Simona Halep prinde ritm și se califică în semifinale la Sydney: „Acesta nu este un moment definitoriu al carierei tale, dar va stabili tonul”
Camelia Butuligă 13 ianuarie 2016Simona Halep continuă traseul la Sydney, unde a eliminat-o în două seturi pe Karolina Pliskova, 6-4, 7-5, într-un meci în care a câștigat 67 la sută din schimburile de mai mult de șapte mingi. Următoarea adversară a Simonei va fi rusoaica Svetlana Kuznetsova, pe care Simona a învins-o în trei din cele cinci meciuri anterioare; cel mai recent, în sferturile de la Roland Garros 2014.
O bătălie fizică, dar și mentală acest meci al doilea de la Sydney împotriva impunătoarei Karolina Pliskova. Din fericire, una din armele principale ale Simonei Halep pe terenul de tenis este capacitatea ei de a controla și redirecționa mingea din alergare, din poziții foarte dificile. Este o abilitate vitală și destul de rară în tenis pentru că presupune în o deplasare impecabilă plus îndemânare, pe partea fizică; pe partea mentală, presupune o concentrare neîntreruptă pe parcursul întregului schimb. Aici s-a făcut diferența până la urmă: Pliskova nu este proiectată nici fizic, dar nici psihic, să reziste în schimburi mai lungi de 5-6 mingi. Era de parcă de la un punct încolo nu mai știa unde să lovească. De asemenea, frustrarea de a vedea returnate mingi care cu alte jucătoare ar fi fost winnere clare a fost un element care a înclinat meciul spre Simona.
Este unul din lucrurile care mă fascinează la tenis: faptul că meciul este creat pe măsură ce se joacă, și că tot ce fac jucătorii se răsfrânge de partea cealaltă a fileului și influențează nivelul jocului adversarului. Primul punct influențează al doilea punct, care îl influențează pe al treilea și așa mai departe. Pliskova a început meciul servind năprasnic și l-a terminat cu procentaj mult mai prost pe primul față de Simona (49% versus 70%). De asemenea, la procentajul serviciilor doi câștigate, Simona a fost din nou superioară (58% versus 32%). Cifre improbabile dacă compari în abstract serviciile celor două, dar frumusețea și perfidia acestui sport este că niciun meci nu se joacă în abstract și fiecare lovitură executată va influența executarea tuturor celorlalte lovituri. Totul este interconectat pe un teren de tenis.
Totul este interconectat chiar și dincolo de meciul în curs. ”Acesta nu este un moment definitoriu al carierei tale, dar va stabili tonul și te va ajuta să gestionezi pe viitor momentele definitorii”, i-a spus Darren Cahill Simonei când a venit pe teren înainte ca ea să servească pentru primul set la 5-4. Simona avusese două breakuri avans, dar tocmai pierdsue unul înainte de pauză. Era unul din multele momente în zig-zag pe care ea le înfruntă de obicei într-un meci contra unei jucătoare bombardier. Darren a venit și pus lucrurile în perspectivă. Iată unde este acest meci în peisajul general al carierei tale și iată ce te poate el ajuta să faci. Folosește-l ca antrenament pentru viitoarele momente când va trebui să servești pentru set contra unei jucătoare care știi că nu-și pierde serviciul cu una cu două, deci ești presată să-l câștigi musai pe al tău. Folosește această presiune și învață din ea. Cum? ”Joacă în condițiile tale. Nu te grăbi. Concentrează te pe primul serviciu și fă-l pe al doilea înțepător. Găsește calea luptând.” Când Cahill a spus ”fight your way through”, Simona și-a ridicat privirea, rezonând instantaneu cu mesajul. Poate pentru că lupta este un ingredient necesar al victoriilor ei; nimic nu vine gratis pentru o jucătoare ca ea pe teren.