Rezultatele bune de la gimnastică, tenis, canotaj și tenis de masă vin să compenseze pentru înfrângerea de la handbal și eliminările spadasinelor noastre
Andreea Giuclea 6 august 2016HANDBAL
UPDATE 03.20
Naționala feminină de handbal n-a început cu dreptul turneul olimpic. Deși Angola părea adversarul cel mai accesibil dintr-o grupă de foc, fetele antrenate de Tomas Ryde au pierdut neașteptat, cu 19-23, după un meci marcat de greșeli în atac și de nesincronizări în apărare. Cu o apărare agresivă și hotărâtă și cu jucătoare masive în atac, Angola a reușit supriza turneului feminin de handbal, într-o zi în care Brazilia a învins campioana olimpică și mondială Norvegia, Spania a trecut ușor de Muntenegru, iar Rusia s-a chinuit cu Coreea de Sud, în grupa cealaltă.
Pe 8 august, de la 22:40 (ora României), fetele întâlnesc Brazilia. Două zile mai târziu joacă cu Muntenegru (17.30), peste alte două zile, pe 12 august, cu Spania (20.40), și în ultimul meci, pe 14 august (22.40), se măsoară cu Norvegia.
TENIS DE MASĂ
UPDATE 03.15
Elizabeta Samara s-a calificat în turul III, după ce-a trecut cu 4-0 de brazilianca Lin Gui, în timp ce Adrian Crişan şi Ovidiu Ionescu au trecut și ei victorioși de primul tur al competiției de tenis de masă. Adrian l-a învins cu 4-1 pe indianul Kamal Achanta, iar Ovidiu a trecut cu același scor de iranianul Nima Alamian. Daniela Dodean a obținut și ea a doua victorie a primei zile, învingând-o cu 4-1 pe poloneza Qian Li și calificându-se în turul trei, meciuri care au loc azi.
Adrian îl întâlnește acum pe francezul Lebesson (ora României 16.oo), iar Ovidiu joacă contra austriacului Gardos, de la ora 20.30. Daniela și Elzabeta intră în concurs la noapte, contra chinezoaicei Ding și japonezei Fukuhara.
GIMNASTICĂ
UPDATE 03.00
După un concurs cu emoții la sol, Marian Drăgulescu și-a asigurat un loc în finala de la sărituri, în timp ce colegul lui mai tânăr, Andrei Muntean, a prins finala la paralele, dar nu și la individual compus. Românii au intrat în concursul de calificări în a treia subdiviziune, începând cu ora 00:30.
Despre concursul masculin am scris aici.
TENIS
UPDATE 22:30
Monica Niculescu a reușit și ea să câștige în primul tur al turneului de tenis; mai mult, victoria ei este prima reușită vreodată de vreo jucătoare din România la Jocurile Olimpice. „Mă bucur că am putut să câștig acest meci, mulțumesc și echipei că a fost alături de mine. M-am simțit excelent”, a spus ea.
TENIS DE MASĂ
UPDATE 18:59
Debut cu victorie și pentru lotul de tenis de masă al României. Campioana națională Daniela Dodean Monteiro a avut parte de o adversară tânără și neexperimentată, indianca Mouma Das, în turul 1 al turneului feminin de tenis de masă de la Rio. Sportiva noastră a câștigat cu 4-0 (11-2, 11-7, 11-7, 11-3), în numai 19 minute, în condițiile în care, la punctul victoriei, mai avea șapte mingi de meci disponibile.
Despre traseul Danielei și despre ce tenismeni români urmează în concurs am scris aici.
TENIS
UPDATE 18:25
Primii români intrați în turneu – prima victorie. Favoriții numărul 5 în proba de dublu masculin, Horia Tecău și Florin Mergea, au câștigat cu 6-3, 6-2 meciul cu argentinienii Duran și Delbonis, în o oră și 10 minute. Horia și Florin s-au calificat astfel în optimi. Ei își cunosc deja adversarii; îi vor întâlni pe mexicanii Gonzalez și Reyes-Varela, care au trecut de britanicii Fleming și Inglot, cu 6-3, 6-0, în numai 51 de minute. Tot azi mai joacă și Monica Niculescu.
Horia și Florin au provocări mai aspre în turneu; despre tablourile de tenis am scris aici.
CANOTAJ
UPDATE 17:20
Echipajul de dublu rame al României, format din Cristi Pârghie și George Palamariu, a obținut calificarea în semifinalele competiției de la Jocurile Olimpice, cu timpul de 6:51.71, după ce s-a clasat pe locul 3 din 4 în runda a doua a calificărilor desfășurate mai devreme la Rio de Janeiro. Băieții noștri au concurat împotriva echipajelor din Franța, Marea Britanie (calificate de pe locurile 1 și 2) și Olanda (locul 4).
JUDO
UPDATE 17:02
Prima reprezentantă a României în concursul de judo de la Jocurile Olimpice, Monica Ungureanu (-48 kilograme), a fost învinsă de belgianca Charline van Snick în runda premergătoare „șaisprezecimilor” de finală.
Monica a avut mare ghinion la tragerea la sorți și s-a văzut învinsă printr-un ippon (executat în stil Sankaku-jime), în 1:54 minute, de către campioana europeană a categoriei sale de greutate. Anterior, judoka noastră primise o penalizare pentru non-combat.
Delegația de judo feminin a României continuă concursul de la Rio prin Andreea Chițu (-52 kilograme), care intră în concurs duminică, de la ora 16, ora noastră, respectiv prin vicecampioana olimpică Corina Căprioriu (-57 kilograme), care va evolua luni, tot de la ora 16.
SCRIMĂ
UPDATE 18:52
Ana Maria Popescu pierde în fața sud-coreencei Choi Injeong, cu 15-8. Deși în a doua repriză, Ana reușea să egaleze scorul, 4-4 și a presat-o pe adversara sa pe toată durata meciului, Choi a reușit să câștige tușe în fața ei în jumătatea proprie, prin contraatacuri joase. Choi o învinge pe Ana pentru a treia oară, după două victorii în 2012 și 2013.
Detalii, aici.
UPDATE 16:45
După un meci strâns contra franțuzoaicei Rembi Lauren, spadasina Simona Gherman este oprită în tabloul de 32 cu scorul de 10-13.
UPDATE 16.35
Nu putem spune despre evoluția Anei Maria Popescu de la individuale decât că i-au intrat toate asalturile, toate atacurile direcționate spre adversara ei, franțuzoaica Auriane Mallo. „Cum de rezistă atât de mult, la un nivel atât de înalt”, se întreba comentatorul TVR despre vicecampioana olimpică de la Beijing, care n-a anunțat niciun moment că s-ar gândi la o retragere din sport. Ba mai mult, astăzi a dovedit o dată în plus cât și-a dorit să fie acolo și să meargă mai departe. A stat cu vârful spadei pe adversară, a avut viteză de reacție în momentele potrivite, a fost prezentă, a țipat și a eliminat-o pe Mallo cu 15-8, trecât astfel în tabloul de 16.
UPDATE 15.50
Simona Pop, aflată la prima participare la Jocurile Olimpice, a fost încurcată de emoții și s-a recunoscut învinsă de canadianca Leonora Mackinnon, scor 10-15.
Simona a atacat mereu, a încheiat prima repriză la egalitate cu o adversară pe care o învinsese în precedentele două întâlniri, dar a pierdut disputa în a doua repriză de trei minute, când sportiva din Canada s-a desprins decisiv la cinci lungimi. De acolo, Simona nu a reușit să revină. Ea va trage în proba pe echipe, alături de Ana Maria Popescu (Brânză) și Simona Gherman.
În proba de simplu urmează să tragă Ana Maria Popescu și Simona Gherman. Adversarele lor vin din Franța: Auriane Mallo , respectiv Lauren Rembi.
Articolul inițial
Programul sportivilor români în primele zile ale Jocurilor
În 21 de participări la Jocurile Olimpice de vară, România a strâns până acum 301 de medalii, dintre care 88 de aur, 94 de argint și 119 de bronz. Gimnastica e în topul statisticilor, cu 72 de medalii, urmată de canotaj (37), atletism (35), kaiac canoe (34) și lupte (32).
Pe cale să înceapă, Olimpiada de la Rio marchează una dintre cele mai slabe participări românești din istorie. Cu doar 97 de sportivi ajunși în Brazilia, România are cea mai puțin numeroasă delegație de la Olimpiada de la Seul (1988) încoace. Iar speranțele la medalii sunt și mai mici. Pe aeroport, înainte de plecarea spre Rio, președintele COSR, Alin Petrache, spunea că așteptările sunt undeva între șase și opt medalii.
Ne amintim de problemele din sportul românesc o dată la patru ani, când competiții ca Jocurile Olimpice întorc reflectoarele spre lipsurile din sistem, de la condițiile improprii de antrenamente la lipsa de viziune, strategie și finanțare de la vârf. Dar panta descendentă pe care se află sportul românesc nu e chiar o surpriză, având în vedere că nici la ultimele două ediții olimpice, România nu a adunat cu mult mai multe medalii – opt la Beijing și nouă la Londra. Iar recent, scandalurile de dopaj din canotaj și atletism au subțiat și mai mult delegația care se pregătește acum de începutul unei noi ediții olimpice.
Fiind puțini, parcă presiunea pe care o punem pe umerii celor care totuși s-au calificat e și mai mare. Așteptăm de la ei să compenseze lipsa celorlalți, să mascheze greșelile și neperformanțele sistemului, să acopere problemele de acasă, probleme la care ei se întorc după puținele momente de glorie olimpică și cu care se confruntă zi de zi, dar de care noi uităm destul de repede.
Olympic Gold ? #RoadToRio pic.twitter.com/hKkhGIUD6P
— Olympics (@Olympics) July 31, 2016
Până se schimbă ceva, până învață și alții o lecție pe care cei din handbal par s-o fi învățat deja, accea că „O medalie e un drum, nu un scop”, cum spune Alexandru Dedu, președintele FRH, ne rămâne să-i susținem și să-i prețuim pe sportivii pe care-i mai avem. Și să ne amintim că ei concurează în primul rând pentru ei, nu pentru palmaresul unei țări care nu îi ajută prea mult să ajungă acolo, ci doar îi aplaudă după.
Când le ținem pumnii:
Sâmbătă, 6 august
- Spadasinele Simona Gherman, Ana Maria Brânză şi Simona Pop deschid concursul pentru România. Probele individuale de spadă încep sâmbătă, 6 august, de la ora României 15:00.
- Concursul individual de tenis de masa are loc tot sâmbătă, de la 15.30, cu Daniela Dodean Monteiro şi Elisabeta Samara în competiția feminină, cu Adrian Crișan și Ovidiu Ionescu în cea masculină.
- Tot sâmbătă, tot de la ora 15:30, are loc şi proba de ciclism pe șosea, cu Sergey Tvetcov reprezentând România.
- De la ora 16:00 intră în concurs judoka Monica Ungureanu, la categoria 48 kg și canotorii George Palamariu şi Cristi Pîrghie (două rame fără cârmaci).
- În turneul de tenis feminin simplu, Irina Begu și Monica Niculescu joacă în primul tur, de la ora 16.45. Tot atunci au primul meci și echipele de dublu: Florin Mergea și Horia Tecău, care au refăcut echipa câștigătoare de Wimbledon la juniori special pentru Olimpiadă, și dublul feminin format din Raluca Olaru şi Andreea Mitu.
- Gimnaștii Marian Drăgulescu și Andrei Vasile Muntean intră în calificările concursului de individual compus masculine de la 00.30, în a treia subdiviziune.
- Echipa feminină de handbal încheie prima zi de concurs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.50, având primul meci contra Angolei.
Duminică, 7 august
- Duminica continuă cu turul doi la tenis de câmp și turul trei la tenis de masă și cu noi echipaje românești de canotaj.
- Tot duminică intră în competiție și judoka Andreea Chiţu, la categoria 52kg, de la ora 16.00.
- Cătălina Ponor participă în calificările concursului feminin de individual compus, în subdiviziunea 2, începând cu ora 17.30.
- De la ora 20.00 începe competiția de înot, unde îl avem pe Robert Glință, la 100 m spate, și ștafeta de 4x100m liber (Alin Coste, Daniel Macovei, Marius Radu, Norbert Trandafir).
Ce urmează:
- Alin Moldoveanu intră în competiția de tir sportiv luni, 8 august. (18.00)
- Boxerul Nistor Mihai concurează la categoria 91+kg pe 9 august (18.45)
- Judoka Daniel Natea, categoria 100+kg, concurează tot pe 9 august (16:00)
- Mălina Călugareanu intră în concurs la floretă individual pe 10 august (14:30)
- Înotătorul Radu Marius concurează la 100m liber pe 9 august (19:00), iar Iulia Dascăl, tot la 100m liber, pe 10 august (16:00)
- La haltere, Florina Hulpan (69kg) intră pe 10 august (18:30), la fel și Dumitru Captari, 77kg, de la ora 01.00.
- Scrimerul Tiberiu Dolniceanu concurează la sabie individual pe 10 august (18:45).
- Spadasinele Ana Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu (rezervă) intră în concursul pe echipe pe 11 august (15:00).
- Înotătorul Norbert Trandafir (50m liber) intră în concurs pe 11 august (19:00).
- Halterofilul Gabriel Şincraian (85kg) intră în competiție pe 12 august (01.00).
- La lupte greco-romane concurează Alin Alexuc Ciurariu (98kg) și Ion Panait, pe 16 august (16:00), iar la lupte libere îi avem pe Alina Vuc (48kg), pe 17 august (16:00), și Ivan Guidea (57kg) pe 19 august (16:00).
- Competițiile de atletism încep pe 13 august.
- Gimnastica continuă cu finalele de individual compus: pe 10 august cea masculină (22:00 – 00:45), pe 11 august cea feminină (22:00 – 00:10). Finalele pe aparate sunt între 14 și 16 august, din care de interes pentru români sunt cele de la sărituri (20:45 – 21:30) și sol (20:00 – 20:45) masculin (14 august), iar la feminin cele de la bârnă (15 august, 23:40 – 00:25) și sol (16 august, 20:45 – 21:30).
- Meciurile naționalei de handbal continuă astfel:
6 august, 1:50 România-Angola
8 august, 22:40 România-Brazilia
10 august, 17:30 România-Muntenegru
12 august, 20:40 România-Spania
14 august, 22:40 România-Norvegia
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni