CSM București caută o nouă calificare în Final 4-ul Ligii Campionilor. Cu Ferencváros, cel mai zdravăn adversar întâlnit anul acesta, nu va fi deloc simplu
Andrei Năstase 6 aprilie 2017CSM București primește vizita lui Ferencváros în meciul tur al sferturilor de finală Champions League. Campioana Europei încearcă să se califice pentru al doilea an consecutiv în semifinalele de la Budapesta. Așa cum știi, anul trecut, la prima participare în Ligă, echipa antrenată atunci de Kim Rasmussen a câștigat trofeul. Acum, însă, încercarea bucureștencelor se anunță și mai grea.
*
Ferencváros, adversara de vineri (ora 20.00), a ajuns la București cu încrederea dată de recenta victorie din finala Cupei Ungariei, unde a trecut, după loviturile de departajare, de marea rivală Győr. Succesul ne confirmă că Ferencváros a reușit să-și prelungească forma bună arătată în ultimele luni, când echipa maghiară a fost foarte aproape să câștige o grupă principală foarte tare, din care s-au mai calificat Vardar (locul unu), Buducnost (trei) și Metz (patru).
Și chiar dacă – pe hârtie măcar – Ferencváros arată mai puțin înfricoșător decât Vardar sau Buducnost, nimeni nu va uita că echipa lui Kovacsics, Szekeres, Pena sau Jovanovic s-a bătut de la egal cu cele două favorite ale Grupei 1. Ferencváros, care mizează de ani buni pe promovarea și dezvoltarea jucătoarelor maghiare, culege acum roadele omogenității din ultima perioadă: grupul actual se cunoaște foarte bine și oferă zilele astea, înainte de toate, un solid joc colectiv.
Și nu doar echipa, dar întregul proiect de la Budapesta arată cu adevărat bine. Așa că Ferencváros are tot dreptul să spere la o primă calificare în turneul Final 4 organizat chiar de propriul oraș.
*
În ce o privește, CSM București n-a jucat grozav până acum și, în plus, traversează o nouă perioadă plină de schimbări: chiar săptămâna trecută, imediat după ce a câștigat campionatul României, Aurelian Roșca și-a anunțat plecarea de la echipă. În vară, pe bancă va fi adusă daneza Helle Thomsen (care va continua să antreneze și selecționata Olandei), iar până atunci echipa a încăput în mâinile suedezului Per Johansson, sosit și el recent în poziția de consultant tehnic.
E a doua oară în acest sezon când clubul finanțat de Primăria București face schimbări pe banca tehnică cu puțin timp înaintea unor meciuri importante din Liga Campionilor. În noiembrie 2016, Roșca l-a înlocuit pe danezul Jakob Vestergaard, cu doar câteva zile înaintea meciului cu Rostov, decisiv pentru calificarea în grupele principale ale Ligii. Atunci, mutarea a adus un suflu nou, iar echipa s-a calificat într-o grupă principală în care, totuși, rareori a reușit să joace la potențialul maxim. Ce efect va avea schimbarea actuală? Greu de spus.
Pe de-o parte, situația – tocmai prin imprevizibilul ei – poate fi avantajoasă. Și asta pentru că Ferencváros a trebuit să pregătească meciul în orb, fără să știe cum anume va juca CSM cu Johansson pe bancă. Sigur, jucătoarele sunt aceleași și nimeni nu poate modifica sisteme de joc în doar câteva zile. Dar chiar și așa, Johansson – care a antrenat ultima dată acum aproape cinci ani, când a participat cu Suedia la Jocurile Olimpice de la Londra – are avantajul micilor surprize. Cât va fi el pregătit să riște?
“Nu am schimbat multe, însă încercăm să le facem pe fete să respecte câteva reguli simple în ce privește defensiva și ofensiva. Încerc să păstrez lucrurile bune și să renunț la cele care nu fac bine. Toată lumea știe că va fi foarte dificil împotriva celor de la Ferencváros, dar fetele noastre au experiență atât la nivel de club, cât și la nivel de echipe naționale, așa că sunt pregătite pentru un astfel de meci important”, a spus Johansson, la conferința de presă dinaintea meciului, înainte să adauge că echipa lui folosește fiecare minut la maxim: “avem multe antrenamente și multe ședințe tactice, iar fetele au fost foarte dedicate.”
Asta a confirmat și Oana Manea: “am văzut multe lucruri bune în ultimele zile, atât tactic, dar și ca spirit de echipă. Știm că este un meci foarte important și cred că ne-am mobilizat la timp. Asta s-a întâmplat și sezonul trecut; văd multe asemănări între ce s-a întâmplat atunci și ce se întâmplă acum la echipă.”
Anul trecut, până la dubla decisivă din sferturi, cu Rostov, CSM n-a jucat prea bine. Antrenate atunci de Kim Rasmussen (actualul antrenor al Ungariei), fetele își amintesc prea bine că și-au intrat în ritm exact la țanc pentru sfertul de finală cu Rostov-Don (echipă neînvinsă până atunci). Chiar dacă lumea nu-i oferea mari șanse, CSM a trecut de campioana Rusiei și n-a mai privit înapoi, câștigând marele trofeu pe cât de dramatic și surprinzător, pe atât de meritat.
Experiența asta poate fi folositoare și acum. Dar pentru a repeta parcursul, CSM trebuie să uite rapid și de schimbările antrenorilor, și de plecările unor jucătoare sau sosirile altora. Pentru că Ferencváros nu va accepta scuze. Așa cum spunea și antrenorul Gabor Elek, pentru echipa lui, dubla cu CSM e punctul maxim al sezonului. Din fericire, același lucru e valabil și pentru CSM.
Sferturile de finală ale Ligii Campionilor
CSM București – Ferencváros, vineri, ora 20.00
Metz – Gyor, duminică, ora 18.00
Midtjylland – Vardar, duminică, ora 18.00
Buducnost – Larvik, duminică, ora 20.00