LEAD
VIITOR

La un an după JO de la Rio, România privește spre viitor. Începe FOTE, „rampa de lansare pentru Tokyo”

Ana Iulia Dascăl, portdrapelul delegației României la FOTE2017. / Foto: Cosr.ro

„Avem încredere în voi! Voi înșivă fiți încrezători, fiți învingători, doriți-vă să fiți cei mai buni”, e mesajul pe care l-a transmis Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, celor 77 de tineri sportivi români care participă între 23-29 iulie la ediția de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Cu o zi dinainte de a pleca spre Gyor, gazda competiției, delegația olimpică s-a strâns la Complexul Olimpic de la Izvorani pentru prezentarea oficială.

Sub soarele arzător, tinerii sportivi au ascultat imnul României și pe cel olimpic, urmate de mesajele de încurajare transmise de Mihai Covaliu, Octavian Morariu, membru CIO pentru Romania, Laurențiu Mihai Ștefan, consilier prezidențial, și de Sandra Izbașa, medaliată la ediția din 2005 a FOTE.

Cu toții au subliniat importanța unei astfel de competiții pentru sportivii la început de drum cu ambiții mari privind viitorul lor olimpic. „E un bun prilej de afirmare și de a lua contact cu atmosfera, cu rigorile și pretențiile unei competiții olimpice”, le-a spus Mihai Covaliu. „Veți intra în competiție cu alți tineri dornici să câștige. Veți avea ocazia să demonstrați cine sunteți și ce puteți. Sperăm ca tot mai mulți dintre voi să devină medaliații olimpici de mâine. FOTE poate fi pentru voi un nou început, așa cum a fost pentru alți mari performeri dinaintea voastră: Camelia Potec, Sandra Izbașa, Ionela Tîrlea, Oana Ban, Maria Olaru.”

Campioana olimpică Sandra Izbașa le-a vorbit apoi despre propria experiență: „Pentru voi, aceasta ediție este o rampă de lansare. Și eu în 2005, acum 12 ani, am câștigat primul meu titlu la o competiție olimpică și mi-am dorit din suflet ca la ediția Jocurilor din 2008, de la Beijing, să realizez un succes. Și mi s-a întâmplat. Același lucru mi-l doresc și pentru voi, să fiți încrezători când intrați într-o sală de competiție sau pe teren, să fiți demni, și cu privirea sus. Sunteți cei mai buni, de asta sunteți aici. Vă doresc să scrieti o istorie frumoasă pentru România.”

Cea mai experimentată componentă a lotului, Ana Iulia Dascăl, a fost desemnată purtătorul de drapel al României la ceremonia de deschidere. Aflată la a doua prezență la o ediție a FOTE, sportiva de 14 ani s-a confruntat deja cu emoțiile unei participări olimpice, fiind invitată de Federația Internațională de Natație să participe la Jocurile Olimpice de la Rio.

„E o onoare foarte mare pentru mine să port drapelul României, asta mă determină să-mi doresc și mai mult să câștig probele la care particip. Sper să mă ridic la așteptările tuturor, îmi doresc să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice și voi munci din greu pentru asta.”

O altă sportivă cu potențial e gimnasta de 15 ani Denisa Golgotă, campioană europeană de junioare în 2016 și cel mai cunoscut nume din competiția feminină de gimnastică.

Despre obiectivele COSR, Covaliu a spus că sunt ca tinerii sportivi să concureze cu bucurie, cu inima deschisă, și să-și apere șansele correct. “Avem o echipă tânără, avem o echipă frumoasă, avem o echipă de copii buni, dornici să facă performanță și eu cred că marele câștig al nostru acesta este. Ne dorim cât de multe medalii se poate. Vom vedea după fiecare probă la care vom participa. Important e ca acești copii și antrenorii care îi pregătesc să ia contact cu o primă competiție aflată sub egida CIO, să guste din emoțiile unei astfel de întreceri și să fie mult mai buni data viitoare, iar dacă vor respecta aceste principii, sunt sigur că vor veni și medaliile.”

Lista completă a sportivilor din delegația României care a plecat azi la FOTE 2017 poate fi consultată pe site-ul COSR.

Comentează articolul
Viitor

Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”

Bucuria echipei U21, cu Ianis Hagi și Alexandru Cicâldau in prim-plan. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 decembrie 2017
Ciprian Rus

Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

14 decembrie 2017
Lead.ro

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu […]

Citeşte articolul
Premier League

Şcoala de la Manchester: curg omagiile pentru jocul lui City, nimeni nu-l mai ia peste picior pe Guardiola

13 decembrie 2017
Danny Coposescu

Jonathan Pearce comentează pentru BBC de ani buni. E una dintre cele mai cunoscute voci din programul „Match of the Day‟ şi, în conformitate cu tradiţia engleză, nu-i genul care să îndrăgească hiperbola. Dar pus faţă în faţă cu Pep Guardiola aseară, la finalul încă unui „masterclass‟ din partea lui Man City, nici Pearce nu […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design