Finală românească la Europenele de la Torun: spadasinele Gherman și Popescu își împart medaliile. „Să vedem finala asta și la Rio”
Ancuța Iosif 22 iunie 2016„Să vedem finala asta și la Rio!”, scria un fan pe live-chatul Campionatului European de Scrimă din Torun, Polonia, înainte să înceapă transmisiunea confruntării dintre spadasinele românce Ana Maria Popescu (Brânză) și Simona Gherman. „Nu avem parte de multe finale atât de relaxante pentru noi”, comenta tot acolo, alt fan. În sala întunecată, Dan Podeanu, antrenorul fetelor, stătea pe un scaun picior peste picior, cu mâinile-n sân. În jurul lui, pe jos, turcește, patru bărbați, printre care și secundul George Epurescu. Comentatorii finalei l-au descris relaxat, liniștit; așa ne-a părut și nouă, pe când am mai tras cu ochiul la antrenamentele fetelor pentru Rio. Adevărul este că n-ai cum să fii altfel când pe planșă lumina cade, oricum, pe două învingătoare. Tușa oricui ar fi, aplauzi, te bucuri, gesticulezi sau doar zâmbești: una dintre ele urma să ia argintul, cealaltă aurul, însă cert era că ambele medalii intrau în valiza României.
Simona Gherman a ajuns pe planșa finală după ce le-a învins pe franțuzoaica Josephine Coquin (13-12), pe estoniencele Irina Embrich (15-11) și Julia Beljajeva (15-12), în sferturi pe germanca Monika Sozanska (13-10) și în semifinală pe poloneza Renata Knapik-Miazga (15-12). Toată lumea a văzut cum româncele au dominat ziua, și asta remarcau și comentatorii. Ana Maria Popescu (Brânză) a ajuns în finală după ce a trecut de poloneza Aleksandra Zamachowska (15-13), de estonianca Kristina Kuusk (15-7), de Iana Șemiakina (15-9), din Ucraina, apoi de românca și coechipiera Simona Pop (15-9), iar în semifinale de unguroaica Emese Szasz (13-12). N-a fost cea mai ușoară semifinală pentru Ana Maria. Ambele au tras tare pe finalul confruntării, trecând pe rând în avantaj. Când a fost 12-11 pentru spadasina româncă, ceasul cu cele 2.15 secunde rămase s-a oprit.
Unguroaica Szasz a refuzat să întindă mâna adversarei, a cerut arbitrilor să fie repornit ceasul și să tragă și-n ultimele două secunde. Ana Maria a așteptat în colțul ei de planșă decizia, calmă, fără să-și dea masca jos de pe față. Ne-am putea întreba ce se poate întâmpla în două secunde? Multe, cel puțin în scrimă. Fiecare secundă e crucială și acele ultime momente din Brânză – Szasz ar fi putut să ne priveze de raritatea unei finale românești. Unguroaica a sărit la atac, românca a reacționat la timp. Ambele au primit câte o tușă, însă Ana Maria avea avantajul unui punct (12-13), care a propulsat-o în fața Simonei Gherman.
În finală, ambele spadasine au început cu tatonări, Simona a intrat în jumătatea Anei, dar părea că sunt pasive, că lasă timpul să treacă, după cum observau și comentatorii. Finala a înaintat greu; și dacă pentru noi a fost ușor să ne bucurăm și să ne relaxăm – pentru că rezultatul ne-ar fi înviorat oricum – probabil că pe planșă tensiunea a fost mai mare: așa este de obicei când o cunoști pe cea din fața ta, și o cunoști atât de bine.
Ana Maria și Simona împart aceeași echipă de peste zece ani, au avut de împărțit multe victorii, dar și dezamăgiri precum cea de după Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, unde au terminat pe locul 6 când toată lumea le vedea cu aurul la gât. Acum împart aceeași bucurie pentru Jocurile Olimpice care urmează la Rio în august 2016, unde-și vor acoperi din nou fețele cu masca în tricolor.
Aici, însă, spadasinele au intrat repede în modul NonCombativity, adică acel minut în care nimeni nu dă nicio tușă și se trece imediat la repriza următoare, fără pauza regulamentară de un minut. În cea de-a doua repriză Ana Maria a trecut în față, 4-3, dar a treia și ultima repriză a început printr-un 5-5, apoi din nou modul NonCombativity, moment în care arbitrii au fost obligați să le oprească și să acorde prioritate uneia dintre spadasine. Aleatoriu, printr-o monedă aruncată, Simona a primit prioritatea.
Regulile contra unui stil pasiv de scrimă au tot fost discutate între membrii International Fencing Federation. Nimeni nu vrea să vadă pasivitate, mai ales într-o competiție precum Jocurile Olimpice, toți vor spectacol, sărituri, zeci de tușe. Asta discutau și cei doi comentatori în timpul finalei, că regulile ar trebui să se schimbe și mai mult, drastic, ca scrima spectaculoasă să nu fie înghesuită toată într-un minut, în ultimul minut (unul dintre fani glumea pe chat că soluția este un urs pus la marginea planșei care atacă de fiecare dată când nu e activitate).
Într-adevăr, prioritatea acordată Simonei a fost ca o gură de aer proaspăt, cel puțin așa s-a văzut de pe margine. Lucrurile au redevenit alerte, pentru că minutul se scurge, scorul era egal și cineva trebuia să piardă. Simona a făcut cinste priorității imediat și scorul s-a transformat în 6-5 pentru ea. Un alt fan scria că Simona mereu se descurcă bine în situații critice, tensionate și că asta s-a văzut și acum, când adversara a venit peste ea. „Sunt la fel de bune”, scria altcineva; „mai titrată Ana Maria Popescu”.
Ana, însă, n-a reușit s-o mai atingă pe adversara și coechipiera sa până la final: 5-7, 5-8 și 5-9.
Simona Gherman e cea care se retrăsese după JO de la Londra și care s-a întors pe planșă la câteva luni după ce a născut, ca să demonstreze celor care n-au mai crezut în echipa spadasinelor după eșecul din 2012 că ce s-a întâmplat acolo a fost o greșeală, un incident. Tot Simona Gherman, optimista grupei de muschetărițe, a câștigat acum cea de-a 7-a medalie de aur la Europene. Ana Maria Popescu (Brânză) a plecat cu argintul, Simona Pop a ocupat locul 7, iar Loredana Dinu locul 43.
De-aici, doar o lună le mai desparte de planșele din Rio. Nimeni nu mai vorbește despre numărul sau culoarea medaliilor pe care fetele le pot aduce, cum se întâmpla în 2012, însă nu putem nega că la fetele de la scrimă ne gândim (printre primele persoane), când vorbim despre podiumuri la Rio. Dar da, „să vedem finala asta la Rio”.
*
În concursul individual de sabie masculin, Tiberiu Dolniceanu a fost eliminat prematur în sferturile de finală. În aceeași fază au fost învinși și Iulian Teodosiu, respectiv Alin Badea.
La spadă masculin, Andrei Timoce a terminat pe locul 26, Adrian Dabija pe 32, Alin Mitrică pe 70 și Adrian Szilagyi pe 80.
La floretă feminin, Mălina Călugăreanu s-a clasat pe locul 39.
Sâmbătă, 25 iunie, în ultima zi a Campionatului European de la Torun, vor evolua: echipa feminină de spadă (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu, Simona Pop) și echipa masculină de sabie ( Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălățanu).
-
Trei în canoea de simplu: Cătălin, Durerea și Luciditatea
acum 4 săptămâni