Unde sunt acum? | La un an distanță de Europeanul U21, câți dintre tinerii noștri fotbaliști au făcut un pas înainte?
Ciprian Rus 4 iulie 2020Nu mai departe de zilele trecute, Phil Foden marca un gol superb în poarta noii campioane a Angliei, FC Liverpool. Tot în Anglia, la Chelsea, Mason Mount nu a ratat nici un meci în acest sezon, în majoritatea fiind integralist. Cotat la 40 de milioane de euro, ca și fostul său coleg de Națională U21 de la Euro 2019, actual coleg de club la Chelsea, Tammy Abraham are în acest sezon o rată de 29% de participare la golurile echipei sale. Sunt doar câteva exemple de adversari pe care România U21 condusă de Mirel Rădoi i-a învins, în meci decisiv, la Cesena, la Europeanul de tineret din 2019.
A trecut un an de la frumoasa aventură a tinerilor noștri jucători, un moment tocmai bun să vedem dacă și cum au evoluat fotbaliștii în care ne-am pus atâtea speranțe. Unde erau anul trecut, când s-au bătut de la egal la egal cu numele sonore deja în peisajul fotbalului european, unde sunt acum? Joacă mai mult, joacă mai bine și pentru cluburi mai puternice?
Probleme pentru „stranieri”
Prima concluzie evidentă – mai cu seamă dacă punem în balanță situația jucătorilor englezi de la Euro2019 – e că foarte puțini dintre tinerii noștri au primit șansa de a face un pas mare în carieră după spectaculoasele lor evoluții din Italia și San Marino. Necazul e că și cei care au primit ocazia de a face pasul spre Occident au avut dificultăți în a se impune acolo.
Ionuț Radu și-a pierdut postul de titular în Serie A, Tudor Băluță a făcut banca de rezerve la Brighton, Ianis Hagi nu a jucat la Genk și a trebuit să plece la Rangers (unde, totuși, a convins imediat), Dragomir și Rus au alternat titularizările cu pauzele, Pușcaș, deși s-a remarcat în mai multe rânduri la Reading, are un sezon amestecat. Fără să joace la echipe foarte pretențioase, vedetele României au avut probleme la contactul cu fotbalul „adevărat”.
Oameni de bază în Liga 1
Dacă prima concluzie e mai dezamăgitoare, a doua are o bună doză de optimism: jucătorii care au rămas „acasă”, în Liga 1, au reușit, în majoritate covârșitoare, să aibă sezoane de regularitate și să se impună la echipele lor, deși unii nu mai beneficiau de „cecul în alb” al vârstei U21. Și Manea, și Pașcanu, și Ștefan, să nu mai vorbim despre marile talente Cicâldău, Man și Coman, sunt jucători indispensabili la formațiilor lor. Ăsta e lucru mare la vârsta lor, când orice sezon ratat îți poate bloca creșterea. La fel, toată gașca de la Viitorul s-a impus la prima echipă. Pe baza acestor evoluții din ultimul an, pentru unii dintre acești jucători șansa care nu a venit anul trecut, saltul spre marile ligi europene, ar putea veni în acest an.
Privind cu încredere spre viitor
În fine, a treia observație generală este că multora dintre tineri li s-a deschis poarta echipei naționale, unde antrenor principal este acum chiar fostul lor selecționer de la tineret, Mirel Rădoi. Coeziunea de grup arătată la Euro 2019 ar putea deveni motorul noii Naționale a lui Mirel.
Nedelcearu, Rus, Băluță, Cicâldău, Hagi și Pușcaș sunt de-acum soluții serioase pentru Națională. Iar eventualele lor reușite – nu mai vorbim despre calificare la Europeanul mutat în vara lui 2021 – ar putea reîncărca și destinul lor la nivel de club. Pasul decisiv, pentru cei mai mulți dintre ei, abia de acum urmează. Iar faptul că au reușit să treacă cu maturitate peste dezamăgirea de a nu fi primit ofertele pe care le-ar fi meritat probabil după Euro, faptul că s-au pus din nou la muncă să demonstreze ce pot, e parte din garanția că vor avea parte de un viitor frumos. Mulți au abia 22 de ani!
