Spurs îi arată lui United ce înseamnă lupta, Chelsea şi Arsenal se bucură doar de cumpărături, City începe să se plictisească
Danny Coposescu 1 februarie 2018Acum exact şase ani, Sky Sports şi-a dat arama pe faţă. Cum legedendara „deadline day‟ a transferurilor era programată în mijlocul unei etape de campionat, canalul britanic a optat pentru următorul promo: „Drama mutărilor se va desfăşura pe fundalul unei zile pline în Premier League!‟
Nimeni nu se mai preface că acţiunea de pe teren e mereu atracţia principală a fotbalului. Nu când fiecare aspect auxiliar al sportului îşi are deja dedicată propria industrie care trebuie să-şi urmărească interesele. Circul englez din jurul ultimelor 24 de ore ale ferestrei de transferuri e în sine un business de milioane care trebuie cu orice preţ să-şi ţină publicul captivat. De asta, pe site-ul BBC de exemplu, cronica live a meciurilor de astă seară a rivalizat cu ultimele notificări despre cine a plătit cât pentru altcineva. Şi anul ăsta s-a plătit extrem de mult: cam 623 de milioane de euro, cu mult peste oricare alt sezon în ianuarie.
???? @SPORF #DeadlineDay Transfer Generator ✍️
1⃣ Month of Birth = ___________
2⃣ Day of Birth = __________
3⃣ Battery Percentage = ________
???? Your #DeadlineDay Transfer is…….. pic.twitter.com/ofkFjovWBH
— SPORF (@Sporf) January 31, 2018
E un studiu de caz despre cum piaţa nu se ghidează mereu după cerere, ci adesea o creează. Nouă din zece zvonuri îl au ca sursă pe amicul Barry, care tocmai a dat pe gât a cincea bere în pub şi a auzit că Stoke îl ia sigur pe Ronaldo. Televiziunile îşi trimit reporterii cu cortul în faţa stadioanelor, unde stau cu binoclul pentru a identifica şoferul fiecărei maşini care intră pe poarta unui club. Şi suporterii stau cu ochii lipiţi pe telefon, pentru că fiecare site îi anunţă că CelMaiImprobabilTransfer e aproape finalizat – ghetele lui au fost văzute în aeroport.
This man knows a thing or two about #DeadlineDay pic.twitter.com/5hJyh5u3mB
— BBC Sport (@BBCSport) January 31, 2018
În tot iureşul ăsta, parcă ai nevoie de un efort conştient ca să te poţi concentra când răsună primul fluier. Noroc că am avut câteva jocuri numai bune!
Cât ai zice „Phil, ai grijă!‟
Pentru cei colerici, se recomandă adesea număratul până la 10. Ideea e să depresurizezi vulcanul interior şi să elimini potenţialul unei reacţii impulsive. Pe Wembley, Man Utd a înţeles complet aiurea sfatul ăsta: o bună parte dintre suporterii lui Spurs nici nu apucaseră să-şi ocupe locul când Christian Eriksen trimitea în vinclu, după 11 secunde de joc.
Eriksen scores from #KSI KICK OFF GLITCH pic.twitter.com/dy64nBE7iq
— Loai F. Sowwan (@LoaiSuwwan) January 31, 2018
Din cinci atingeri, Tottenham a ruinat orice plan pe care şi-l făcuse United pentru întâlnirea asta. Phil Jones probabil mai număra încă în cap în momentul în care Kane a venit peste el ca un tăvălug, Dele Alli i-a pregătit mingea lui Erikson, iar Mourinho mai că a făcut apoplexie pe margine. Golul doi l-a lăsat pur şi simplu bulversat, dând din cap fără răspunsuri. De ce? Pentru că tocmai când părea că echipa sa e capabilă să revină, Jones a lovit din nou, de data asta cu un autogol care să te facă să verifici dacă nu cumva ai adormit şi s-au schimbat porţile între timp.
Phil Jones' night:
???? Lost header in build-up to Eriksen's goal
???? Scores a cracking own goalHaving a mare. ❌ pic.twitter.com/82hgxiIwSS
— Football__Tweet (@Football__Tweet) January 31, 2018
Însă eroarea fatală de sistem a lui Jones n-a fost responsabilă pentru toate greşelile individuale de care Spurs au profitat ca să domine fără griji tot meciul. În afară de energia turbată a nou-venitului Alexis Sanchez, care a alergat ca un copil după bomboane (fără să prindă vreuna), United n-a făcut faţă pressingului advers. Avantajul primului gol i-a permis lui Tottenham să joace exact aşa cum îi place: o vânătoare în haită după posesie, apoi o contră veninoasă. Principiul lui Mourinho – „cine are mingea, are şi frica – a fost dovedit cu vârf şi-ndesat. De la 2-0, oaspeţii n-au mai ameninţat decât tensiunea propriului antrenor. Scorul a rămas aşa doar pentru că Harry Kane şi compania s-au împiedicat reciproc să marcheze, la fiecare fază periculoasă.
BREAKING: Alexis’ facial expressions indicate he wants to force a move to Tottenham (Sky) More to come on #SSN pic.twitter.com/HDJPHD3iEJ
— Ö Z (@MindfulMesut) January 31, 2018
„Totul începe cu un gol ridicol. E o acumulare de greşeli, chiar dacă totul s-a întâmplat atât de repede. Echipa ştia exact cum începe Tottenham un meci,‟ a spus Mourinho la final. „Încrederea jucătorilor mei a fost zdrobită completă după al doilea gol.‟
Pentru Pochettino, a fost o zi perfectă. Cu câteva ore înaintea jocului, l-a primit cadou pe Lucas Moura de la PSG, cumpărat pentru aproape 29 de milioane de euro. „Sunt sigur că i-a plăcut ce a văzut,‟ a zis argentinianul.
We are delighted to announce the signing of @LucasMoura7 from Paris Saint-Germain!
✍️ Lucas has signed a contract until 2023 and will wear the number 27 shirt. #BemVindoLucas pic.twitter.com/DG0oWDWf5X
— Tottenham Hotspur (@SpursOfficial) January 31, 2018
Multe transferuri, puţine rezultate
Într-un fel, schimbările din loturile lui Chelsea şi Arsenal au picat la fix. Suporterii celei din urmă se pot bucura de cel mai scump transfer din istoria clubului: Aubameyang a sosit în sfârşit, pentru circa 64 de milioane de euro. E genul de sumă pe care, de ani buni, fanii îl tot imploră pe Wenger să o investească.
It’s official Aubamayeng has signed for Arsenal for €63m on a long term contract! pic.twitter.com/bIj86DKWro
— Football Hub (@FootbalIhub) January 31, 2018
Păcat că acest „succes” vine după un eşec înfiorător la Swansea, 1-3. Când până şi Petr Cech începe să gafeze în stilul ăsta, trebuie să înțelegi cumva suferința suporterilor din blocul #WengerOut. Nici 100 de goluri din partea atacantului gabonez n-o vor ajuta pe Arsenal să prindă locurile de Champions League, dacă echipa se apără cum a făcut-o pe Liberty Stadium.
Petr Cech’s howler from tonight’s game, this is some mistake! #SWAARS #afc #swfc #arsenal #swansea #petrcech pic.twitter.com/VFzWX0z7rD
— That Stat Football (@That_Stat_) January 30, 2018
Şi nici Olivier Giroud nu va gusta prea mult succes la Chelsea, pentru care tocmai a semnat, dacă echipa lui Conte continuă pe traiectoria actuală. Bournemouth arătase deja cu Arsenal că mai are încă viaţă în ea, dar victoria cu 3-0 de pe Stamford Bridge e mai mult de atât: băieţii lui Eddie Howe sunt bine-sănătoşi, au băut un energizant şi sunt gata de petrecere.
We've now beaten the reigning @premierleague champions in each of our three top flight seasons… ????#CHEBOU | #afcb ???? pic.twitter.com/YhEafDeQL6
— AFC Bournemouth ???? (@afcbournemouth) January 31, 2018
Acum câteva săptămâni, Bournemouth era pe ultimul loc. După raidul de la Chelsea, au ajuns pe 10, ceea ce spune multe despre cât de strânsă e lupta la retrogradare – sunt doar şapte puncte între cluburile din a doua jumătate de clasament. Între timp, campioana e în pericol să cadă de pe ultima poziţie care duce în Champions League, iar Conte n-a umblat cu fofârlica: „Au meritat să câştige. Trebuie să acceptăm că e un rezultat prost şi că trebuie să luptăm sezonul ăsta. Dacă cineva n-a priceput asta, înseamnă că nu pricepe fotbalul.‟
Liverpool urcă, City se gândește la sezonul următor
Aşa se face că Liverpool e acum la doar trei puncte de United. Victoria relaxată de la Huddersfield, 3-0, a întrerupt seria proastă de după cucerirea lui City. Problema pentru fani e că marcatorul primului gol, Emre Can, flirtează tot mai ostentativ cu Juventus, iar Klopp a recunoscut că el şi clubul nu pot face nimic dacă neamţul se hotărăşte să plece în vară, când îi expiră contractul.
NEW: A piece on Emre Can, extended goodbyes and why Bosman transfers are still frowned upon. https://t.co/7it4homjRH pic.twitter.com/qH8Y87mnGQ
— Daniel Storey (@danielstorey85) January 30, 2018
Într-un singur loc, totul merge perfect. City s-a prezentat contra lui West Brom cu noul ei transfer-record: fundaşul francez Aymeric Laporte, adus de la Athletic Bilbao pentru 65 de milioane de euro. Asta înseamnă că Guardiola a cheltuit peste un sfert de miliard pe apărare din vara trecută. Laporte va avea parte de examene mai serioase decât cel de aseară, un succes simplu cu 3-0 care a dus-o pe City la 15 puncte în frunte.
An action-packed January & we end the month like this…#PL pic.twitter.com/cI2jcNyzMy
— Premier League (@premierleague) January 31, 2018
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni