A început! Cum arată echipele din Premier League la startul sezonului. (Partea a II-a)
Danny Coposescu 12 august 2017După ce balul și-a primit o deschidere pe cinste vineri seară, într-un Arsenal vs Leicester 4-3, continuăm prezentarea cluburilor engleze la începutul unui nou sezon de Premier League. De la fundaşii laterali ai lui City la problemele lui Tottenham și noile speranțe ale lui United, toate indiciile conduc într-o direcție: nimeni nu mai pornește cu prima șansă.
Manchester City
Lui Pep Guardiola i-au plăcut mereu fundaşii laterali. Dani Alves a fost unul din primele transferuri făcute de catalan în cariera sa de antrenor şi s-a dovedit a fi o piesă fundamentală a maşinăriei de la Barcelona. La Bayern, îl aştepta deja talentul considerabil al tânărului David Alaba. Deci Gael Clichy şi Bacary Sagna nu aveau cum să-l mulţumească pe Guardiola. Asta e o explicaţie, nu neapărat o scuză, pentru un prim sezon mediocru în Anglia. Peste 200 de milioane de euro mai târziu, luna de miere s-a terminat şi, dacă nu vor urma rezultatele aşteptate, Pep va avea de înfruntat mult mai mult decât doar scepticismul publicului britanic.
Nou-veniţi notabili: Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva.
Manchester United
Cam acelaşi lucru se poate spune şi despre Jose Mourinho. La care se mai adaugă şi senzaţia că Man Utd a făcut un pact cu diavolul când l-a angajat, ceea ce înseamnă că răbdarea ar putea fi în rezerve şi mai mici. Stilul abraziv al portughezului e tolerabil doar dacă stilul de joc şi prestaţiile se îmbunătăţesc considerabil, în ciuda celor două trofee câştigate sezonul trecut. Mourinho nu a ratat niciodată titlul în al doilea său sezon la un club, însă programul încărcat de meciurile din Champions League va pune serios la încercare statistica asta.
Nou-veniţi notabili: Romelu Lukaku, Nemanja Matic.
Newcastle United
Ca şi în 2011, Newcastle vine în Premier League după ce a dominat divizia secundă şi cu cele mai mari speranţe dintre nou-promovate. Sub Rafa Benizez, echipa n-a mai avut parte de asemenea stabilitate de pe vremea lui Alan Pardew. Problema e că asta se poate schimba după trei-patru rezultate negative în mediul ăsta presurizat. Newcastle nu s-a opintit la prea multe transferuri şi va trebui să se bazeze pe un lot bine-închegat şi pe experienţa vastă a antrenorului său.
Nou-veniţi notabili: Jacob Murphy, Christian Atsu.
Southampton
Southampton e un caz straniu. De multe ori, e primul pe lista exemplelor de cluburi bine-conduse, care se pricep grozav la găsirea diamantelor neşlefuite, pe care le vând apoi pe profituri imense. Doar că trei antrenori schimbați în ultimul an şi jumătate nu e tocmai un bilanţ de dorit şi se pare că ambiţiile lui Southampton au crescut dincolo de obişnuita poziţie de la mijlocul clasamentului. Problema e că şi jucătorii de pe St. Mary’s au alte planuri, ceea ce a dus la o vară dominată de saga Virgil Van Dijk – cel mai bun jucător al echipei, care se antrenează deocamdată cu rezervele. Mauricio Pellegrino nu are parte de un început lejer în Anglia.
Nou-veniţi notabili: Mario Lemina, Jan Bednarek.
Stoke City
Probabil nici lui Mark Hughes nu-i vină să creadă că mandatul său la Stoke e al treilea cel mai lung din întreg campionatul, după Wenger şi Eddie Howe. Sub Hughes, Stoke nu mai e de multă vreme stereotipul fotbalului rudimentar jucat pe timpul lui Tony Pulis. Ceva probleme sper sfârşitul sezonului trecut au provocat emoţii și plecările lui Arnautovic şi Walters au slăbit lotul, deci e greu de văzut de unde vor veni golurile pe Britannia Stadium.
Nou-veniţi notabili: Bruno Martins Indi, Eric Maxim Choupo-Moting.
Swansea City
Cum-necum, Swansea a supravieţuit circului ambulant de antrenori (trei schimbări în jumătate de an) şi îşi continuă viaţa în Premier League, ghidată de Paul Clement. Spaniolul Roque Mesa l-a înlocuit pe Jack Cork, dar în rest vorbim cam de acelaşi lot, ceea îi face pe galezi candidaţi la retrogradare. În Fernando Llorente, Swansea are însă o armă potentă care a terminat stagiunea trecută cu 15 goluri – o treime din totalul marcat de echipă în campionat.
Nou-veniţi notabili: Roque Mesa, Erwin Mulder.
Tottenham Hotspur
David Levy are o reputaţie în Anglia. Patronul lui Tottenham nu cheltuieşte aiurea şi vinde la cel mai bun preţ posibil. A doua caracteristică a adus un preţ record pentru Kyle Walker, însă prima i-a iritat serios pe suporteri, care aşteaptă în continuare măcar un transfer. Spurs au rămas singurii complet inactivi pe piaţă, ceea ce i-a dat lui Antonio Conte oportunitatea să pună sub semnul întrebării ambiţia clubului. Oricât de mult s-ar plânge Pochettino de o lipsă de respect din partea italianului, echipa sa va începe sezonul mai slăbită decât l-a terminat pe cel precedent. Colac peste pupăză, Danny Rose a început să facă zgomote de nemulţumire în presă. Probabil în speranţa că Pep Guardiola chiar are o fixare nesănătoasă cu fundaşii laterali.
Watford
După experimentul nereuşit cu Walter Mazzari şi traducătorul său, Watford l-a luat pe Marco Silva de la Hull City şi s-a mişcat repede, luându-şi jucători promiţători. Vicarage Road se va bucura sezonul ăsta de talentele brazilianului Richarlison, un tânăr de 20 de ani care, se spune, a atras atenţie şi din partea lui United şi Liverpool. Mai mult, Watford a plătit o sumă-record pe Andre Gray, ceea ce indică direcţia în care se uită clubul.
Nou-veniţi notabili: Andre Gray, Tom Cleverley, Nathaniel Chabaloah, Richarlison.
West Brom
Tony Pulis are o carte de vizită foarte distinctivă. Galezul n-a pierdut timp în transformarea lui West Brom în exact ceea ce am învăţat să ne aşteptăm de la echipele lui – solidă în apărare, concentrată pe faze fixe şi nu tocmai îndrăgostită de minge. Echipa e arhetipul formaţiei de mijlocul clasamentului (locul 10 sezonul trecut) şi e greu să te aştepţi la altceva pentru anul ăsta.
Nou-veniţi notabili: Jay Rodriguez, Yuning Zhang.
West Ham United
Până acum, Slaven Bilic a avut o experienţă tip „Jekyll and Hyde“ la West Ham. E drept că stagiunea trecută a fost complicată de mofturile lui Dimitri Payet şi mutarea pe Stadionul Olimpic, dar cheltuiala din vara asta înseamnă că antrenorul croat nu prea are de ales decât să se asigure că lucrurile vor arăta cel puţin ca în primul său sezon la Londra, când a terminat pe locul 7.
Nou-veniţi notabili: Joe Hart, Chicharito, Pablo Zabaleta, Marko Arnautovic.
Aici este prima parte a acestui preview