România luptă remarcabil și câștigă în ultima secundă cu Germania! Naționala încheie Campionatul European pe locul cinci
Lead.ro 16 decembrie 2016O echipă încă dezamăgită de înfrângerea cu Danemarca, România a acceptat provocarea Germaniei cu politețea cu care accepți invitația la dans când nu știi să dansezi. Multe dintre jucătoare ar fi preferat, probabil, să curețe parchetul sălii decât să joace azi pentru locul cinci – atât de mult le-a durut înfrângerea de acum două zile.
Dar ceea ce a început mai degrabă anost s-a trasformat într-un spectacol frumos, iar handbalistele care încă mai aveau câteva lucruri de demonstrat s-au bucurat de fiecare minut. Pentru ele, dar mai ales pentru Ambros Martin și Costică Buceschi, întrecerea cu Germania – o echipă sprintenă, în creștere, care a profitat de vacanța de vară pentru a începe reconstrucția ceva mai devreme – a fost tocmai bună. S-a terminat 23-22 pentru România, iar naționala obține un loc cinci important și încurajator, care oferă satisfacție în prezent și lasă loc de optimism pentru viitor.
În final, faptul că România a ajuns să lupte într-un meci fără mare miză e poate mai important decât victoria obținută în ultimul moment, prin frumoasa (și periculoasa) cursă a Cristinei Zamfir.
Cristina Zamfir wins the match in the final seconds, but both she & keeper Clara Woltering require medical attention. Both appear OK#GERROU
— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 16, 2016
Meciul
Follow our unique #ehfeuro2016 Snapchat coverage by adding ehf_live right now! #GERROU pic.twitter.com/UZpX3ks4F2
— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 16, 2016
Ambros Martin le-a oferit Cristinei Neagu și Paulei Ungureanu o zi în plus de vacanță. În locul lor, Laura Popa și Yuliya Dumanska au prins și ele lotul, iar România a început jocul cu mai multe schimbări: Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu au stat în centru, unde Eliza Buceschi a apărut mai rar, Cristina Zamfir i-a luat locul lui Neagu, pe inter stânga (de unde a marcat șase goluri, inclusiv cel decisiv), Florina Chintoan a jucat și ea mai multe minute pe pivot, iar Aneta Udriștioiu a împărțit din nou extrema dreapta cu Laura Chiper – împreună au contribuit cu alte șase goluri la victoria României.
Fără excepție, toate jucătoarle și-au fructificat șansa și s-au înșurubat și mai bine în mecanismul fin al unei echipe care are deja altă siluetă față de cea din vară.
Or, asta e cea mai bună veste pe care o aduce acest turneu final. Pe lângă performanță – căci locul cinci nu-i chiar de colea -, faptul că echipa s-a legat atât de repede vine ca o promisiune pentru cele ce urmează. Cu experiența câștigată în Suedia, noul grup se va cunoaște și mai bine, iar Martin și Buceschi vor avea de-acum răgazul să lucreze cum se cuvine fiecare detaliu.
Dacă în timpul turneului final nimeni nu a avut luxul experimentelor, iar antrenorii și jucătoarele au lucrat mai mult chestiunile de bază, pe care au încercat să le îmbunătățească cât mai rapid (așa cum s-a întâmplat cu apărarea, mai ales în zonă centrală), de acum înainte urmează primele întrebări mai așezate. La cea mai importantă, însă, e simplu de răspuns și-acum: echipa este într-un moment bun, pentru că ciocnirea dintre vechile și noile jucătoare a produs o energie proaspătă. Pentru ambiția construcției pe termen mediu și lung, energia asta era obligatorie.
Ce urmează la și după Euro
România și-a încheiat participarea și trebuie să privească semifinalele și meciurile pentru medalii de la distanță. În prima semifinală, Olanda și Danemarca sunt egale la pauză (13-13), în a doua (de la 21.45), Norvegia va încerca să treacă de puternica defensivă a Franței.
Pentru calificarea la Campionatul Mondial din Germania, România, clasată în prima urnă valorică, va juca o dublă de baraj cu echipele din rândul al doilea. De acolo, Ungaria și Polonia ar putea fi cei mai complicați adversari dintr-o grupă valorică din care mai fac parte echipe de nivelul Croației și chiar Turciei
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni