Medalii la atletism, canotaj, lupte, tenis și tenis de masă. Și alte câteva victorii

Ancuța Iosif 24 iulie 2017

Trecem prin rezultatele competițiilor din weekendul ce-a trecut.

Abia s-a terminat Campionatul European de baschet Under 20 de la Oradea, unde România a terminat – în urale – pe primul loc. Cu 2.000 de spectatori în spatele lor, tricolorii au depășit în finală Croația, cu 80-67. „Ne bucurăm foarte mult pentru această victorie, a fost un turneu foarte disputat. Am aliniat o echipă solidă și s-a văzut în rezultate. O performanță bună pentru baschetul românesc; este un început de drum, sperăm ca mulți dintre acești tineri, jucători care au confirmat la această categorie de vârstă, să confirme și la lotul național de seniori”, spunea, pentru Agerpres, președintele Federației Române de Baschet, Horia Păun. „Am câștigat și ne bucurăm că baschetul românesc începe încet, încet, să prindă aripi.”

#FIBAU20EUROPE Baschetul romanesc a inregistrat, in aceasta seara, in Arena Antonio Alexe din Oradea, o performanta…

Posted by Federatia Romana de Baschet on Sunday, July 23, 2017

*

Nici luptătorii români n-au stat la soare weekendul trecut, ci au adus șase medalii de la Jocurile Francofoniei din Abidjan (Cote d’Ivoire). David Dobre a luat aurul la stilul liber, categoria 65 kg, Simona Tudor (55 kg) și Denisa Fodor (60 kg) au revendicat argintul, iar Mădălina Mânzală (74 kg), Marin Filip (57 kg) și Mădălina Linguraru au câștigat bronzul. România a participat la aceasta competiție cu 57 de sportivi la șase discipline: lupte, tenis de masă, baschet feminin, ciclism de șosea și judo.

*

În timp ce David Dobre lupta pentru aur, lotul României la tenis de masă își punea deoparte nu una sau două, ci opt medalii la Campionatele Europene pentru cadeți și juniori de la Guimaraes, în Portugalia. Un aur, două de argint, cinci de bronz. Vedeta lotului nostru a fost Cristian Pletea, care, după victoriile impresionante din meciurile pe echipe, a obținut argintul în proba de simplu și aurul la dublu, în echipă cu sportivul rus Denis Ivonin. Cristi a făcut o finală foarte strânsă cu grecul Ioannis Sgouropoulos, 3-4, pierzând decisivul în prelungiri, 10-12. Sgouropoulos trecuse în semifinale de celălalt junior de mare viitor al lotului nostru, Rareș Șipos, și blocase, astfel, o finală 100% românească. În finala de dublu, însă, Cristi nu a avut nici un fel de emoții în a-și adjudeca aurul. A trecut cu 4-0 de dublul Soderlund – Meissner.

*

A fost o săptămână bună și pentru tenisul românesc de câmp, la el acasă. La o jumătate de oră după bucuria finalei câștigată la simplu la turneul BRD Bucharest Open, Irina Begu a revenit pe teren pentru a doua finală a zilei, alături de Raluca Olaru. Fetele noastre, două bune prietene, au câștigat-o și pe aceasta, 6-3, 6-3, vs Mertens/Schuurs. Irina a reușit astfel o rară dublă, câștigând ambele turnee la București.

Dacă la simplu a fost al 4-lea ei titlu din carieră, la dublu ea ajunge la 5 turnee câștigate. E un moment important pentru Begu, care reuşeşte să treacă de o perioadă destul de complicată, iar acest titlu vine în cel mai potrivit moment. O perioadă în care şi-a recăpătat încrederea, a început să se bucure din nou de tenis, joacă iar la cel mai înalt nivel şi aşa cum spunea chiar ieri antrenorul ei, Artemon Apostu, la emisiunea 30-0, se pot clădi multe lucruri pe aceste meciuri câştigate la Bucureşti. Nu puțin lucru, și-a susținut cuvintele cu fapte: două trofee într-o zi, după un maraton de meciuri în ultimele 30 de ore.

Fetele au povestit mai multe cu colegii noștri de la Treizecizero, în emisiunea BRD Tenis Insider.

*

Deși ne e deja dor de tenisul de pe terenurile din Cotroceni, ne îndreptăm totuși atenția și spre ce urmează. „Avem încredere în voi! Voi înșivă fiți încrezători, fiți învingători, doriți-vă să fiți cei mai buni”, e mesajul pe care l-a transmis Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, celor 77 de tineri sportivi români care participă între 23-29 iulie la ediția de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Cu o zi dinainte de a pleca spre Gyor, gazda competiției, delegația olimpică s-a strâns la Complexul Olimpic de la Izvorani pentru prezentarea oficială. Cea mai experimentată componentă a lotului, Ana Iulia Dascăl, a fost desemnată purtătorul de drapel al României la ceremonia de deschidere. Aflată la a doua prezență la o ediție a FOTE, sportiva de 14 ani s-a confruntat deja cu emoțiile unei participări olimpice, fiind invitată de Federația Internațională de Natație să participe la Jocurile Olimpice de la Rio.

*

Dacă tot nu vă e clar ce încărcate sunt agendele sportivilor români (sau valizele lor cu medalii), aflați că duminică, România a băgat în bărci două medalii de aur la Campionatele Mondiale de canotaj Under-23 de la Plovdiv, Bulgaria: la dublu rame masculin și dublu vâsle, categorie ușoară feminin, dar și două de argint.

La 8+1 masculin, echipajul României (Cristian Ivașcu, Alexandru Matinca, Alexandru-Cosmin Macovei, Constantin Adam, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Gheorghe-Robert Dedu, Ciprian Tudosă, Adrian Munteanu) a stat în spatele olandezilor la 1.000 de metri și au căzut pe trei la 1.500 de metri. Pe ultimii 500, însă, au mărit viteza și au câștigat bătălia pentru argint cu Marea Britanie. Sâmbătă, echipajul feminin de patru rame (Cristina-Georgiana Popescu, Alina Ligia Pop, Beatrice-Mădălina Parfenie și Roxana Parașcanu) a cucerit medalia de argint.

Două medalii de aur și două de argint pentru România la Campionatul Mondial de Canotaj pentru Tineret din Bulgaria

Rom…

Posted by Federatia Romana De Canotaj on Sunday, July 23, 2017

România a ocupat, așadar, locul al patrulea în clasamentul pe medalii, cu două de aur și două de argint, după Italia (5-3-2), Olanda (3-1-0) și Marea Britanie (2-2-1).

*

Poate nu știați, dar s-a întâmplat și Cupa României la oină. Echipa Frontiera Tomis Constanța a câștigat sâmbătă ediția 2017 după ce a învins-o pe Biruința Gherăiești (jud. Neamț) cu scorul de 22-18, în finala desfășurată la Constanța. Frontiera Tomis Constanța, care a împlinit joi 45 de ani de la înființare, a câștigat pentru a 16-a oară Cupa României. Tot ei au câștigat și Cupa Regelui, în luna mai, după 23-10 în finala cu Straja București.

*

Dacă gimnastica aerobică vă duce cu gândul doar la antrenamente în sălile pentru amatori, ei bine, aflați și că România a cucerit o medalie de argint și una de bronz în concursul de gimnastică aerobică din cadrul Jocurilor Mondiale de gimnastică de la Wroclaw, Polonia, întrecere pentru discipline neolimpice. Medalia de argint a fost obținută în proba de grup (Gabriel Bocșer, Andreea Bogati, Lucian Săvulescu, Dacian Barna, Marian Brotei), primul loc revenind Chinei. Este al patrulea argint pe care-l obțin la aceasta categorie la Jocurile Mondiale, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Gimnastică.

JOCURILE MONDIALE – WROCLAW 2017
MEDALIE DE ARGINT LA GRUP PENTRU ROMANIA
Gimnastica aerobica romaneasca isi reafiram…

Posted by Federația Română de Gimnastică on Saturday, July 22, 2017

*

Ajungem și la atletism, unde România a găsit alte patru medalii la Campionatele Europene de atletism Under-20 de la Grosseto: argint prin Andrea Miklos și Mihai Pâslaru la probele de 400 de metri, bronz prin Dorin Andrei Rusu, la 5.000, care joi și-a revendicat și aurul la 10.000 metri. La 5.000 de metri, Rusu a fost întregistrat cu 14 min. 46 sec. 07/100, sosind la cinci secunde după norvegianul Jakob Ingebritsen. Românul Adrian Garcea a terminat pe locul 9 aceeași cursă.

