Asalt pentru baraj | Naționala României e la doi pași de barajul pentru Cupa Mondială din Qatar. Îi poate face?
Ciprian Rus 11 noiembrie 2021La doar un an distanță față de barajul pentru pentru Europene, România se află din nou în fața Islandei într-un meci decisiv; și tot fără sprijinul suporterilor. Dacă în octombrie 2020 meciul se juca în deplasare, de data aceasta jucăm la București, pe noul stadion „Ghencea”. Meciul începe la 21.45.
Între timp, România lui Mirel Rădoi a mai jucat o dată în Islanda, iar victoria de acolo a adus nu doar un ascendent foarte bun pentru meciul de azi, ci și revenirea cu șanse a „tricolorilor” în lupta pentru locul 2, locul de baraj(e) în drumul spre Qatar 2022.
Nici Islanda, nici România, nu mai sunt echipele care jucau prima rundă a barajului pentru Euro. Înfrângerea ulterioară a nordicilor, în al doilea baraj, în fața Ungariei, a fost semnalul unui necesar schimb de generație – jucătorii care impresionaseră o lume întreagă la Euro 2016 erau trecuți bine de 30 de ani. Dar schimbul de generație s-a intersectat cu un uriaș scandal cu conotații sexuale, care a scos mai mulți jucători din lot chiar înaintea meciului tur cu România din actualele preliminarii. Ai noștri au profitat de debusolarea de moment din tabăra adversă, câștigând cu 2-0 în deplasare.
Azi vom întâlni, cel mai probabil, o echipă ceva mai așezată a Islandei, o echipă care mai are foarte puține de pierdut – șanse iluzorii pentru locul 2 – în fața căreia va trebui să punem în primul rând motivația faptului că mai avem de trecut un pas important pentru a atinge obiectivul proxim, ascensiunea la baraj. Doar doi jucători din formația care ne scotea din lupta pentru Euro sunt anunțați titulari în echipa de azi a Islandei.
Ajutată, e drept, și de rezutatele indirecte din ultima vreme, România pornește cu prima șansă în asaltul final – ultimele două etape ale grupei – pentru baraj. Dar nu doar contextul și aritmetica, ci în primul jocul Naționalei ne îndreptățesc să sperăm la victoria care ar face din deplasarea din weekend în Liechtenstein o simplă formalitate.
De la barajul pierdut fără drept de apel cu Islanda, România s-a maturizat, joacă mult mai legat, mai aproape de fotbalul pe care îl așteptam când Mirel Rădoi a făcut pasul de la U21 la Naționala mare. Mirel Rădoi și-a clarificat și el între timp ideile, a reușit să stabilizeze linia de apărători din fața excelentului Florin Niță, talismanul României în aceste preliminarii, și a reușit să scoată mai mult din talentul pe care îl avem de la mijloc în sus, talent pe care el însuși l-a șlefuit în perioada de grație care ne-a dus pe podiumul european U21 în 2019. În plus, spre deosebire de alte meciuri, Mirel Rădoi are de data aceasta mai multe soluții în atac, după revenirile lui Pușcaș, Alibec și Tănase și în condițiile formei bune arătate, în ultima vreme, de Hagi, Moruțan și Ivan.
Lipsită de aportul spectatorilor chiar atunci când avea mai mare nevoie, Naționala va trebui să se autoalimenteze cu moral. Ritmul și ispirația din primul sfert de oră ar putea fi decisive pentru un meci fără mari emoții. Chiar dacă eventuala victorie de azi nu ar garanta prezența la Mondial, realitatea e că meciul cu Islanda ar fi un ultim test serios, în condiții de stres, înaintea durelor dueluri din barajul spre Qatar. Un baraj cu sau fără – dar mai degrabă cu – Mirel Rădoi pe banca tehnică, după ultimele informații din tabăra „tricolorilor”.
Enes Sali, aproape de un debut istoric
În lotul României pentru meciul cu Islanda se află cel mai tânăr debutant all-time pentru Națională, Cristi Manea, dar și cel care i-ar putea bate recordul în cazul în care va prinde câteva minute pe final de meci, jucătorul Farului, Enes Sali. Convocat la prima reprezentativă la doar 15 ani și 8 luni, Enes este fiul unor etnici turci emigrați în Canada; și e, teoretic, eligibil și pentru Naționalele Canadei și Turciei. Pentru a-și asigura pe viitor serviciile talentatului jucător, Naționala României s-a mișcat mai rapid și l-a convins pe Enes să joace pentru țara noastră. Înainte să fie adus la Farul de Hagi, Enes Sali a trecut și pe la echipele de juniori ale Barcelonei.
Drumul spre Qatar 2022 pentru România
Traseul pentru calificarea la CM 2022 din Qatar e foarte dificilă pentru echipele care termină pe locul 2 în grupele europene. Vor fi 12 echipe la primul baraj, care se va disputa în datele de 24 sau 25 martie 2022: 10 locuri secunde din grupele preliminare, plus două câștigătoare de grupe Liga Națiunilor care nu s-au calificat direct la Mondial sau nu sunt pe locul 2 în grupă.
Din cele 12 echipe de la baraj, primele 6 pe baza punctajului joacă primul baraj, într-o singură manșă, pe teren propriu. Celelalte 4 echipe care vin de pe locul 2 în grupe plus cele 2 câștigătoare de grupe Liga Națiunilor joacă meciul în deplasare.
Pentru stabilirea clasamentului locurilor secunde se iau în calcul punctele obținute în grupă doar cu locurile 1-5, așadar nu și punctele obținute cu ultimul loc din grupă, în cazul grupelor cu 6 echipe, cum e și grupa noastră. Cel mai probabil, România nu va fi cap de serie, așadar ar disputa primul baraj în deplasare, potrivit calculelor de la acest moment.
Dacă ajungem acolo și învingem în primul baraj, vom întâlni în barajul final câștigătoarea dintr-o partidă care pune față în față un cap de serie și o echipă din locurile 7-12 în topul pentru baraj. Se va juca fie pe teren propriu, fie în deplasare, prin tragere la sorți, într-o singură manșă, pe 28 sau 29 martie 2022. La tragerea la sorți de pe 26 noiembrie ar urma să aflăm atât împerecherea pentru primul baraj, cât și potențialii adversari pentru barajul final și unde se va disputa acesta.
Calculele grupei
Cu două etape înainte de final, România depinde doar de propriile rezultatele pentru a intra la barajul pentru CM. Are un punct în plus față de urmăritoarele Armenia și Macedonia de Nord, care se întâlni și ele azi, de la ora 19, în meci direct, o șansă în plus pentru România în calculele de final. Nici în runda următoare, când România va juca în Liechtenstein, teoretic un meci cât se poate de abordabil, adversarele noastre la locul 2 nu vor avea meciuri simple: Armenia va juca duminică împotriva Germaniei, în vreme ce Macedonia de Nord va primi replica Islandei. Pentru stabilirea clasamentelor finale în grupă, la egalitate de puncte, se utilizează criteriul de departajare al golaverajului general.
Meciuri rămase de disputat
11 noiembrie 2021: Armenia – Macedonia de Nord (19:00), ROMÂNIA – Islanda, Germania – Liechtenstein (21:45)
14 noiembrie 2021: Liechtenstein – ROMÂNIA, Armenia – Germania, Macedonia de Nord – Islanda (19:00)
România – Islanda, posibile echipe de start
România: Fl. Niță – Rațiu, Chiricheș, Nedelcearu, Bancu – Cicâldău, R. Marin, N. Stanciu – I. Hagi, Pușcaș, A. Ivan
Rezerve: Aioani, A. Vlad, Cr. Manea, Ad. Rus, A. Burcă, Toșca, Dr. Nedelcu, Fl. Tănase, Moruțan, Man, Maxim, Alibec
Selecționer: Mirel Rădoi
Islanda: Olafsson – Saevarsson, I. Bjarnason, Gretarsson, Skulason – B. Bjarnasson, Baldursson, Helgason – Gudmundsson, Kjartansson, Thorsteinsson
Rezerve: Runarsson, P. Gunnarsson, Sampsted, Thorarinsson, Leifsson, I. Olafsson, Traustason, Johannesson, Thrandarson, Thordarson, Ellertsson, S. A. Gudjohnsen, A. Gudjohnsen
Selecționer: Arnar Vidarsson