Canotajul românesc trăiește! Și aduce patru medalii de la Campionatele Europene de Canotaj din Cehia. Trei sunt de aur
Andreea Giuclea 27 mai 2017Delagația României a încheiat Campionatele Europene pe locul doi în clasamentul medaliilor, după Italia (care a obținut în plus patru medalii de bronz), dar înaintea celorlalte puteri continentale – Germania, Polonia, Marea Britanie sau Olanda.
UPDATE
Ultima finală a Europenelor de Canotaj de la Racice a început cu speranțe pentru echipajul de 8+1 masculin, care se calificase de pe primul loc în seria de vineri, “după un parcurs senzațional, mai incredibil decât tot ce-am văzut azi”, cum au spus comentatorii cursei. O echipă extrem de tânără, alcătuită din Mihăiță Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Constantin Adam, Adrian Damii, Alexandru Ciprian Matincă, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Ilie Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei și Adrian Munteanu, n-a reușit însă să producă aceeași magie în finală, teminând pe ultimul loc, șase, cursa dominată categoric de Germania.
AUR și la 8+1
Echipajul vedetă al României, cel mai medaliat din istoria canotajului, și-a adăugat în palmares o nouă medalie de aur, în finala de duminică. Cronometrate cu 06:10:350, canotoarele Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Iuliana Popa, Adelina Boguș, Laura Oprea, conduse de cârmaciul Daniela Druncea, au devansat Olanda și Rusia, bifând a treia medalie de aur pentru delegația României, care se află pe locul doi în clasamentul intermediar pe țări, după Italia.
„E minunat să vedem o renaștere a canotajului românesc”, au subliniat comentatorii Worldrowing.com. „E bine să vezi echipe cu tradiție în acest sport cum revin în top.”
A treia medalie de Aur pentru Canotajul Romanesc!Sportivele din barca de opt, Reginele Europei!Suntem mandri de voi!
Posted by Federatia Romana De Canotaj on Sonntag, 28. Mai 2017
„A fost o cursă bună, ne-am dorit mult să câștigăm. Am început destul de bine, dar am avut un finiș foarte bun”, a spus Adelina Bogus pentru site-ul oficial al competiției imediat după cursă.
UPDATE
Finalele disputate duminică au adus noi medalii pentru delegația României. Barca de dublu rame feminin, alcătuită din Laura Oprea şi Mădălina Bereş, a cucerit aurul, în timp ce echipajul de patru rame masculin, format din Cristian Ivașcu, Marius Vasile Cozmiuc, Vlad Dragoș Aicoboae şi Ciprian Tudosă, au terminat pe doi, după Italia, dar înaintea Rusiei.
„Un sprint fantastic din partea româncelor”, au exclamat comentatorii site-ului oficial al competiției, în timp ce urmăreau cum cele două canotoare depășesc Marea Britanie, liderul de până atunci, apoi se distanțează și domină restul cursei. Oprea și Bereș vor concura în aceeași zi și în cursa de 8+1, despre care aceiași comentatori anunță că sunt o echipă de urmărit în următorii ani. România a fost urmată pe podium de Danemarca și Marea Britanie.
Echipajul de dublu vâsle categoria uşoară, format din Ionela Lehaci şi Gianina Beleagă, a fost și el aproape de medalie, dar a terminat pe patru, după Polonia, Olanda şi Marea Britanie.
România mai are două şanse la medalii, în probele de 8+1 feminin și masculin.
Articolul intițial
Primul echipaj românesc care a luptat pentru medalii la Campionatul European de Canotaj din Cehia (26-28 mai) a câștigat și prima medalie. Echipa feminină de patru rame, formată din Beatrice Parfenie, Alina Elena Pop, Cristina Popescu și Georgiana Parașcanu, a terminat pe primul loc cursa din finala de sâmbătă, cu timpul de 6 minute, 51 de secunde și 6 zecimi. Pe locul doi s-a clasat Polonia (6 min. 55 sec. 320/1000) și pe trei Olanda (6 min. 59 sec. 230/1000).
România, Campionã Europeanã la Canotaj-4 rame feminin! Felicitari campioanelor noastre: Parfenie Beatrice, Pop Alina Elena, Popescu Cristina, Parascanu Geogiana!
Posted by Federatia Romana De Canotaj on Samstag, 27. Mai 2017
O echipă extrem de tânără a României, cu media de vârstă sub 21 de ani, care se calificase de pe primul loc în seriile de vineri, a dominat întreaga cursă.
Alte cinci echipaje vor lupta pentru medalii, fiind calificate în finalele de duminică: barca de 8+1 feminin, câștigătoarea unui bronz olimpic la Rio (ora 14.48), barca de 8+1 masculin (ora 15.33), barca de patru rame masculin (ora 13.16), barca de dublu rame feminin (12.16) și cea de dublu vâsle feminine, categoria ușoară (ora 13.01).
Tot duminică, alte trei echipaje vor concura în finalele B: patru vâsle feminin (10.12), patru vâsle masculin (10.18) și dublu masculin (10.24)
Zece echipaje participă la Campionatul European de Canotaj de la Racice, cel mai numeros lot al României din ultimele trei cicluri olimpice. Competiția poate fi urmărită live pe www.worldrowing.com.
Speranțe și de la juniori
”Am încredere că acest an va fi unul bun pentru canotorii noștri”, spunea Elisabeta Lipă, Președinta Federației de Canotaj, în urmă cu o săptămână, după terminarea Campionatelor Europene de Juniori (20-21 mai), unde România s-a clasat pe locul doi pe națiuni.
Echipajele României au obținut patru medalii de aur (prin echipele de dublu rame masculin, dublu rame feminin, patru vâsle feminin și opt feminin), două de argint (patru rame masculin și opt masculin) și una de bronz (patru rame feminin) în competiția juniorilor, dând speranțe pentru viitorul unui sport cu o tradiție importantă.
”Sunt foarte bucuroasă că juniorii români au obținut astfel de performanțe. Am încredere că acest an va fi unul bun pentru canotorii noștri. România are o tradiție respectată la nivel mondial și european și cred ca astfel de rezultate ne dau speranțe pentru competițiile viitoare. A fost primul test major al acestui an. Dacă îl privim din perspectiva ciclului olimpic, îmi doresc mult ca prin astfel de rezultate cât mai mulți dintre juniorii noștri să își câștige dreptul de a reprezenta cu cinste România la Olimpiada de la Tokio din 2020” (Elisabeta Lipă)