Pe alt plan, Georgiana Aniței a câștigat aurul la prima ediție a Campionatelor Europene pentru cadeți de la Tbilisi, cu o săritură de 13,19 metri. Aniței a fost campioană mondială de cadete anul trecut la Cali (Columbia), în aceeași probă. În prima zi la Tbilisi, Adrian Garcea a câștigat medalia de bronz în proba de 3.000 de metri. Bogdan Ioan Sitoianu s-a clasat și el pe locul trei la săritura în lungime, cu 7,31 metri – cea mai bună săritură a anului.

*

După toate victoriile, unele revolte continuă. Căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, suspendat până în 2021 de Federația Internațional de Tenis, a scris într-un comunicat că este dezamăgit, dar nu și surprins de decizia ITF, însă va face apel la un for independent. „Am primit decizia dată asupra cazului meu de completul intern de soluționare al Federației Internaționale de Tenis cu dezamăgire, dar nu cu surprindere. Completul care a emis decizia a dovedit insistența acestei Federații de a trata cazul meu într-o manieră cu totul specială și lipsită de imparțialitate, la fel cum întreaga echipă a României a fost tratata în timpul barajului Fed Cup de la Constanța”, spunea Năstase. „Din nefericire pentru mine, decizia se îndepărtează cu mult de standardele aplicate în toate precedentele existente, în care Federația Internațională a aplicat sancțiuni mult mai mici pentru încălcări mult mai grave (cazuri de dopaj, cazuri în care jucători au amenințat cu moartea sau chiar au agresat fizic arbitrii).”

*

După toate riscurile asumate, după o echipă crescută și transformată în campioană națională în doar opt ani de zile, Hagi se-ndreaptă spre Champions League cu Viitorul. Povestea lor controversată a ajuns curiozitate și pentru jurnaliștii de la The Guardian, dar este o ocazie bună să recitiți povestea închegării lor, scrisă de Ciprian Rus.

Viitorul lui Gică Hagi se va confrunta în turul trei preliminar cu APOEL Nicosia, echipa cu 26 titluri câştigate în Cipru, care are în lot un fost portar al Rapidului, Urko Pardo. Viitorul va întâlni în primul meci APOEL pe teren propriu, 26 iulie, la Ovidiu, urmând ca returul să aibă loc pe 2 august.

*

Ieșind de pe terenurile delimitate, ajungem pe valurile Dunării, unde un român se încăpățânează să-i înoate tot cursul din Germania până la vărsarea în Marea Neagră, doar în slip. Avram Iancu ajunsese acum două zile la borna kilometrică 1.918 din cei 2.860 ai săi, trecând din Austria în Slovenia, cu încă 52 kilometri parcurși într-o zi, cei mai mulți de până acum. Acum câteva ore a atins kilometrul 1859 și e pus pe referințe istorice românești.

Un singur domnitor, o singură țară!

#Canah, #RFDCarpatia, #PensiuneaGruia, #AdarcoInvest, #ArcelorMittal, #CriomecSA,…

Posted by Avram Iancu on Sunday, July 23, 2017

Iancu visează să fie primul care va parcurge înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, fără costum de protecție sau alte accesorii pentru viteză, precum labele. Pentru reușită, trebuie să înoate cel puțin 50 kilometri zilnic, timp de 60 de zile. Dacă reușește, stilul lui Iancu, „doar în slip”, va deveni o premieră mondială, întrucât doar doi sportivi au reușit să străbată Dunărea cap-coadă, dar îmbrăcați în neopren și cu labe pentru înot. Bibliotecarului i-a venit ideea de a înota pe tot cursul Dunării după ce a recitit romanul lui Jules Verne Pilotul de pe Dunăre.

*

Trăgând cu ochii peste Alpi, a fost o lună interminabilă și complicată pentru cicliștii Turului Franței. Dar mai ales pentru rutierul britanic Chris Froome (Sky), care a câștigat pentru a patra oară celebra competiție. Froome (32 ani), care s-a mai impus în 2003, 2015 și 2016, a fost urmat în clasament de columbianul Rigoberto Uran, la 54 de secunde, și de francezul Romain Bardet, la 2 minute 20 secunde.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.