US OPEN EXPRESSO: Simona nu e complet mulțumită de jocul ei, dar îi impresionează pe alții. Despre ea, plus multe bunătăți de la US Open
Treizecizero.ro 2 septembrie 2016Firește că trebuia să plouă și la New York, doar a fost tema anului; a turnat, de fapt, preț de câteva zeci de minute, ceea ce a întârziat sesiunea de zi. Asta înseamnă că anul acesta a plouat la toate cele patru Slamuri, plus amânări la alte turnee importante.
Din fericire pentru ea, Simona Halep a fost iar programată pe Arthur Ashe, ceea ce de anul acesta echivalează cu siguranța acoperișului. În fapt, Simona și Lucie au jucat primul meci din istoria US Open început și terminat indoor. Seara anterioară, acoperișul fusese închis pentru prima dată în timpul meciului lui Rafa.
Cum Simonei îi place indoorul, ea a jucat din nou bine. Simona joacă bine, de fapt, pe toate suprafețele din luna mai încoace, de la Madrid. Victoria cu Safarova a fost a 22-a din ultimele 25 de meciuri jucate și îi aduce calificarea în runda a treia fără set pierdut. Asta deși replica Luciei a fost tare, prilejuind iar opinii diverse despre cum se prezintă șansele lui Halep contra jucătoarelor care o pot brusca prin forța loviturilor lor.
Simona apasă pe pedală la punctele mari
“Ok, Simona va avea mereu vulnerabilități. Cele mai mari sunt și vor rămâne serviciul doi, unde a fost și azi atacată și loviturile tari, care o împing în spate. Dar absolut toate jucătoarele au vulnerabilități. Iar la ea îmi place în ultimul timp felul în care gândește pe teren: cum să contracareze imediat cu unul din punctele ei forte. Faptul că-și pierde serviciul nu o mai destabilizează așa de mult, pentru că în game-ul imediat următor va ataca ea serviciul adversarei. Faptul că vede winnere vâjâind pe lângă ea nu mai pare s-o descurajeze așa de tare pentru că știe că următorul punct începe de la zero și dacă apucă s-o alerge un pic pe adversară, aceasta nu va mai putea să plesnească winnere.” Tot articolul dedicat meciului cu Safarova e aici.
Ce s-a întâmplat la US Open în ziua a patra
PRESS ROOM. Simona, după meci, cu referință la racheta trântită de pământ: “Îmi pare rău pentru asta (râzând), nu a fost frumos. Nu mă pricep să-mi ascund emoțiile foarte bine, deși încerc să mă schimb. Azi însă, am aruncat racheta și apoi am câștigat game-ul, deci a funcționat. Cu toate astea, vreau să mă controlez mai bine”. Toate declarațiile sunt pe site. Sau video, pe site-ul turneului.
SERENA. Victoria cu Vania King a prilejuit Serenei un nou record: 306 de victorii în turneele de Grand Slam, ceea ce înseamnă că liderul mondial o egalează pe Martina Navratilova. Cele mai multe din istorie? Roger Federer, cu 307. În optimi, Serena ar putea depăși și totalul elvețianului, absent de la New York.
ELIMINARE LA DUBLU. Dacă Monica Niculescu și Vania King trecuseră cu o seară înainte, Irina Begu și Raluca Olaru au cedat cu Ostapenko/Petkovic, 6-7, 6-4, 6-3. Și Andreea Mitu fusese anterior eliminată de la dublu; ea a făcut pereche cu Aleksandra Krunic.
ADVERSAR. Favorita 5 o întâlnește sâmbătă pe Timea Babos, unguroaica aflată la cel mai bun an al carierei. Simo a luat ambele meciuri jucate în circuit cu Timea (cel mai recent, anul trecut, la Guangzhou) și a pierdut unul în Fed Cup, în grupele preliminare din 2013. La startul US Open, Babos era pe locul 3 în ce privește așii serviți în WTA, în 2016, cu un total de 219, dar și pe locul 5 la duble greșeli (185).
TABLOU. Învingătoarea din Halep – Babos va juca în optimi cu învingătoarea dintre Suarez Navarro și Vesnina. Pe partea Serenei, ceva mai sus, lucrurile arată așa în turul III: Serena – Larsson și Shvedova – Zhang.
ZHANG. Apropo de ea, chinezoaica devenită faimoasă după traseul de la Australian Open (unde a ajuns până în sferturi venind din calificări și a învins-o și pe Simona) reapare cu o victorie notabilă: a trecut de Sam Stosur, partenera ei de dublu. Cele două sunt prietene și s-au întâlnit în turul 2 și la Roland Garros. Dacă va trece de Shvedova, Shuai are șansa unui nou moment spectaculos în experiențele ei de Slam de anul acesta, o întâlnire cu Serena. Deloc puțin pentru o jucătoare care se gândea la retragere anul trecut și nu câștigase niciun meci în Slamuri până la 27 de ani.
NUME NOU. Dacă Andy Murray a trecut fără mari emoții de Granollers, în schimb Nishikori a avut de tras cu tânărul rus Karen Khachanov și ai lui 1.98, un bun prilej ca publicul larg să afle de rus. N-a lipsit mult ca meciul să intre în decisiv, dar Kei a șters un break dezavantaj în setul patru. La cei 20 de ani, Khachanov se deplasează excelent pentru înălțimea sa, servește puternic și are o dreaptă bombă și a fost mai puțin pomenit când vine vorba de #NextGen. Însă s-ar putea să recupereze puternic în anii următori. De urmărit.
CINE CE A MAI CÂȘTIGAT. Altă revenire de la 0-2 la seturi, de data asta Carreno-Busta cu Tipsarevic; sârbul a fost pedepsit cu o decizie de hidrance într-un moment foarte important, pe finalul setului patru, și, evident, nu i-a picat bine. Thiem a stat mai puțin pe teren de data asta, trecând în trei de Berankis, ca și Mahut de Mathieu. Altă revenire de la 0-2 a fost ratată, Feliciano Lopez pierzând cu Sousa. Notabilă victoria lui Donaldson cu Troicki, americanul de 19 ani confirmând astfel eliminarea lui Goffin. Va intra în Top 100, devenind cel mai tânăr american acolo de la Young, din 2007. Va suporta, ca atare, și presiunea de rigoare în curând. La fete, Venus a trecut de Goerges, Pavlyuchenkova a câștigat un meci foarte intens cu Mladenovic, 7-6 în decisiv, iar Aga a rezistat unei replici puternice date de Naomi Broady (7-6, 6-3).
PROGRAMUL DE AZI. Monica Niculescu deschide programul pe Ashe, contra lui Caro Wozniacki. Rafa e iar în sesiunea de seară. Iată tot programul.
Link-uri recomandate, teme de discuție
Steve Tignor dezbate șansele pe care le are “undersized Simona” pentru a câștiga US Open, declarând-o drept cea mai periculoasă jucătoare după Serena.
O comparație care ne arată cum a evoluat serviciul al doilea al jucătorilor din ATP între 2015 și 2016. Spre exemplu, Novak Djokovic câștigă cu 2,9 la sută mai puține puncte pe serviciul al doilea față de 2015, una dintre cele mai mari diferențe în minus din Top 20. În schimb, Nick Kyrgios câștigă cu 3,1 mai multe puncte pe serviciul secund în 2016, comparativ cu anul precedent.
Faină experiență: un jurnalist reputat din America, dar specializat pe NBA, a luat rolul unui antrenor de tenis, pregătindu-l pe Benjamin Becker pentru câteva ore. În scopuri de documentare, firește. Ce a ieșit, citiți în reportajul de aici.
Deja al doilea spot pregătit de Nike pentru Serena, și suntem abia în ziua a 5-a. Acesta impresionează prin simplitatea execuției.
Și apropo de ea: dacă anul trecut, US Open a fost un stres neîntrerupt, de data asta experiența e mult mai plăcută pentru Serena, care nu mai trebuie să fugărească al patrulea Slam într-un an. Plus: Andy Roddick, despre longevitatea Serenei și deciziile luate de aceasta în ce privește schedulingul, decizii criticate la vremea lor, dar care se dovedesc acum a fi inspirate.
O privire interesantă către câțiva antrenori din circuit și despre importanța în creștere a rolului lor.
De ce este Juan Martin Del Potro unul dintre cele mai iubite personaje din tenis la acest moment.
Altă problemă pe Ashe acum. Când plouă, zgomotul produs de apa care cade pe acoperișul tras este asurzitor, se plâng jucătorii, care spun că nu mai aud mingea.
Louisa Thomas, contributor la New Yorker și una dintre semnăturile preferate ale echipei noastre, într-un podcast despre US Open cu Carl Bialik, de la FiveThirtyEight.
Un long read din recent lansata revistă de tenis Racquet, o publicație trimestrială care “celebrează arta, ideile, stilul și cultura ce înconjoară tenisul” și la care scriu destule semnături renumite. Link-ul este “Eleganța lui Arthur Ashe și pasiunea lui Muhammad Ali”, un articol al lui Steve Tignor.
Un timeline al dominației fără precedent exercitate de Federer, Nadal și Djokovic. Împreună, cei trei au câștigat 43 din ultimele 53 de Slamuri jucate.
Ei bine, asta e neașteptat: dacă vă place mirosul acela inconfundabil al mingilor de tenis proaspăt scoase din cutie, acum există un … parfum pentru voi. Se cheamă Fuzzy Balls, cum altfel. Dacă îl încearcă cineva, neapărat așteptăm păreri. Numai să nu vă dați cu el pe teren, n-o să simtă nimeni diferența.
În timpul Slamurilor, jucătorii au puțin timp la dispoziție pentru treburi casnice sau pentru îngrijirea personală. Ce se întâmplă la Open dacă vrei să te … tunzi între două meciuri? 🙂 Te duci, firește, la salonul jucătorilor.
O scurtă explicație despre mult-discutatele grunturi. În Vogue. Vine weekendul, așa că azi suntem mai relaxați la rubrica de recomandări: 25 de imagini relevante pentru cum a evoluat moda echipamentelor de tenis.
Altă reclamă cu Serena ca personaj, pentru Delta.
The Players Tribune are contribuții din ce în ce mai bune de la jucătorii de tenis. Seria ”What the (blank)?”, în care jucătorii completează spațiile goale cu lucruri din experiența proprie este foarte haioasă și ne dă niște informații drăguțe și surprinzătoare din culise. De exemplu, știați că Belinda Bencic ascultă Eminen înainte de meciuri și lui Vasek Pospisil i-e teamă că dinozaurii s-ar putea reîntoarce la viață? Într-o notă mai serioasă, cea mai recentă contribuție este a Carolinei Wozniacki, care face o declarație de dragoste pentru US Open, vorbește despre așteptări și felul în care i-au definit cariera. Alte texte recente, cel al Agnieszkăi Radwanska și cel al Monicăi Puig.
Tenisul din Canada nu mai e o speranță pentru viitor, ci o certitudine a prezentului. Canadienii nu îi au doar pe Milos Raonic și pe Eugenie Bouchard; au câțiva juniori de mare perspectivă, care, după toate probabilitățile, vor deveni curând prezențe solide în cele două tururi. Printre ei, Bianca Andreescu, o jucătoare de origine română. Cum a reușit Canada să devină o putere în tenis – iată o poveste pe care trebuie să o analizăm cu atenție.
Despre “blackouts”, adică rachetele fără design, negre. Și ce reprezintă ele pentru jucători. Plus alte câteva detalii tehnice. Spre exemplu, cum i-a convins Roger Federer pe oamenii de marketing de la Wilson să accepte ideea unei rachete de culoare neagră, inspirând un mic trend.
Gael Monfils (adică tradiționala rubrică fără alte comentarii. Mă rog, a început de ieri).
În fapt, trebuie, totuși, un comentariu. Pe de o parte, n-ai cum să nu te bucuri de bucuria lui Gael și cum trăiește astfel de momente. Omul se bucură, realmente, ceea ce poate fi destul de greu de atins în zilele noastre, între atâtea figuri încruntate. Pe de altă parte, n-ai cum să nu te gândești că însuși Gael spunea despre diferențele dintre el și jucătorii de top, lăudându-i că sunt atenți la absolut toate detaliile, spre exemplu să nu stea transpirați când dau autografe. Monf făcea un caz despre cum aceste detalii ajută să facă diferența. Cum s-o împăca joaca în ploaie din link-ul de mai sus cu teoria asta?
Bine. Să-i dăm omului o pauză. A fost ziua lui (wow, Gael a făcut 30 de ani), iar sezonul acesta a dat multe semne că încearcă să-și ia mai în serios rolul pe teren. Va fi, oare, valorificat cândva potențialul lui?
Dacă ți-a plăcut grupajul acesta cuprinzător și jucăuș, în perioada US Open îl poți primi direct în inbox dacă te abonezi aici.