În ultima vreme – de fapt, încă de la începuturile Lead – am urmărit de aproape următoarele generații care își fac loc spre echipa națională de fotbal. Ne-am interesat de formarea lor, de calitățile și slăbiciunile lor, de oamenii decisivi și programele inspirate. Am reunit toate textele sub etichetele Viitor și Naționala 2020, că ăsta ni s-a părut obiectivul realist: să avem o echipă curajoasă la Europeanul de peste doi ani. Așa că am pus toate informațiile importante lângă așteptările noastre colective, în nădejdea că ecuația ne va ajuta să înțelegem încotro ne îndreptăm: mergem spre mai bine?
Și pentru că nu ne plac verdictele, nu vom răspunde răspicat nici că da, nici că ba. În schimb, punem mai jos tot ce-i de știut despre fotbalul de azi și mâine. Consideră-l un pachet de goodies 🙂
*
Așa cum știi, echipa națională de tineret tocmai a bătut Portugalia și Bosnia și e foarte aproape de calificarea la Euro 2019: 4 puncte din meciurile cu Ţara Galilor şi Liechtenstein garantează calificarea. După o pauză de 20 de ani, România pare în sfârșit să aibă o mulțime de tineri valoroși care, dacă vor ajunge și la turneul final din Italia, se vor întoarce acasă nu doar cu o experiență esențială, dar și cu încrederea că se poate. Hai să vedem de unde a plecat totul.
Secretele din spatele succesului
Până la „momentul adevărului” – dubla cu Țara Galilor și Lichtenstein – e bine să punctăm cauzele dinaintea efectelor.
Întâi de toate, trebuie spus că noul selecționer de la tineret, Mirel Rădoi – dar și Daniel Isăilă, până acum de curând, când a acceptat oferta să antreneze în Arabia Saudită, la Al Hazem – are șansa să lucreze cu prima generație „matură” care a absolvit Academia Hagi. De altfel, în discuția noastră din primăvară, chiar Daniel Isăilă spunea că nucleul U21 va fi format din jucătorii care au trecut pe la Viitorul: Manea, Nedelcu, Hagi, Coman sau Cicâldău sunt piese de bază pentru echipa de tineret.
Dar mai e un factor-cheie în ascensiunea grupului U21: impunerea „regulii U21”, unul dintre proiectele de succes ale actualei administrații de la Casa Fotbalului.
Văzută cu ochi dușmănoși de mulți conducători de club și antrenori din fotbalul nostru, obligativitatea titularizării unui jucător eligibil pentru naționala U21 și-a arătat roadele nu doar la nivelul primei reprezentative, dar și la nivelul cluburilor din Liga 1.
Liga 1, dominată de puștii de la U21
„Ne ajută foarte mult <regula U21>, faptul că mulți dintre jucătorii noștri eligibili joacă meci de meci la echipele de club din țară”, mărturisea Isăilă, dar forma bună a jucătorilor U21 i-a atras atenția și selecționerului echipei mari, Cosmin Contra, care a înțeles – și în mandatul lui Isăilă, dar și la debutul lui Mirel Rădoi – să ofere tot sprijinul atâta vreme cât România U21 are șanse de calificare la EURO 2019.
Contra știe și el că România are nevoie ca de aer de o calificare în elită și că, până la urmă, el însuși va fi primul beneficiar al saltului de calitate de la U21.
Regula folosirii obligatorii a unui jucător U21 a dat o notă de prospețime Ligii 1, a dinamizat piața internă a transferurilor și a dat o gură de oxigen selecționatelor U21 și U19, care au rezultate peste nivelul arătat de prima reprezentativă. Adrian Boingiu, fostul selecționer de la U19, actualmente secundul lui Rădoi la U21, ne-a explicat cât de importată e folosirea jucătorilor tineri pentru viitorul fotbalului românesc și ne-a convins că, sub ochii noștri, în Ligii 1 se naște una dintre cele mai interesante echipe naționale de seniori de după generația lui Hagi și Popescu.
Mirel Rădoi știe și el treaba asta foarte bine. Într-un recent și amplu interviu, ne-a dat și câteva cifre: înainte să fie impusă „regula U21” erau doar 57 de tineri U21 în Liga 1, iar acum s-a ajuns la 112 tineri folosiți, mai mult decât dublu!
Efectul Academiei Hagi
Tot Rădoi a ținut să puncteze celălalt umăr pe care s-au ridicat tinerii de la U19 și U21: Academia lui Hagi de la Ovidiu. „Eu cred că Gică Hagi e cel care a dat tonul acestor jucători cu calitate tehnică foarte bună. Indiferent dacă sunt mici, dacă sunt înalți, Gică Hagi a pus accent pe calitatea tehnică. E îmbucurător să vedem că apar tot mai mulți astfel de jucători în fotbalul nostru. Evident că s-a cam lăsat deoparte linia de apărători. Dar trebuie spus că, la un moment dat, dispăruseră aproape toți jucătorii talentați de la mijloc în sus. Nu mai crea nimeni, nu mai dribla nimeni, nu mai făcea nimeni spectacol. Și aici cel mai mare impact l-a avut Gică Hagi.”
