina Ilie (Gloria Buzău), Daria Bucur (Corona Braşov)
Extreme dreapta: Andra Moroianu (U Cluj), Alexandra Badea (SCM Râmnicu Vâlcea)
Pivoţi: Mădălina Conache (CSM Galaţi), Nicoleta Safta (Dunărea Brăila)
FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni