La fel ca acum o săptămână, când a pornit grozav și a terminat slab, CSM București a câștigat prima repriză (13-11) dar a pierdut și ritmul, și meciul în a doua parte. S-a terminat 33 la 25 pentru Győr, una dintre primele trei favorite ale Ligii Campionilor, iar CSM are nevoie de puncte în ultimele două jocuri ale grupei.
Pentru CSM, înfrângerea din Ungaria vine să confirme că treaba danezului Jakob Vestergaard, cel care l-a înlocuit pe banca CSM-ului pe Kim Rasmussen, este abia la început. Cu un tehnician nou și alte câteva jucătoare sosite la echipă în ultimele luni, campioana Europei își caută încă identitatea. Poate așa se explică cel mai bine trecerea rapidă de la pasajele excelente și reprizele bune, solide, la episoade de absență episodică – cum a fost cazul reprizei secunde de la București, sau totală – cum s-a petrecut în acest al doilea joc cu Győr.
În condițiile acestea, orice analiză pe joc are o miză mică. Pentru că nu ai nevoie de privirea expertului să observi că apărarea bună din prima repriză a fost apoi depășită în toate felurile de Nora Mørk, pe partea dreaptă, sau de Amorin, pe stânga, ori că atacul CSM-ului a resimțit puternic cele cinci-șase ratări de pe linia de șase metri și a părut să joace ultimele 15-20 de minute într-o ceață densă, de unde soluțiile s-au văzut prea rar. Doar Niombla, cu șapte reușite, și Mehmedovic, cu șase, au părut în zi de șut. Dar Isabelle Gulldén, Carmen Martin, Linea Tortensson sau Oana Manea, câteva dintre marcatoarele obișnuite, au fost adesea blocate.
Nimeni nu poate spune acum dacă elanul lui Győr a venit pe fondul căderii CSM-ului, sau dacă fetele lui Vestergaard s-au pierdut tocmai din cauza jocului din ce în ce mai rapid al adversarelor. Și contează probabil mai puțin. Cert este că lucrurile bune din prima repriză au dispărut chiar în startul părții secunde, o repriză în care CSM a primit 22 de goluri, cele mai multe de la Mørk, care a făcut ravagii în duelurile unu la unu și a terminat cu 11 goluri.
REVIEW: @GyoriAudiETO, without pregnant Heidi Løke, claim #ehfcl Main Round berth, beating @csm_bucharest again.https://t.co/UpTQWT18Sz pic.twitter.com/W0Nq3xETnc
— EHF Champions League (@ehfcl) November 4, 2016
Stricăciunile produse de Mørk (pe cât de scundă, pe atât de puternică și inventivă) au oferit un bun răspuns celor care, înaintea jocului, își frecau palmele de bucurie că cealaltă vedetă nordică a unguroaicelor, Heidi Løke (însărcinată), urma să lipsească. Într-adevăr, absența pivotului Norvegiei, cu care România se va măsura la Campionatul European din Suedia, este o pierdere pentru orice grup, numai că echipele ca Győr nu se sprijină de un singur stâlp.
Asta spunea, la final de meci, și Ambros Martin, antrenorul lui Győr și selecționerul României: „N-am simțit absența lui Heidi, nu ne-am gândit la asta în timpul meciului. E o jucătoare greu de înlocuit, dar am jucat ca o echipă; echipa a arătat că poate s-o înlocuiască, că nu depinde de nimeni.”
De pe banca cealaltă, Vestergaard a observat și el evidentul: a fost ca la București, doar că mult mai rău. „A doua repriză a fost un dezastru. […] La fel s-a întâmplat și în a doua repriză de la Midtjylland, nu doar la București. Și de data asta am vrut să fiu sigur că jucătoarele sunt proaspete în a doua repriză, dar nu a fost suficient și suntem extrem de dezamăgiți. Am pierdut meciul pe final, dar am avut câteva minute bune chiar și în repriza secundă, înainte ca apărarea și apoi portarii să dispară din joc. Am avut și acele ratări singuri cu portarul, dar Kiss a apărat și noi am primit goluri rapide pe contră. Am crezut că putem câștiga meciul ăsta . Știam dinainte că au multe dintre cele mai bune jucătoare din lume și că Nora Mørk e între ele. În fața ei ai nevoie de colaborare, nu ajunge să te aperi unu la unu.”
No less than 33 goals for @GyoriAudiETO vs @csm_bucharest tonight but what about these stunning saves by their goalkeeper Eva Kiss? #ehfcl pic.twitter.com/GKqTm06cYD
— EHF Champions League (@ehfcl) November 4, 2016
Pentru CSM urmează ultimele două jocuri din grupă, mai întâi cu Rostov, în Rusia (11 noiembrie), mai apoi cu Midtjylland, la București (20 noiembrie). În clasament, Győr a adunat deja 8 puncte (din tot atâttea posibile), iar Rostov și Midtjylland joacă duminică. Ambele au acum câte două puncte, la fel ca CSM.
Calculele sunt complicate, misiunea nu-i deloc simplă, dar nimic nu e încă pierdut. Acceptând să privească (cu măsură) și-n curtea vecinului, Ambros Martin recunoștea că „e dificil când câștigi Liga Campionilor, sunt asteptări mari, presiunea e mare. CSM a schimbat și jucătoare, e nevoie de timp. Dar sunt sigur că dacă se califică în grupa principală se vor descurca mai bine.”
Într-adevăr, dacă CSM reușește să ajungă în grupa principală (primele trei se califică), va întâlni acolo adversare ceva mai accesibile: primele trei clasate din Grupa D (Esjberg, Krim, Larvik și Savehof) vor completa grupa principală de șase, unde fiecare echipă va duce punctele obținute contra celorlalte două echipe calificate din grupa ei preliminară.
Pentru cei care se scotocesc prin toate buzunarele după ceva speranțe că CSM poate prinde din nou Final Four-ul, trebuie amintit că bucureștencele au pierdut și anul trecut ambele meciuri jucate în grupa preliminară cu Győr , dar au câștigat cel mai important joc, finala Champions League de la Budapesta.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni