Simona Halep trece cu bine de mereu temutul meci de debut la Wimbledon
Camelia Butuligă 3 iulie 2017Într-un fel, acesta a fost un meci previzibil pentru Simona după ce am văzut la Eastbourne, unde a ieșit din turneu în timp ce încă își căuta jocul de iarbă. Fiecare set jucat acolo a adus îmbunătățiri, iar trendul a continuat și azi. Erakovic a fost jucătoarea mai bună primele 4-5 gameuri, dictând jocul și încurcând-o pe Simona cu sliceuri joase de rever și drepte câștigătoare. Ulterior, la conferință (update-uri urmează), Simona a admis că a fost surprinsă de slice-urile excelente ale lui Erakovic.
De partea ei, Simona a încercat să rămână în meci și să-și găsească ritmul, prelungind schimburile. În momentul când asta s-a întâmplat, a fost clar că neo-zeelandeza nu avea o deplasare suficient de bună pentru a juca de la egal la egal din spate.
Momentul de cotitură l-a reprezentat breakul din setul 1 reușit de Halep la 2-2, o dovadă a nasului ei bun când vine vorba de oportunități: în condițiile în care setul 1 a fost foarte zgârcit cu ele, breakul plus holdul următor au reprezentat momentul când balanța de putere s-a înclinat în favoarea Simonei. Jocul ei a devenit mai incisiv, schemele mai clare și execuțiile mai sigure. De partea cealaltă, Erakovic a început să șovăie și să facă mai multe cadouri: duble greșeli și neforțate (avea să termine cu 31 față de 24 ale Simonei).
Tendința a continuat și mai galopant în setul 2, care a fost presărat de breakuri, din fericire majoritatea ale Simonei. Aceasta și-a desfășurat loviturile agresive din spatele terenului, presând-o pe Erakovic pe rever cu driveuri puternice în cros și împiedicând-o să lovească eficient acele sliceuri joase. Jocul din ce în ce mai limpede din spate a făcut uitate cele câteva stângăcii de la fileu (niște lovituri aparent ușoare ratate), ca și ezitările de la serviciu de la sfârșitul ambelor seturi.
Simona și-a ridicat nivelul jocului pe parcursul meciului, dar mai este de muncă: tenisul ei de iarbă este un proiect încă în desfășurare. Bineînțeles, este nerealist să ne așteptăm că jocul ei combinativ, cu topspin se va schimba peste noapte într-unul ultraagresiv cu lovituri plate. Totuși, iarba impune niște ajustări obligatorii, indiferent de stilul de joc: un alt tip de deplasare, poziție mai joasă pe picioare și reflexe foarte rapide. ”Simona played her way into the match”, au concluzionat comentatorii de limbă engleză, o evaluare corectă. Dar că nu a ajuns încă unde trebuie cu jocul, iar pentru asta mai are nevoie să câștige meciuri.
Brazilianca de 21 de ani Beatriz Haddad Maia (locul 97) se va afla dincolo de fileu în turul 2. În primul tur, ea a jucat un meci foarte solid pentru a obține victoria cu 6-4, 6-2 împotriva Laurei Robson. Haddad Maia este stângace și are 1,84, ceea ce vă dă niște indicii în legătură cu jocul ei: servește și lovește tare. În plus, ceea o va face extra dificilă este statutul ei de enigmă pentru Simona. În WTA are două titluri de dublu și opt titluri de simplu ITF. Cu Robson a jucat un tenis de atac, dar a și rezistat foarte bine în defensivă când a trebuit. Nu vreau să fiu prăpăstioasă, dar în stadiul actual, cu Simona căutând-și încă jocul pe iarbă, brazilianca nu trebuie subestimată: jocul ei are câteva elemente dintre cele care ne dau, și nouă, și Simonei, dureri de cap.
Toate declarațiile Simonei Halep urmează pe Lead.ro și pe Treizecizero.ro.