Puțină consolare: CSM București se adună, găsește ritmul în atac, trece de Rostov și termină pe locul trei acest FINAL4
Andrei Năstase 13 mai 2018După dezamăgirea din semifinala cu Gyor, pierdută la toate capitolele, CSM București s-a văzut nevoită să joace un meci pe care nu l-a dorit. Nici Neagu, nici Gullden, nici Manea – nimeni din vestiarul lui CSM n-a venit la Budapesta pentru finala mică.
Imediat după înfrângerea de ieri, triste sau nervoase, după caz, mai toate jucătoarele au vorbit despre ceea ce și ele, dar și cei care comentează handbalul de pe margine, au numit marea problemă a acestui grup: „nu am jucat ca o echipă.“
În stilul ei direct, Oana Manea se întreba ce anume lipsește CSM-ului ca să-și folosească, pe lângă valorile individuale, și valoarea de grup?
La întrebarea asta nu pot răspunde decât jucătoarele și, eventual, antrenorii. Atunci când apucă. Și până la răspunsuri, CSM a reușit să ofere cu Rostov o mostră de joc colectiv – arată bine! Mai ales în atac.
FINAL RESULT ⚔
3/4 Placement match #CSMBucuresti 31:30 @rostovhandballe #ehfcl #ehffinal4 #budapest2018 pic.twitter.com/56DLYC6vLf— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
*
Fără Cristina Neagu în debutul meciului, dar și cu alte schimbări în formula (de bază) folosită cu Gyor, CSM a reușit să nu mai rateze startul. Dimpotrivă, a pornit ca din tun: 5-1 după cinci minute, 8-3 după 10 minute efervescente, în care toate atacurile au fost iuți, pornite după repuneri rapide. Adică exact ce n-a mers (în ofensivă) semifinala pierdută sâmbătă. E drept, nici miza jocului nu a fost aceeași, nici apărarea lui Rostov nu e atât de agresivă ca cea a lui Gyor. Mai degrabă permisivă, defensiva rusoaicelor a fost depășită cu mare ușurință și din centru, dar și din extreme, unde Curea și Udriștioiu au intrat excelent într-un început de meci care ne-a tot îndemnat la comparații cu nereușitele de ieri: de ce a lipsit jocul acesta combinativ, iute și decis cu Gyor?
La 14-7 după primele 20 de minute, CSM marcase deja de pe toate posturile, ca un semn al creativității din atac: Neagu, intrată și ea după 10 minute, a mai pus două goluri în sacoșa de golgheter al Ligii (avea să termine ediția aceasta cu 110, cinci mai multe decât Luzumova); Gullden, Jorghensen, Udriștioiu sau Niombla au reușit și ele câte două goluri.
Dincolo, cu Vyakhireva și alte titulare obișnuite odihnite, cu Rodriguez accidentată în meciul cu Vardar, Rostov a trecut cu greu pe lângă o apărare care, spre deosebire de înfrângerea de sâmbătă, s-a repliat ceva mai repede. Ba chiar a renunțat adesea la obișnuitele schimbări dintre atac și defensivă, momente pe care Gyor, cu repunerile ei rapide, le-a taxat atât de bine.
Că la pauză avansul de șapte-opt goluri s-a redus la cinci, 19-14, a contat parcă prea puțin. Jocul a fost bun. Enervant de bun, cum ar spune cei încă supărați că CSM joacă în finala mică.
HALF-TIME: #CSMROS 19:13: A buzzer beater from @linejorgensen89 gives CSM a six-goal lead. The very poor start from @rostovhandballe has been improved on but they still have a lot of work to do to. Join us for the second half here: https://t.co/R5BZZ5hZj9 pic.twitter.com/p63vbty3jX
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Și lucrurile au continuat în aceeași notă. Gullden a închis perfect un contraatac – fază pe care Per Johansson n-a văzut-o deloc cu Gyor, deși a cerut-o cu toată convingerea, și înainte, dar și în timpul meciului -, și Jorgensen, probabil la cel mai bun meci al sezonului, s-a înălțat iar și iar (golurile cu numărul patru și cinci) peste apărătoarele adverse.
După alte 10 minute, CSM a atins cota 25 – cu cinci goluri mai mult decât a reușit într-un meci întreg cu (teribila apărarea a lui) Gyor.
La 25-21, Neagu și-a făcut reapariția, dar frumoasa ei angajare pentru Frafjord, pe pivot, n-a fost finalizată. Două minute mai târziu, Frédéric Bougeant, francezul care-i va ceda curând locul lui Ambros Martin pe banca lui Rostov, a cerut un timeout, și-a introdus titularele în teren și a cerut un asalt de final.
Și asaltul a venit negreșit: patru goluri rapide, după câteva ratări simple ale CSM-ului, și avansul s-a topit: 25-25, și a fost rândul lui Per Johansson să ceară timp pentru reașezare – haideți să arătăm că ne-am învățat lecțiile, le-a cerut, între altele, jucătoarelor lui.
47´ 25:25 #CSMROS Amazing @rostovhandballe !!! Dembele scores the 24th for her team & takes Jorgensen out for 2 min. Fast break by Sudakova and it´s all tied up!!! We have a match here!!!
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Iar CSM a oferit reacția care i-a lipsit cu o zi înainte, când reușise, după o lungă cursă de urmărire, să egaleze la 16, doar ca să dispară apoi pe final.
De data asta, echipa n-a dispărut. Oana Manea a marcat la faza următoare, Neagu s-a înălțat până în susul tavanului pentru un gol marcă personală, și apoi tot ea a angajat-o perfect pe Curea, intrată bine în circulație: trei goluri rapide care-au tăiat din elenul rusoaicelor.
Câteva momente mai târziu, când Paula Ungureanu, intrată și ea în locul lui Grubisic, a parat o aruncare și a lansat-o pe Gullden pe atacul rapid, meciul era decis. A mai fost vreme de alte ratări, de alte câteva emoții, dar la trasul liniei, jocul a fost mai bun.
S-a terminat 31-30, o victorie pusă sub semnul întrebării doar pe final, cât să ofere puțină miză unei finale mici care, în formatul FINAL4, e o petrecere de la care vrei să lipsești. Că CSM București s-a decis să joace – și să o facă cu energie și dorință – ăsta e un compliment.
Primele declarații
După supărarea de sâmbătă, Oana Manea s-a arătat bucuroasă că „am arătat şi noi altfel. Am vrut să demonstrăm că putem să fim o echipă. Am jucat fără presiune, dar ne-am dorit să câştigăm o medalie. Și am jucat una pentru cealaltă. Ne-am relaxat în repriza secundă, dar apoi, în momentele grele, am demonstrat că suntem o echipă”, a spus Oana, la microfonul Digi Sport, înainte să mulțumească unui public „minunat, care ne-a susţinut ca şi cum am fi jucat finala mare.”
Fostul pivot al echipei naționale a anunțat că și-a prelungit cu încă un an contractul cu CSM, chiar dacă își dorește să devină mamă.
REACTION: Marit Malm Frafjord announced yesterday she will retire from handball. Make sure you watch her speak about winning bronze with #CSMBucuresti & her shock retirement! #Budapest2018 pic.twitter.com/Ww1WpdEVf3
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Încă dezamăgită că CSM a trebuit să se mulțumească cu finala mică, Cristina Neagu a luat lucrurile în ordine. A spus că acest loc trei aduce o medalie de consolare, apoi a recunoscut că e „frustrată şi dezamăgită că nu am reuşit să jucăm finala mare. Dar mă bucur că am câştigat meciul de azi. Mai ales pentru fetele care pleacă şi pentru publicul care ne-a susţinut superb.”
Rugată să se întoarcă la semifinala cu Gyor și să pună degetul pe ce n-a mers acolo, Neagu i-a contrazis pe cei și cele care au simțit că CSM n-a jucat ca o echipă: „Eu nu cred asta. Din păcate, în România se face nuntă după victorie înmormântare după înfrângere. Nu cred că e bine. (Cu Gyor) a fost vorba şi de presiune. Am întâlnit o echipă care nu ne-a lăsat să jucăm. Trebuie să fim realişti: azi am putut să jucăm, am fost două echipe care nu mai aveau o miză reală. Meciul de ieri a fost unul cu totul special”, a explicat cea mai bună marcatoare a competiției, chiar înainte să promită că sezonul viitor echipa va munci și mai mult, că CSM va încerca să fie din nou la Budapesta și să dea totul pentru trofeu.
***
Abonează-te AICI la Newsletter-ul săptămânal Lead!
În fiecare început de săptămână primești pe mail gratuit o sinteză sumară și bine proporționată de info, lecturi recomandate și opinii. Te ținem informat cu ce este într-adevăr relevant de știut în sport. Ignoră zgomotul, alege informația!
În plus, afli din timp surprizele pe care le pregătim la Lead în perioada următoare