„România trebuie să învețe să joace și fără Cristina Neagu”. Naționala de handbal s-a reunit și se pregătește de viitor

Andreea Giuclea 18 martie 2019

La trei luni de la Campionatul European – unde s-a clasat pe locul patru -, naționala feminină de handbal se întoarce în Franța pentru a participa la un puternic turneu amical, alături de Franța, Norvegia și Danemarca (21-24 martie, transmis de TVR). Într-un an în care nu are multe meciuri oficiale, fiind deja calificată la Campionatul Mondial din Japonia din decembrie, selecționerul Ambros Martin va folosi astfel de acțiuni pentru a convoca și testa mai multe jucătoare tinere, cum o face și în aceste zile, la București, când lucrează atât cu lotul A, cât și cu lotul B, care va juca săptămâna asta un turneu amical în Polonia.

Luni dimineață, senioarele au intrat în sala de handbal din Complexul sportiv Apollo după antrenamentul lotului B. Spaniolul Martin le-a strâns în cerc și le-a spus că se bucură să le vadă, că sunt la începutul unui nou drum, că au două zile în care trebuie să-și amintească mai ales modul de lucru din apărare; secundul Horațiu Pașca le-a urat și el „Bine-ați venit, iar antrenorul cu portarii, Jaume Fort, le-a spus că-și dorește să le vadă „pline de energie și de pasiune”. Au încheiat cu „Vamos!” și cu „3,2,1, România!”, apoi s-au împrăștiat pe teren, unde au lucrat mai ales sistemul defensiv avansat pe care Martin l-a testat și la Europeanul din Franța.

View this post on Instagram

Prima oară după mulți ani în care nu pot fi prezentă la reunirea echipei naționale. Mereu însă cu sufletul alături de 🇹🇩! Hai România! #CN8 #unstoppable #iwillbeback

A post shared by Cristina Neagu (@cristinaneaguofficial) on

A fost un prim antrenament fără căpitanul Cristina Neagu, care va lipsi mare parte a anului, din cauza accidentării suferite în decembrie, dar și fără Crina Pintea (care abia azi a revenit de la Gyor, cu care a câștigat duminică Cupa Ungariei), Alice Ardean Elisei, Laura Chiper sau Aneta Udriștioiu, odihnite pentru a da șansa unor jucătoare tinere să se acomodeze cu echipa națională. A fost, astfel, și un prim antrenament într-o formulă mult schimbată față de ultimul turneu final, într-o echipă mult întinerită, iar pentru unele dintre jucătoare, a fost primul antrenament cu echipa de senioare.

„Am fost puțin emoționată, dar mă simt bine, mă bucur să fiu aici”, ne-a spus la final pivotul de 21 de ani Lorena Ostase. O jucătoare pe care mulți își doreau s-o vadă la națională, medaliată cu aur mondial la junioare, Ostase a mai lucrat cu Ambros Martin la lotul B și spune că asta o ajută să se acomodeze mai ușor. „E un antrenor de la care înveți foarte multe, iar trecerea de la B la A e mai ușoară așa.” Despre presiunea de a confirma forma bună de la junioare (a fost aleasă cel mai bun pivot al Mondialului din 2014), Ostase spune că „fiecare jucătoare are o presiune să joace bine. Dar emoțiile trebuie să fie constructive mereu. Cred că toată lumea speră să fie convocată, când ajungi aici ești mulțumită, dar îți zici că mai ai mult de muncă, trebuie să ai mare grijă.”

Ostase se alătură altor colege de generație care au făcut deja pasul spre senioare, precum centrul Cristina Laslo și interul stânga Anca Polocoșer. „Mă bucur că suntem multe din generația noastră de la junioare, poate putem aduce din spiritul nostru de echipă. Și tinerețea. Când ești tânăr, ai puțină nebunie.”

Jucătoare ca Ostase, ca centrul Andreea Popa (18 ani), ca extrema dreaptă Sonia Seraficeanu (21 ani) se alătură unei echipe deja foarte tinere. „S-a schimbat foarte mult lotul de la Europeanul trecut și în continuare suntem o echipă tânără. Eu nu cred că e presiune pe noi în momentul de față, doar încercăm să jucăm ce trebuie și să creștem împreună. Obiectivul nostru e Olimpiada (Tokyo 2020) și sperăm ca acolo să fie un rezultat favorabil pentru noi”, le-a spus reporterilor Telekom Sport Gabriela Perianu, care la 24 de ani e deja una dintre veterane.

„Mă bucur că jucătoarele tinere fac pasul spre echipa națională de senioare, cred că pentru ele, pentru evoluția lor, e un pas înainte. Va fi un turneu destul de greu pentru noi, dar important e să ne bucurăm de handbal împreună și să creștem de la meci la meci. Am observat loturile celorlalte echipe, din păcate se vor pregăti cu tot lotul, dar cred că aceste jocuri ne vor prinde bine pentru omogenizarea echipei. Se simte lipsa Cristinei Neagu, bineînțeles, se simte lipsa fiecărei jucătoare care lipsește la această convocare. Dar dacă accidentările sunt, din păcate, din ce în ce mai multe în ultima perioadă, să le spunem bun venit celor noi, celor tinere și să sperăm că vom face o treabă bună”, a adăugat Perianu, care probabil va prelua banderola de căpitan.

Tot din cauza unor probleme de sănătate lipsesc și Eliza Buceschi sau Ana Maria Dragut, dar și interul stânga de 17 ani Andreea Târșoagă, suspectă de ruptură de ligamente. Cele mai mari probleme rămân pe postul de inter dreapta, mai ales după retragerea Melindei Geiger. Astfel, e posibil ca Daria Bucur (19 ani), cu care Martin a vorbit separat la finalul antrenamentului lotului B și pe care a rugat-o să rămână pe teren la începutul antrenamentului cu senioarele, să facă și ea trecerea la lotul A.

„Avem o echipă foarte schimbată, dar suntem fete talentate, foarte tinere și asta ne motivează”, a spus și Yuliya Dumanska, jucătoarea de 22 de ani din poarta României care a fost deja la trei turnee finale. „Ne așteaptă un turneu foarte puternic, asta ne motivează foarte mult, pentru că știm că avem adversari foarte puternici. Mă interesează să avem experiență, să avem minute jucate, să încercăm toate combinațiile și schemele, dar o să luptăm până la capăt, ca de obicei.”

Acomodarea tinerelor jucătoare cu atmosfera de la lot și construirea unui sistem care să funcționeze mai bine atunci când Cristina Neagu se va reîntoarce în echipă sunt și obiectivele staff-ului tehnic pentru această săptămână, spune secundul Horațiu Pașca: „Ne dorim foarte tare să reușim să găsim și alte trasee de joc, pentru că știți că accidentarea nefericită a Cristinei ne-a luat pe toți prin surprindere, și atunci cumva România trebuie să învețe să joace și fără Cristina Neagu. Cel mai important lucru e că suntem deja calificați la Campionatul Mondial și că avem o perioadă de pregătire foarte lungă, ne permitem să cheltuim timp pregătindu-ne și încercând să găsim niște trasee. Ce-mi doresc eu foarte tare e să și preluăm un pic toată presiunea asta de pe Cristina în așa fel încât în momentul în care ea revine, toate lucrurile să fie pregătite și puse la punct.”

În timp ce Ambros Martin va fi cu senioarele în Franța, Horațiu Pașca va însoți lotul B la turneul din Polonia, împreună cu Jaume Fort. „Ceea ce numim noi România B e anticamera lotului național, fetele care fac parte din această echipă, cu mici excepții, sunt foarte tinere și ce-mi doresc eu foarte tare de la ele e să prindă atmosfera de la lotul național, să fie pregătite în același mod, pentru că e nevoie ca ele să fie viitorul acestei reprezentative.”

 

Lotul României A:

Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yuliya Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea)
Extreme stânga: Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea), Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa)
Interi stânga: Gabriela Perianu (Siofok), Maria Constantinescu (CSM Bucureşti), Anca Polocoşer (CS Minaur Baia Mare), Andreea Târşoagă (CSM Târgu Mureş, incertă),
Centri: Cristina Laslo (Buducnost), Laura Pristăviţa (CSM Gloria Bistriţa), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Andreea Popa (CSS2 București)
Interi dreapta:Diana Munteanu (Dunărea Brăila)
Extreme dreapta: Cristina Boian (U Cluj), Sonia Seraficeanu (CS Minaur Baia Mare)
Pivoţi: Crina Pintea (Gyor), Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina)

Lotul României B:

Portari: Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea), Daciana Hosu (Corona Braşov)
Extreme stânga: Alina Vătu (Dunărea Brăila), Alexandra Dindiligan (U Cluj)
Interi stânga: Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), Sorina Tîrcă (Corona Braşov)
Centri: Diana Axinte (Dunărea Brăila), Szilvia Szabo (Gloria Bistriţa), Raluca Petruş (U Cluj)
Interi dreapta: Laura Popa (U Cluj), Alina Ilie (Gloria Buzău), Daria Bucur (Corona Braşov)
Extreme dreapta: Andra Moroianu (U Cluj), Alexandra Badea (SCM Râmnicu Vâlcea)
Pivoţi: Mădălina Conache (CSM Galaţi), Nicoleta Safta (Dunărea Brăila)

 

FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.