Sportivii români depistați cu meldonium subțiază delegația olimpică. Cum stăm cu două luni înainte de Rio

Andreea Giuclea 31 mai 2016

În ultimele săptămâni, sportul românesc a oscilat între vești îmbucurătoare despre noi sportivi calificați la Jocurile Olimpice și anunțuri privind atleții români depistați pozitiv la controale anti-doping, tot mai mulți.

Astfel, în doar câteva săptămâni, delegația olimpică a României s-a mărit, apoi s-a restrâns din nou. Totul a culminat săptămâna trecută, când un nou val de vești despre sportivi dopați a tulburat apele sportului românesc. Comitetul Olimpic Român a anunțat vineri, 27 mai, că întreg lotul de kaiac canoe, dar și o atletă, a fost depistat pozitiv cu meldonium, o substanță controversată care face tot mai multe victime în sportul internațional.

Comercializat sub numele de Mildronat, meldonium e un medicament pentru pacienți cu probleme de inimă fabricat în Letonia. După o monitorizare care a durat un an, a fost introdus pe lista medicamentelor interzise de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) începând cu 1 ianuarie 2016. Decizia a avut la bază studii care au arătat că un număr ridicat de sportivi sănătoși, mulți dintre ei din Rusia, îl foloseau pentru a-și îmbunătăți performanțele și nu pentru a trata probleme medicale. Conform producătorului letonian, medicamentul îmbunătățește circulația sângelui și ajută atleții să se recupereze mai repede.

Din ianuarie, de când a fost interzis, peste peste 170 de sportivi din întreaga lume, dar cei mai mulți din Europa de Est (peste 40 din Rusia) au fost testați pozitiv, cea mai cunoscută fiind tenismena Maria Șarapova. Mulți spun însă că nu au mai utilizat medicamentul în acest an, de când a fost interzis, și că e posibil ca substanța să rămână în corp mai mult timp. Pentru că nu există încă studii privind perioada în care subsatanța este eliminată din corp, sportivii au fost suspendaţi provizoriu, timp în care WADA desfășoară investigații.

Prima româncă depistată cu meldonium a fost atleta Mirela Lavric. La început de aprilie, atleta care încă păstra șanse de calificare a fost testată pozitiv în timpul Campionatului Mondial de sală de la Portland, unde reușise să câștige medalia de bronz cu ștafeta de 4x 400 metri, medalie pierdută de România.

934051_955984981117356_7236981095341513819_n

După Lavric au urmat biatlonista Eva Tofalvi, cea care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010, și atleții Claudia Ștef și Mihai Donișan. Cei doi au aflat pe 13 mai că au pierdut biletele spre Jocurile Olimpice, unde se calificaseră deja și urma să reprezinte România în probele de 20km marș, respectiv săritura în înălțime. Ambii au spus că n-au mai utilizat substanța de când a fost interzisă. (Elisabeta Lipă a spus recent la DigiSport că e posibil să li se anuleze suspendarea, pentru că nu aveau concentrații mari.)

„Perioada în care l-am folosit a fost până în decembrie, moment în care am citit lista interzisă pe 2016 și l-am regăsit pe lista substanțelor interzise. Este un medicament care se eliberează fără prescripție medicală, este un medicament pe al cărui prospect scrie că este recomandat sportivilor în perioada de efort fizic susținut și oboseală, este un medicament care nu tratează o afecțiune ci previne o afecțiune. Dacă vă imaginați că un sportiv merge cu apă, atunci vă înșelați!”, a scris Claudia Ștef pe pagina ei de Facebook.

Cu o zi înaintea depistării celor doi atleți, canoistul Liviu Dumitrescu, multiplu campion mondial și european alături de Victor Mihalachi în barca de canoe dublu, a fost testat pozitiv cu hormoni de creștere. Echipajul a ratat, astfel, participarea la regata de la Duisburg (21-22 mai), unde urma să lupte pentru calificarea la JO 2016. Înlocuitorii lor, Leonid Carp şi Ştefan Strat, s-au calificat, dar au fost ulterior depistați pozitiv cu meldonium.

Furtuna din kaiac-canoe

La o zi după ce World Boxing Council (WBC) anunțat că pugilistul Lucian Bute a fost depistat pentru ostarină, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a informat COSR că nouă componenți ai lotului de kaiac-canoe și atleta Daniela Staicu, toți calificați la Rio, au fost depistați pozitiv cu meldonium. Aceștia sunt: Leonid Carp (kaiac simplu si kaiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu), Liviu Lazar Dumitrescu (C2 -1000 m), Constantin Mironescu (K4 – 1000 m) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă.

Anunțul a venit la doar câteva zile după ce Leonid Carp şi Ştefan Strat, cei care i-au înlocuit pe Dumitrescu și Mihalache, își asiguraseră prezența la Rio în probele de canoe simplu şi canoe dublu pe distanţa de 1000m. Conform președintelui Federaţiei de Kaiac-Canoe, Ioan Bârlădeanu, unii dintre sportivi au recunoscut că au luat meldonium până în septembrie 2015, alţii până în februarie 2016, aflând cu întârziere că substanţa a devenit interzisă. „Au făcut rost de medicament din Republica Moldova, prin curier. Au citit pe internet, antrenorii au început să aibă suspiciuni când a ieşit pozitiv Şarapova şi au început să-i întrebe, aşa au aflat. (…) Noi, la federaţie, pe 7 sau 8 martie am primit primul mail oficial privind Meldonium. Nu ştiam că există aşa ceva şi puteam să pun pariu că la noi nu se foloseşte aşa ceva. Nu ştiu a cui e vina, dar sigur nu a mai luat niciunul nimic din februarie, când kaiacul băieţi a avut un stagiu de pregătire în Portugalia”, a spus Bârlădeanu într-un interviu pentru Agerpres.

Amploarea scandalului îl face pe Ioan Dobrescu, secretar general al Comitetului Olimpic Român, să se gândească la un caz de dopaj în serie, cum spune într-un comunicat COSR: „Suntem socați de această informare oficială a ANAD, în condițiile în care au mai fost probleme și în urmă cu câteva zile, tot la Federația Română de Kaiac-Canoe. Vom solicita investigații amănunțite acolo, mai ales la nivel de lot olimpic, pentru a vedea ce se întâmplă cu adevarat, pentru că nu este posibil ca toți sportivii care sunt calificați să pice testul anti-doping. Dacă și această probă B va ieși pozitivă vom cere investigație la cluburi și federație pentru a descoperi cine din anturajul sportivilor le-a procurat substanțele.”

Pe lângă kaiacişti, a fost depistată pozitiv şi atleta Daniela Stanciu, calificată la JO 2016 la săritura în înălţime.

Cine s-a mai calificat

Înainte ca scandalurile de dopaj să șocheze și să împuțineze delegația olimpică a României, veștile erau bune. Trecem în revistă sportivii care și-au asigurat calificarea în ultima perioadă.

  • Canotaj

Barca de 8+1, cea mai medaliată din istoria olimpismului românesc, și cea de dublu vâsle feminin au profitat de ultima șansă de calificare și și-au asigurat participarea la Rio în cadrul ultimei regate internaționale la canotaj (22 si 25 mai, la Lucerna). Dacă de la echipajul de 8+1, favorit și la o medalie olimpică, se aștepta calificarea, fetele de la dublu vâsle, ambele în vârstă de 21 de ani, au fost surpriza finalei în care s-au calificat cu greu, de pe ultimul loc. Au plecat de pe primul culoar, unul dezavantajos, la jumătatea cursei erau abia pe cinci, dar au terminat pe locul doi și cu o calificare olimpică.

Cu aceste două calificări, canotajul românesc va avea cinci ambarcațiuni la Rio și un total de 19 sportivi – cei mai mulți din lotul olimpic.

  • Înot

Pe lângă Robert Glință, primul înotător român calificat (la 100 metri spate), alți doi înotători și-au asigurat prezența în bazinul olimpic din Brazilia. Norbert Trandafir a reușit, în penultima zi a Campionatelor Europene de înot de la Londra, timpul de 22.12 în semifinala probei de 50 metri liber, care l-a calificat atât în finala competiției, cât și la Rio. Iar săptămâna trecută, Marius Radu a bifat și el baremul în proba de ștafetă masculină 4×100 m liber, din cadrul Campionatelor Internaționale ale României, unde a fost cronometrat în primul schimb cu 48:76.

  • Judo

Campionatele Europene de judo din Kazan (Rusia, 21-24 aprilie) au închis socotelile pentru încă o disciplină olimpică, unde România va avea patru reprezentanți. Andreea Chițu (52 kg) și Corina Căprioriu (57 kg) erau deja calificate, pe baza clasamentului, iar medaliile de bronz cucerite de Monica Ungureanu (48 kg) si Daniel Natea (+100 kg) le-au adus și lor confirmarea calificării.

Andreea Chițu a obținut bronzul la Campionatele Europene din Rusia Foto: Federația Europeană de Judo

  • Tir

O calificare nesperată a venit la tir, probă la care Alin Moldoveanu ratase biletele în concursurile preolimpice. Federaţia Internaţională şi Comitetul Olimpic Internațional i-au acordat un loc suplimentar, datorită statutului său de campion olimpic en-titre – Moldoveanu obținuse aurul în 2012 la Londra – și i-au oferit un wild-card. Va fi a treia ediţie pentru Moldoveanu după Beijing 2008 şi Londra 2012.

  • Tenis de masă

La începutul lunii mai, Federația internațională de Tenis de Masă a afișat clasamentele pe baza cărora s-au stabilit calificații. Astfel, Elizabeta Samara (locul 38 mondial), Daniela Dodean (63) și Bernadette Szocs (75) vor reprezenta România la Rio. Samara și Dodean vor lua startul și în proba individuală, în timp ce Szocs va participa doar în proba pe echipe.

În concursul masculin, România va fi reprezentată de Ovidiu Ionescu și de Adrian Crișan

  • Gimnastică ritmică

Ana Luiza Filiorianu a reușit o calificare istorică la Jocurile Olimpice, unde gimnastica ritmică n-a fost prezentă de 20 de ani. Românca s-a clasat pe locul 7 (din 23 de participante) la turneul preolimpic din 20-22 aprilie. Primele șase sportive au obținut atunci biletele pentru Rio, dar cum una dintre gimnastele clasate în primele șase era deja calificată, Filiorianu a prins ultimul loc.

Ultima participare a gimnsticii ritmice românești a avut loc în 1996, la Atlanta, când Alina Ramona Stoica s-a clasat pe locul 15. Singura medalie la această disciplină e argintul cucerit de Doina Stăiculescu, la individual compus, la JO de la Los Angeles din 1984.

  • Lupte

După Alin Alexuc (98 kg, greco-romane) si Alina Vuc (48 kg, lupte libere), alți trei luptători s-au calificat în ultimele competiții. Ion Panait (66 kg, greco-romane) si Ivan Guidea (57kg, lupte libere) au câștigat concursurile de la categoriile lor de greutate în cadrul turneului preolimpic de lupte de calificare din Ulaanbataar (Mongolia,21-24 aprilie), asigurându-și astfel participarea olimpică.

Albert Saritov (categoria 97 kg, lupte libere), un sportiv naturalizat recent, a obținut și el un loc olimpic în cadrul turneului de calificare de la Istanbul (4-8mai), câștigând finala categoriei sale. Sportivul de origine rusă era la primul său concurs oficial pentru România.

  • Atletism

În cadrul Campionatului Mondial de marș pe echipe de la Roma de la începutul lui mai, alți doi atleți au realizat baremurile care le asigură prezența în probele individuale la Jocurile Olimpice. La 50 km marș Narcis Ștefan Mihăilă s-a clasat pe locul 21, cu timpul 4:04:42, (baremul olimpic fiind 4:06:00), iar la 20 km marș, Ana Veronica Rodean a ocupat locul 52, cu timpul de 1:35:38 (baremul olimpic fiind 1:36:00). România va avea trei reprezentate în proba de 20 km marș, numarul maxim permis fiecărei țări participante.

 

Lista cu sportivii români calificați la Rio 2016, precum și numărul locurilor cotă asigurate României pot fi consultate pe site-ul COSR.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.