„Tricolorii”, om cu om
Ionuț Radu
S-a transferat de la Genoa, unde era împrumutat de Inter Milano, la Parma. Nu i s-a dat nici o șansă să joace, iar acum așteaptă, probabil, un nou împrumut. Nu mai joacă de luni bune, iar asta devine deja periculos pentru un portar de vârsta lui. E în fața unei decizii cruciale în carieră.
Cristi Manea
A ratat transferul în străinătate la care visase atât de mult și pe care l-ar fi meritat, indiscutabil, după Europeanul foarte consistent pe care l-a făcut. A ajuns să se antreneze prin parcuri, s-a dus la FCSB, unde nu s-a integrat, apoi a ajuns din nou la CFR Cluj. Cristi pare să-și fi recuperat postul de titular și luptă pentru un nou titlu de campion al României.
Ionuț Nedelcearu
Nici pentru el Euro 2019 nu a fost rampa de lansare spre o carieră în Occident. A făcut, în schimb, pasul spre Naționala mare, unde are patru titularizări consecutive. Se vorbește despre interesul unor echipe din Italia în fiecare perioadă de „mercato”, însă rușii de la Ufa țin de preț. Ionuț are nevoie de aer nou pentru a face saltul decisiv în carieră.
Alex Pașcanu
Plecat din Anglia, de la Leicester, Alex și-a încercat norocul la campioana CFR Cluj. Nu a reușit să se impună în fața experimentaților fundași centrali de acolo și a fost trimis, sub formă de împrumut, la Voluntari. Joacă meci de meci, și-a recâștigat încrederea în el și a ajuns pe locul 2 în „play-out” cu o trupă condamnată din start la retrogradare. Rămâne om de bază la naționala U21, unde, când joacă, are asigurată banderola de căpitan.
Florin Ștefan
Nu doar că nu a prins un transfer „afară”, dar, spre deosebire de mulți dintre colegii lui de la tineret, care au făcut trecerea spre echipe cu pretenții din Liga 1, Florin a rămas la Sepsi. Paradoxal, sezonul bun făcut de echipă, virtual finalistă a Cupei României, duce pe plus anul lui Florin Ștefan.
Tudor Băluță
Cumpărat de Brighton, în Premier League, părea să fi avut mai mult noroc decât majoritatea colegilor de la U21. Numai că în Anglia nu a jucat deloc și a ajuns în Eredivisie, la ADO den Haag, unde a jucat și nu prea. Revine la Brighton și se pregătește, cel mai probabil, de un nou împrumut. În ciuda problemelor de la echipa de club, a jucat titular în ultimele meciuri ale Naționalei mari.
Alexandru Cicâldău
Mijlocașul Craiovei, echipă cu șanse bune la trofeul Ligii 1, are unul dintre cele mai solide sezoane din gașca frumoasă de la Euro Italia și San Marino. S-a maturizat, demonstrează veleități de lider și are cifre la nivelul unor atacanți – 12 goluri și 7 pase de gol până acum, printre care și reușita decisivă contra CFR-ului, la Cluj, care ține Craiova în lupta pentru titlu. Pare pregătit pentru o echipă și un fotbal peste Craiova și Liga 1.
Dennis Man
Chinuit de o accidentare în startul sezonului, Dennis a revenit treptat la forma cea mai bună și are un sezon remarcabil în plan personal. În cele cinci etape de „play-off”, are 3 goluri și două pase decisive. Numai că mediul de la FCSB, prea puțin croit pentru performanță, îl trage în jos. Gigi Becali se tot laudă că îl va transfera pe o sumă colosală. Cu cât mai repede – indiferent de preț – cu atât mai bine pentru Dennis.
Ianis Hagi
A început cu dreptul aventura din Belgia, de la Genk, după care a pierdut complet echipa, pe fondul schimbării de antrenor și a unui sistem de joc care nu îl avantaja. A fost însă remarcat de Steven Gerrard și luat sub formă de împrumut la Rangers, unde, în numai câteva meciuri, a devenit un jucător foarte iubit. Dovadă că a demonstrat ce avea de demonstrat e faptul că Rangers l-a cumpărat definitiv. Așteptăm cu toții de la Ianis un prim sezon de top în fotbalul european.
Andrei Ivan
A fost adus de Victor Pițurcă la Craiova, iar acum e titular în echipa unui antrenor pretențios din punct de vedere tactic – așa cum e Cristiano Bergodi. Harnic și disciplinat, deși pare că și-a rătăcit instinctul de gol, Andrei are șansa unei relansări a carierei, pe fondul sezonului bun făcut de echipa sa de club.
George Pușcaș
A lăsat Italia pentru liga a doua engleză, unde a dat în mai multe rânduri dovada talentului său excepțional, având 12 goluri și 3 pase decisiv în tricoul lui Reading. Clubul nu merge, însă, strălucit, iar asta i-ar putea afecta, într-un fel, cariera. Între timp, e om de bază la Naționala mare, iar asta îl obligă să tragă și mai mult de el.
Florinel Coman
Om de bază în evoluția de la Euro, chiar dacă nu a fost titular în meciurile-cheie, Florinel Coman are și el un sezon bun în plan personal, cu 11 goluri și 10 pase decisive pentru FCSB. S-a maturizat și se pregătește pentru un transfer afară.
Vlad Dragomir
Unul dintre cei mai promițători tineri fotbaliști români, Vlad Dragomir a avut un start de sezon foarte bun la Perugia, în Serie B, dar a pierdut echipa după o suspendare de 3 etape, iar de atunci a jucat foarte puțin. Bun profesionist, cu siguranță va profita de prima nouă șansă pentru a reveni la un parcurs de regularitate.
Adrian Rus
Subiectul unei controverse iscate pe fondul dorinței Ungariei de a-l naturaliza, Adrian Rus a ales să joace pentru România, fapt care i-a afectat, o vreme, relațiile cu MOL Fehervar, clubul la care joacă, în țara vecină. A reînceput să prindă echipa și rămâne o soluție pentru Naționala mare.
Adrian Petre
Venit la FCSB de la Esbjerg, Adrian Petre pare să fi greșit alegerea. Este una dintre țintele predilecte ale lui Gigi Becali, după evoluția echipei din „play-off”. Împarte aceeași soartă cu Dragoș Nedelcu și cu Darius Olaru, și ei „blocați în proiect” la FCSB. Tot la FCSB e și tânărul portar Andrei Vlad, titularul de la U21, cu evoluții inconstante în acest sezon.
Radu Boboc
Radu e titular incontestabil la Viitorul, cu care conduce în „play-out”. Transferul său de la Constanța pare iminent, FCSB fiind printre cluburile interesate de semnătura sa.
Virgil Ghiță
Coleg cu Radu Boboc, Virgil Ghiță este și el om de bază la Viitorul, chiar căpitan de echipă la ultimul meci.
Cătălin Căbuz
Portatul Cătălin Căbuz are și el un sezon foarte bun la Viitorul, acolo unde a câștigat o luptă dură pentru titularizare.
Andrei Ciobanu
Mijlocașul central Andrei Ciobanu face și el parte din grupul de oameni cu care Gică Hagi joacă meci de meci, și el s-a maturizat, rămâne de văzut cât de mult poate crește în anii următori.
Ricardo Grigore
Ricardo Grigore joacă destul de des, însă are un sezon de coșmar la Dinamo, alături de care este la un pas de retrogradare.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni