Stăm bine: după trei bronzuri europene, lotul național de judo privește cu încredere spre Jocurile Olimpice de la Rio

Ciprian Rus 26 aprilie 2016

Aflați la primele lor medalii importante din carieră, Monica Ungureanu și Daniel Natea prind și ei avionul spre Rio de Janeiro: România califică patru judoka la Jocurile Olimpice, plus unul la cele Paralimpice.

Recentul Campionat European de Judo de la Kazan (Rusia, 21-24 aprilie) a risipit și ultimele emoții în privința calificării sportivilor noștri de top la Jocurile Olimpice de Vară. Cum Andreea Chițu (52 kg) și Corina Căprioriu (57 kg) erau deja calificate, toată atenția era îndreptată spre Monica Ungureanu (48 kg) și spre Daniel Natea (100 kg).

Și Monica, și Daniel au avut evoluții foarte bune la Kazan și s-au întors acasă cu medalii de bronz, performanță echivalentă cu bifarea calificării la Rio de Janeiro. “Medalia lui Daniel Natea este cu atât mai importantă cu cât este prima obținută de lotul de băieți după mai bine de cinci ani”, remarcă antrenorul Florin Bercean, coordonatorul centrului olimpic de judo de la Cluj-Napoca.

Natea podium

Cât despre Monica, Florin Bercean are numai cuvinte de laudă: “Pentru noi, Campionatul European fost o etapă de pregătire a Jocurilor Olimpice. Știu că sună urât ce spun, pentru că Europenele sunt un concurs foarte important, ceea ce s-a dovedit, de altfel, și de această dată. Însă anul acesta va fi judecat după rezultatele de la Jocurile Olimpice. Din acest punct de vedere, avem motive de optimism, pentru că evoluția fetelor a fost bună; în special cea a Monicăi Ungureanu, care a confirmat că aurul obținut recent la Grand Prix-ul de la Tbilisi nu a fost o întâmplare. S-a bătut foarte bine, a pierdut intrarea în finală în fața campioanei en-titre care, de altfel, avea să și câștige finala, iar cel mai important e că a intrat în primele opt sportive ale categoriei sale, ceea ce îi va asigura un traseu mai facil la Rio de Janeiro.”

Deși a obținut doar bronz (după aurul de anul trecut), Andreea Chițu, vedeta actualei generații din judo-ul românesc, rămâne pe primul loc în clasamentul mondial al categoriei sale. “Andreea Chițu și-a arătat clasa și la Kazan. A trădat-o o mică greșeală tactică în semifinale. La nivelul ei nu ai voie să greșești așa și sper ca aceasta să fie ultima ei greșeală până după Jocurile Olimpice”, îmi spune Florin Bercean, trădând ambițiile de aur olimpic pe care le are cu Andreea la Rio.

Singurul “of” al antrenorului lotului este legat de forma Corinei Căprioriu, vicecampioana olimpică de acum patru ani. “Ea s-a pregătit bine, și-a reglat categoria, dar evoluția ei rămâne o surpriză pentru mine. A abordat meciul foarte slab tactic. A avut, într-adevăr, o adversară grea, care a și jucat, de altfel, finala categoriei. Corina e însă pe locul 3 în clasamentul mondial, deci sigur rămâne între primele opt, iar la Rio trebuie să-și apere argintul olimpic obținut acum patru ani”.

“Stăm bine!”, mă liniștește Florin Bercean, “am calificat patru sportivi la Jocurile Olimpice, plus încă unul, pe Alexandru Bogdan, la Jocurile Paralimpice, unde are și el speranțe de medalii”. Cu obiectivele deja bifate, lotul olimpic de judo și-a permis să spună pas viitoarei etape din calendarul internațional, care are loc săptămâna viitoare. “Fetele sunt obosite, trebuie să-și tragă sufletul. Intrăm în linie dreaptă cu pregătirea pentru Rio!”. Până la Jocurile Olimpice de vară au mai rămas trei luni.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.