„Ferencvaros se bazează mai mult pe jucătoare din țară. Urmărim să creștem tinere talentate.” Să cunoaștem mai bine adversara lui CSM în sferturile Ligii Campionilor
Andreea Giuclea 4 aprilie 2017CSM București traversează o perioadă importantă. După ce săptămâna trecută a câștigat campionatul României, pentru a treia oară consecutiv, iar în weekend a anunțat schimbarea băncii tehnice, campioana Europei se pregătește de întâlnirea de vineri cu Ferencvaros. Meciul tur de la București poate fi decisiv pentru calificarea în Final 4-ul Ligii Campionilor.
Vicecampioana Ungariei, FTC-Rail Cargo Hungaria, vine și ea după un weekend încărcat, în care și-a învins marea rivală din campionat, pe Gyor, în finala Cupei Ungariei, după lovituri de departajare. Este, așadar, un moment bun să cunoaștem mai bine clubul din Budapesta.
În toamnă, la Trofeul Carpați, am stat de vorbă cu Andrea Pordán, șefa delegației naționalei Ungariei și parte din stafful clubului Ferencvaros, unde se ocupă de meciurile internaționale. În cadrul unei întâlniri organizate de FRH – pe tema marketingului sportiv -, Pordán a vorbit despre ce face din Ferencvaros un club special, dar și despre sistemul de handbal juvenil din Ungaria și cum atrage Federația Maghiară copii și sponsori către handbal. Uite câteva idei.
Strategia clubului de a promova jucătoare interne
Spre deosebire de Gyor, care are în componență multe staruri internaționale, Ferencvaros se bazează mai mult pe jucătoare din țară. Nu ne gândim să aducem și noi jucătoare străine, ca să devenim mai puternici sau să învingem Gyor, ci urmărim strategia de a crește tinere talente.
Managementul clubului nostru își dorește să se concentreze pe jucătoare din Ungaria, e chiar o regulă nescrisă să avem doar trei jucătoare străine în lot. Bineînțeles că e dificil să te bați cu cele mai bune echipe și să fii competitiv; vedeți că echipe ca Vardar sau Gyor au jucătoare din întreaga Europă. Dar vrem să rămânem pe drumul ăsta, să susținem handbalul maghiar, să le dăm o șansă jucătoarelor maghiare să joace la nivel înalt. Vom vedea dacă asta e suficient pentru a ajunge în Final 4, ar fi frumos.
Ferencvaros e un club special. Avem o tradiție în handbal, lumea în Ungaria spune că Ferencvaros e ca o mare familie. Iar această familie nu e doar despre sport, ci despre a fi împreună, e un sentiment special.
Avem cei mai mulți fani din Ungaria, iar cel mai simplu mod de a-i atrage e prin rezultate, bineînțeles. Dar, de exemplu, în toamnă am avut un rezultat slab acasă, cu Vardar, o înfrângere cu 24-37, și fanii au fost cu noi, ne-au susținut, n-a fost o tragedie. Pe lângă asta, organizăm evenimente în care fanii pot cunoaște jucătoarele, evenimente în care cu copiii pot interacționa și schimba câteva mingi cu jucătoarele.
Cum se finanțează handbalul în Ungaria
Handbalul e unul dintre cele mai populare sporturi din Ungaria, mai ales că și la feminin și la masculin am avut multe succese și rezultate bune. Sălile sunt pline, fanii iubesc handbalul și jucătorii se simt bine să evolueze într-o sală plină, atmosfera e frumoasă.
Guvernul susține sportul de performanță, mai ales sporturile care au avut rezultate bune. Pe lângă handbal, mai sunt câteva sporturi prioritare – polo, înot, canotaj –, cele care au avut cel mai mult succes.
Handbalul e atractiv și pentru companii și sponsori privați. Avem patru echipe în Liga Campionilor, plus șase-șapte în Cupele Europene. Handbalul e mediatizat, în fiecare zi poți să urmărești un meci la televizor. Iar publicul iubește handbalul, chiar și când nu am avut o echipă din Ungaria calificată în Final 4 (care se joacă la Budapesta n.red.), sala a fost plină.
Cum atragi copiii la handbal
Din 2015, avem un management nou la Federație, iar unul dintre proiectele lor importante e handbalul în școli. Se investește mult în îmbunătățirea nivelului din școli: Federația a încheiat un parteneriat cu Ministerul Educației, astfel că handbalul e principalul sport predat, obligația fiind de o oră de sport pe săptămână. Tot Federația sponsorizează cursuri de specializare pentru profesori, iar antrenorii noștri țin uneori orele de educație fizică în care îi învață pe profesorii de sport cum să predea handbalul.
Ferencvaros, de exemplu, are contract cu unele școli din Budapesta, iar antrenorii merg în școli să ajute la îmbunătățirea nivelului de handbal. Noi avem sute de copii la club, de la cinci ani în sus.
Pentru a-i duce către peformanță, avem și academii. Nu așa vechi ca cea din Olanda, prima s-a deschis acum patru ani. E un proiect mai nou în Ungaria, finanțat deocamdată de guvern. La nivel de copii și juniori e greu să atragi sponsori privați.
Chiar dacă handbalul este deja un sport popular în Ungaria, Federația vrea să-l facă și mai popular, să atragă și mai mulți copii. Dacă le place ce fac la școală, vor veni și la meciuri, își vor ruga părinții să-i aducă, așa se implică și părinții. Iar dacă tot mai mulți copii știu să joace, îi putem selecta pe cei mai talentați.
CSM –Ferencvaros, meciul tur din dubla din sferturile Ligii, are loc vineri, ora 20.00, în Sala Polivalentă.