Nimeni nu o să-ți spună altfel. Dacă fotbalul românesc începe să miște și începe să ne atragă din nou, atunci un mare merit e al lui Hagi. Gică a făcut exact ce a spus că va face, și poate și ceva în plus, dacă te gândești că Viitorul – echipă creată pentru formarea tinerilor din Academie – a reușit să câștige titlul de campioană acum doi ani. Și a câștigat și pariul cu el însuși: a format un întreg lot de jucători pentru primele trei selecționate ale României!
Lipsa de complexe și jocul pozitiv, ofensiv, deschis, cu care s-au remarcat echipele de juniori ale lui Gică Hagi, dar și echipa mare a Viitorului, începe să devină ADN-ul selecționatelor României, mai cu seamă al celor U19 și U21. La final de martie 2018, când cele trei selecționate ale României au jucat fiecare meciuri importante, Academia lui Hagi a trimis la treabă 22 de jucători (vezi lista mai jos). Unii dintre ei au făcut recent saltul la echipa mare, dar mulți sunt încă eligibili pentru selecționata de tineret, dacă va fi nevoie de ei.
Echipa națională
- Romario Benzar
- Cristian Manea
- Alin Toșca
- Răzvan Marin
- Alexandru Cicâldău
- Alexandru Mitriță
- George Țucudean
- Denis Drăguș
România Under 21
- Florinel Coman
- Ianis Hagi
- Doru Dumitrescu
- Andrei Ciobanu
- Arpad Tordai
- Cătălin Cabuz
- Tiberiu Căpușă
- Virgil Ghiță
- Dragoș Nedelcu
- Paul Jacob
România Under 19
- Tudor Băluță
- Robert Neciu
- Radu Boboc
- Alexandru Mățan
Efectul Occidentului
Lor li se adaugă un tot mai important contingent de jucători care vin, de tineri, cu școala Occidentului. Căpitanul Ionuț Radu de la Genoa, Alex Pașcanu de la Leicester, Adrian Petre de la Ejsberg și Marco Dulca de la Swansea au pus serios umărul la victoria împotriva Bosniei.
Pe lângă „școala Hagi”, școala Occidentului vine să dubleze cu entuziasm și maturitate calitățile acestei generații în care ne punem mari speranțe. Numai în ultima lună, 26 de jucători români U19 au fost trasferați în străinătate, ne povestea Mirel Rădoi.
Cei dintre ei cu care am vorbit, Vlad Dragomir și Marco Dulca, ne-au convins că acolo, în Occident, fac fotbal la modul cât se poate de serios. În câțiva ani, poate chiar când această generație va ajunge să facă pasul spre Naționala mare, efectul Occidentului se va vedea și mai bine în componența, în atitudinea și în rezultatele alor noștri.
***
În caz că ți-au scăpat, uite și câteva texte care merită citite:
Vlad Dragomir, unul dintre cei mai valoroși tineri fotbaliști români ne-a spus că și-a dat seama ce înseamnă cu adevărat fotbalul după ce a ajuns la Arsenal. Vlad vorbește cu entuziasm despre cum l-a schimbat experiența la o academie precum cea a lui Arsenal, iar pofta lui de fotbal ne-a molipsit imediat.
Marco Dulca nici nu se născuse, încă, în 1998, când România, cu tatăl său, fostul fundaș central Cristi Dulca printre titulari, juca ultimul său Mondial, cel din Franța. Marco nu are nici o amintire cu tatăl său jucând fotbal, dar crede că el și colegii lui pot să fie „următoarea Generație de Aur”.
De fapt, când i-am văzut jucând – la cel mai important turneu al lor -, toți tinerii de la U19 ne-au arătat un fotbalul pe care vrem să-l vedem și la Naționala lui Contra. Atunci ne-am convins că e rândul lor.
Am fost acolo și când generația lui Dragomir, Mățan și Moruțan s-a maturizat brusc, în urma unei înfrângeri care le va folosi în viitor.
Antrenorul Adrian Boingiu, unul dintre oamenii care i-a format pe acești fotbaliști la echipele naționale, e convins că de acești tineri vom mai auzi: „vom mai vorbi despre această generație foarte curând”.
ADN Hagi: ți-am spus deja că unii dintre acești jucători ne amintesc de generația și spiritul lui Hagi, nu?
Uite și cum se lucrează cu băieții din generația asta, născuți în epoca Internetului, în ultimul an al secolului trecut.
Și lecția cea mai importantă? „Ei trebuie să înțeleagă că talentul nedublat de muncă se irosește. Sunt generații care, din punct de vedere tehnic, stau mult mai bine decât generația noastră. Dar nu mai au acel reper de sacrificiu.
Nu cumva l-au dovedit deja?
Foto: Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni