LEAD
Fotbal internațional

Fotbal festiv: ce înseamnă tradiţionala etapă de Boxing Day pentru cultura britanică

Boxing Day e una dintre cele mai vechi tradiții sportive din Regatul Unit

Deşi soarele şi temperatura de afară încearcă să ne deruteze, calendarul ne asigură că a venit Crăciunul, iar tradiţiile noastre supravieţuiesc şi în lipsa condiţiilor meteo care le însoţesc de obicei. În celălalt colţ al Europei, pe insula britanică, dăinuieşte însă o tradiţie de care ne putem bucura şi noi de aici. E vorba despre fotbalul de Boxing Day, a doua zi de Crăciun.

Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord sunt singurele locuri de pe bătrânul continent unde mingea nu se opreşte nici pe perioada sărbătorilor. Ba mai mult, majoritatea echipelor din Premier League vor juca de două ori în trei zile, pe 26 şi 28 decembrie, un program de lucru considerabil.

O paralelă revelatoare pentru legătura puternică dintre fotbal şi Crăciun în UK se găseşte în Statele Unite, de Thanksgiving Day. Pentru că americanii şi-au integrat mult mai bine sporturile favorite în reprezăntări artistice, jocul tradiţional de fotbal american din Ziua Recunoştinţei e deja o constantă pentru Hollywood (un întreg episod din „Friends‟ îi este dedicat). Și chiar dacă sunt mai puţin trâmbiţate, meciurile de Boxing Day sunt un eveniment cel puţin la fel de înrădăcinat în cultura britanică.

Cum ar putea fi altfel, când primul joc de fotbal atestat între două cluburi s-a disputat pe 26 decembrie, în 1860. Cel mai vechi club aflat încă în existenţă, Sheffield FC învingea cu 2-0 pe Hallam FC. Cel puţin din punctul acesta de vedere, fotbalul organizat s-a născut de Crăciun. 103 ani mai târziu, în 1963, Boxing Day Football şi-a consacrat rolul ca zi de pomină în calendarul festiv. În acea zi, s-au marcat 66 de goluri în 10 meciuri din prima divizie. Imaginaţi-vă o serie de rezumate care includ Fulham – Ipswich Town 10-1 şi West Ham – Blackburn 2-8. Alte vremuri, deşi nu e improbabil ca astfel de scoruri să se fi datorat unor petreceri de Crăciun mai viguroase decât cele de care au parte fotbaliştii din zilele noastre. Acela a fost şi ultimul an în care s-au programat meciuri chiar şi pe 25 decembrie.

Etapa de Boxing Day face parte din campionatul englez încă de la prima ediţie din 1888-89. Întreruperi au avut loc numai cu ocazia celor două Războaie Mondiale. Există suficiente dovezi, însă, că nici măcar catastrofele armate ale secolului XX nu au putut opri complet această tradiţie. În 1914, pe frontul de vest, tranşeele au fost scena remarcabilului Armistiţiu de Crăciun. Deşi detaliile sunt disputate, oprirea ostilităţilor pe perioada sărbătorilor este un fapt istoric, iar mai multe scrisori trimise acasă de către soldaţi vorbesc despre meciuri de fotbal jucate între britanici, germani şi francezi. „Fiecare acru de pajişte sub orice fel de acoperire în spatele liniilor a fost luat în posesie pentru fotbal‟, se scria într-un reportaj de atunci. Cu tunici şi pături pe post de poartă şi un iepure pentru friptură pe post de trofeu, fotbalul pe front de Crăciun e una dintre cele mai remarcabile mărturii pentru puterea pe care o avea chiar şi atunci sportul. În 2014, la un secol de la acele evenimente, forţele armate britanice şi cele germane au jucat un meci comemorativ pe un stadion din Aldershot.

Fotbalul în Regatul Unit e o parte importantă a ţesutului social. Nimic nu arată asta mai bine decât interacţiunea dintre sport şi o sărbătoare care rămâne un fundament al vieţii tradiţionale de familie. În fiecare an pe 26 decembrie, lumea se duce împreună la meci şi îmbină astfel ritualul Crăciunului cu cel al fotbalului şi a susţinerii unei echipe.

Numele de „Boxing Day” nu vine de la pugilism, ci de la un obicei vechi al angajatorilor de a-şi recompensa angajaţii cu o cutie care conţinea cadouri pentru ei şi pentru famiile lor. În timp, muncitorii au început să-şi facă singuri un cadou de Boxing Day, folosindu-şi libertăţile câştigate treptat pentru a se bucura pe stadion de unul dintre elementele centrale ale culturii lor: fotbalul.

Astăzi, fotbalul şi suporterul arată diferit de acele vremuri, dar tradiţia din a doua zi de Crăciun rămâne la fel de vie ca oricând. E o constantă reconfortantă care îşi păstrează aura de naivitate, chiar dacă este exploatată la maxim de brand-ul Premier League. Ca mărturie că interesele pentru păstrarea obiceiului nu sunt exclusiv cinice stă faptul că el persistă şi în faţa presiunilor constante de a-l aboli. Jürgen Klopp este ultimul dintr-un şir lung de personalităţi din fotbalul britanic care cer introducerea unei pauze competiţionale pe perioada iernii. Nu-i de mirare că antrenorul lui Liverpool se plânge, din moment ce are de jucat astăzi cu liderul Leicester City. Pentru noi, restul, e exact genul de meci care face din etapa de Boxing Day un adevărat festin.

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design