VAR decide avantaj pentru Spurs la jumătatea semifinalei cu Chelsea în Cupa Ligii

Danny Coposescu 9 ianuarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„O să trebuiască să ne obișnuim cu asta de anul viitor.‟ Astea au cuvintele aproape oftate de către comentatorul Martin Tyler, în timp ce Harry Kane își pregătea mingea pe punctul cu var. După două minute interminabile de tensiune, în care toată lumea de pe Wembley l-a privit pe Michael Oliver înghețat cu degetul în ureche, a venit și decizia serii: penalti pentru Spurs, la jumătatea primei reprize. Iar al patrulea cel mai bun marcator din istoria clubului n-avea cum să rateze o asemenea ocazie. Nu același lucru se poate spune și despre alții, cu precădere din atacul lui Maurizio Sarri, care au lăsat scorul la un 1-0 improbabil pentru gazde.

Sigur, pe italian îl va preocupa mai degrabă diferența ca de la cer la pământ față de ultima vizită în colțul ăsta al Londrei. Atunci, Chelsea s-a prăbușit în flăcări din prima oră de joc și odată cu ea, s-a dus și seria de invincibilitate. Forma n-a revenit la acel nivel inițial în ultimele săptămâni, dar prestația asta oferă destule motive pentru a fi optimist dacă porți albastru, cel puțin în ceea ce privește șansele de a prinde finala de luna viitoare.

Cu condiția ca Sarri să găsească un antidot la kryptonita banală care continuă să-i îngenuncheze echipa: modesta minge lungă bubuită de adânc peste capetele visătoare din apărare. Așa s-a născut faza din minutul 24, când Toby Alderweireld l-a lansat pe Kane și toată linia lui Chelsea a rămas parcă blocată cu picioarele în nisip mișcător. Singurul care s-a mișcat relativ repede a fost portarul Kepa Arrizabalaga, numai bine pentru a-l sălta un metru bun în aer pe atacantul englez. Aici a intervenit și asistența video, însă doar pentru a confirma că nu a fost ofsaid la faza inițială. Faultul s-a văzut cu ochiul liber și din cele mai înalte colțuri ale arenei.

Începând cu șutul-centrare trimis de Cal Hudson-Odoi – ținut deocamdată departe de Bayern cu promisiunea acțiunii din cupe – și respins de Lloris în transversală și continuând cu întreaga repriză secundă, Chelsea a testat limitele defensive ale lui Tottenham. Eliberat de povara rolului de „număr nouă fals‟, Eden Hazard i-a dat un argument puternic lui Sarri să nu-l mai încătușeze la loc, oricât de puține ar fi alternativele din atac.

Belgianul a fost la sursa tuturor lucrurilor bune făcute de oaspeți, mai mereu prezenți în treimea celor de la Spurs. Doar finalizarea a lipsit, o poveste familiară pentru o formație care are nevoie de un prădător, acolo unde lui Andreas Christensen sau N’Golo Kante le lipsește sânge rece. Până la returul de pe 22 ianuarie, e timp de remediat și neajunsul ăsta.

Pe Mauricio Pochettino, în schimb, n-ai cum să-l împaci. Argentinianul și-a petrecut tot interviul plângându-se de VAR. Pe cuvânt! „Nu-mi place VAR. Sunt un mare fan al tehnologiei, dar numai când e clară. Nimeni nu e mulțumit de sistem și nu-mi place să câștig un meci așa.‟

Nu-i niciun șoc că omologul de pe banca lui Chelsea e de acord și plusează cu o șicană culturală: „Avem și noi camere și m-am uitat la înregistrare acum câteva minute. Harry Kane e în ofsaid, cu capul și genunchiul. Nu cred că arbitrii englezi sunt în stare să folosească sistemul. Trebuie să-l studieze.‟

Martin Tyler e un tip înțelept. O să trebuiască să ne obișnuim cu asta.

Happening now