România joacă contra Franței în preliminariile Campionatului European 2017. Miza: o calificare în premieră la un turneu final

Andreea Giuclea 8 aprilie 2016

E o zi importantă pentru naționala feminină de fotbal, care întâlnește în această seară, de la ora 20.00, reprezentativa Franței în preliminariile Campionatului European de Fotbal Feminin din 2017.

Întâlnirea cu Franța, care are loc pe stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești (și în direct pe Dolce Sport 2), e una din cele mai importante din istoria recentă a naționalei feminine, atât pentru prestigiul adversarei – locul trei în ierarhia FIFA – cât și pentru drumul spre o calificare în premieră la Campionatul European din Olanda de anul viitor.

După primele patru jocuri din grupă, România e pe locul trei, la egalitate de puncte cu ocupanta locului doi și principala adversară în lupta pentru calificare, Ucraina. (Franța are punctaj maxim și un golaveraj de 15-0.)

Câştigătoarele celor opt grupe preliminare şi cele mai bune şase echipe de pe locurile secunde se vor califica la turneul final de anul viitor. Celelalte două echipe de pe locurile secunde vor disputa un play-off, în octombrie 2016, pentru ultimul loc de la Euro.

14598523599ee6655c

Miza calificării la Campionatul European nu ține însă doar de palmares. O prezență printre cele mai bune 16 echipe ale lumii ar aduce popularitate și legitimitate unui sport care în România e încă destul e obscur. Selecționerul Mirel Albon înțelege că o reușită internațională ar putea fi un pas important pentru dezvoltarea sportului la bază.

„Tradiția e un element care ne lipsește!”, spunea Albon pentru site-ul FRF. „De asemenea, experiența unor succese din trecut. Tocmai de aceea această campanie de calificare are o importanță uriașă. Calificarea la EURO ne-ar da un istoric ce ne-ar ajuta pe viitor. Ar schimba mentalitatea sportivelor, dar mai ales a părinților. În România, sunt multe fete care vor să joace fotbal, dar nu au curaj.”

Cine sunt Franța și România în fotbalul feminin

Franța, echipă pregătită de fostul portar Philippe Bergeroo, e una din cele mai bune echipe ale lumii, devansată în clasamentul FIFA doar de campioana mondială SUA și de Germania. România se află pe 39 în aceeași ierarhie, dar distanța dintre nivelul de dezvoltare, popularitate și infrastructură a acestui sport în cele două țări e la fel de mare.

În timp ce campionatul francez, care cuprinde 12 echipe, există din 1918, campionatul românesc a luat naștere în 1990. Formula actuală – Superliga, în care joacă opt echipe, și un eșantion secund în care sunt înscrise alte nouă – funcționează din 2013.

Ce au în comun cele două reprezentative e că majoritatea jucătoarelor provin de la un club care domină campionatul intern. În cazul Franței, de la Olympique Lyon, lider în Franța (cu 13 titluri la activ) și dublă câștigătoare a UEFA Women’s Champions League, varianta feminină a Ligii Campionilor.

La noi, cele mai multe jucătoare (11) vin de la Olimpia Cluj, echipă înființată în 2010 care are cinci titluri consecutive câștigate (2011-2015).

1458757741-94f039

Cea mai bună performanță a Franței la un Campionat Mondial a fost locul 4 la ediția din 2011, din Germania, în timp ce România nu s-a calificat la niciun turneu final. Un egal obținut în seara aceasta ar fi extrem de important în economia calificării la EURO, crede selecționerul Mirel Albon.

„Un egal, nu mai spun de un succes, ar lansa fotbalul românesc feminin și ne-ar da o poziție importantă printre echipele din Europa. Vorbind de puncte, unul câștigat contra Franței ar cântări enorm în economia calificărilor. Ne-ar scuti de play-off.”

Până acum, în grupa 3 de calificări, România are două victorii, 3-0 cu Albania și 3-1 cu Grecia, un egal, 2-2 cu Ucraina, și o înfrângere, 0-3, în deplasare, cu Franța.

Despre fotbalul feminin internațional

La nivel global, fotbalul feminin a crescut ca popularitate și interes în ultimii ani, mai ales ca urmare a eforturilor făcute de FIFA și UEFA prin diverse programe de dezvoltare.

Campionatul Mondial din iulie 2015 din Canada – aflat la a șaptea ediție – a bătut toate recordurile de vizionare din acest sport, având peste 750 milioane de telespectatori. Finala dintre SUA și Japonia a fost cel mai vizionat meci de fotbal – feminin sau masculin – din istoria SUA. Asta și pentru că, spre deosebire de varianta masculină, în fotbalul feminin americanii sunt sunt cei mai buni din lume. Victoria cu 5-2 în fața Japoniei le-a adus al treilea titlu mondial.

La nivel european, se fac încă eforturi pentru promovarea fotbalul feminin la nivel de bază – construirea de academii pentru fete, crearea de oportunități pentru dezvoltarea antrenoarelor, promovarea sportului către copii. În 2014, statisticile UEFA numărau 1,208, 558 jucătoare legitmate, adică 0,3% din populația Europei.

Următoarele meciuri ale României din calificările la EURO 2017:

2 iunie: Albania-România
15 septembrie: România –Ucraina,
20 septembrie: România-Grecia

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.