„Untold Football”: România lui Daum termină la egalitate, pe „Cluj Arena”, un meci pe care îl putea câștiga de două ori în ultimele 10 minute
Ciprian Rus 5 septembrie 2016Pe un teren afectat de recent încheiatul „Untold Festival”, cu o apărare absolut inedită, cu un mijloc improvizat și cu “motoarele” Torje, Popa și Chipciu pe bancă, Naționala lui Christoph Daum a pornit gripat în campania pentru Mondialul din Rusia 2018. România putea câștiga meciul în prelungiri, însă jocul nu a convins mai mult decât la EURO. Noul selecționer merită creditul celui care încearcă să schimbe ceva. Doar că schimbările sale nu au prins, iar lumea așteaptă acum să vadă ce se va schimba de mâine încolo.
Meciul
Putea să se termine foarte bine 0-0. Câte o ocazie de echipă, ambele bunicele, în primul sfert al meciului. Dar ambii portari au fost mai inspirați decât atacanții din fața lor, iar prima parte a meciului a ucis spectacolul într-un festival repetitiv de pase proaste și degajări în tribune.
După ce începuse cu Pantilimon – Benzar, Moți, Grigore (cpt), Filip – Săpunaru – Bicfalvi, Hoban – Stanciu – Stancu, Andone, România a ieșit de la cabine în aceeași formulă, cu Săpunaru la închidere, cu Hoban cu Bicfalvi mijlocași interiori și fără extreme clasice.
Naționala a mai pierdut, astfel, un sfert de oră până să ne ofere fotbal. Cum nenumăratele cornere și faze fixe executate de Nicușor Stanciu au rămas fără efect pe tabelă, a trebuit să așteptăm minutul 85 pentru a găsi drumul spre gol. Centrare de pe stânga, ușor deviată, cât să ajungă la Adi Popa, care preia liber în careu și trage perfect cu stângul, piciorul său slab, pe lângă portarul muntenegrean. Mai sunt doar 10 minute și tot chinul pare cu sens, când oaspeții egalează, la următoarea fază de joc, după o fază fixă.
1-1, și consolarea ia forma ovoidală a “Cluj Arena”. Doar că în minutul 90+4, la capătul celor 5 minute indulgente de prelungire acordate de centralul englez, Keseru își ia un cap în gură în careul de 16, la o fază la care mingea urma să iasă în aut de poartă. 11 metri! Lumea e absolut uluită, la fel și Stanciu, vedeta de 10 milioane de euro care urmează să celebreze transferul la Anderlect cu un gol de 3 puncte pentru România. Dar Nicu trage peste și scorul rămâne, echitabil, de fapt, 1-1. Putea să fie și 0-0, putea să fie și 1-0, putea să fie și 2-1, însă a fost să fie 1-1. “Ăsta e fotbalul”, ne-a explicat Christoph Daum la final. La televiziuni, lumea începuse deja, previzibil, să îl încolțească. Pentru suporterul onest, dezamăgirea nu ține de scor, cât de dubiul că Daum va putea schimba, de fapt, ceva, cu oamenii pe care îi are la dispoziție.
Oamenii meciului
Ca de obicei când lucrurile ies rău, cel mai bine ies cei care participă cel mai puțin. Însă, deși introduși târziu, Adi Popa și Keșeru au schimbat soarta meciului. Primul a punctat pentru 1-0 cu un șut cu stângul, piciorul său slab, al doilea a scos un penalty în ultimul minut de joc. Mai mult decât perfect, pentru doi jucători care au evoluat, însumat, 20 de minute în acest meci.
Întrebările
Cum noul selecționer, Christoph Daum, a debutat direct cu un meci oficial la Națională, inovațiile sale nu au avut timp pentru rodaj, iar asta s-a văzut în calitatea jocului. De ce a riscat cu Benzar fundaș dreapta, de ce l-a folosit pe Săpunaru mijlocaș central, de ce l-a jucat pe Bicfalvi și de ce nu i-a forțat din start pe Torje sau Adi Popa? Sunt întrebări la care doar Daum poate răspunde, prin felul în care va juca în următoarele meciuri de calificare.
Ce urmează
Cea mai puternică adversară a echipei noastre, Polonia, a făcut doar un egal în Kazakhstan, așa că Danemarca a profitat de victoria în fața Armeniei pentru a se instala pe locul 1 al grupei. Pentru România urmează deplasarea din Armenia, de pe 8 octombrie, și cea din Kazakhstan, de pe 11 octombrie. Fără 6 puncte acontate, meciul cu Polonia de la București, de pe 11 noiembrie, nu va mai fi un derby…
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni