Germania învinge Norvegia în ultimele secunde, iar Spania trece fără emoții de Croația. Urmează meciul pentru aur
Andrei Năstase 30 ianuarie 2016Pentru prima dată în istoria semifinalelor Campionatul European, o finalistă a fost decisă după reprizele de prelungiri: Germania a întrecut Norvegia în ultimele secunde, 34-33 (27-27) și va întâlni Spania în finala de duminică.
Dacă sportul – numit aici generic – trebuie să transmită emoție înainte de orice altceva, atunci handbalul face, în ultimele zile, o treabă grozavă. După două săptămâni amețitoare, în care au jucat șase meciuri epuizante, multe dintre ele câștigate la limită, Norvegia și Germania s-au scotocit de ultimele resurse de energie și s-au ridicat la înălțimea momentului.
Norvegia, care a avut atacul pentru a se distanța la două goluri cu 50 de secunde înainte de final, ar fi fost o finalistă la fel de meritorie ca Germania. Numai că Wolff, în poarta nemților, reușea să pareze aruncarea de la distanță a lui O`sullivan și oferea coechipierilor șansa egalării. Unei echipe care și-a făcut drum în semifinale prin curaj și determinare, i se cerea acum o ultimă dovadă de curaj.
Cineva trebuia să joace rolul salvatorului, să găsească liniște interioară în vacarmul exterior și să îndrăznească o aruncare grea cât un turneu. Dacă Germania i-ar mai fi avut pe căpitanul Steffen Weinhold sau pe puternicul Christian Dissinger, ar fi tras ei. Accidentați înaintea meciului cu Danemarca, cei doi lipseau, iar fără ei, tinerii și neexperimentații germani erau chiar și mai tineri, chiar și mai neexperimentați. Tocmai asta, probabil, le-a folosit.
Rune Dahmke, chemat în Polonia în urmă cu câteva zile, să-l înlocuiască pe interul stânga Dissinger, s-a încumetat el. Aflat la doar al noulea meci pentru echipa națională, Dahmke a găsit undeva și liniște și curaj și forță, a egalat la 27 cu doar 17 secunde înainte de flueirul final, iar Germania împingea meciul în prelungiri.
Era concluzia cea mai potrivită pentru o luptă condusă când de Germania (nemții au avut și patru goluri avans), când de Norvegia, care cu ceva mai multă inspirație ar fi putut reuși desprinderea decisivă pe final. Dar egalitatea era justă. Cele două reprize adiționale de cinci minute erau sprintul de după maraton.
Iar vitezistul Germaniei s-a chemat Kai Häfner, ajuns și el (cum altfel?) în Polonia odată cu Dahmke, să-l înlocuiască pe căpitanul Weinhold, pierdut după victoria dramatică contra Rusiei. Și când meciul părea să intre în alte două runde de negocieri, Häfner și-a adunat curajul și, cu brațul stâng sus, a pătruns prin defensiva nordică pentru ultima dată.
Când excelentul Ole Erevik (16 aruncări parate în timpul meciului) scotea mingea din plasa Norvegiei, germanii erau deja în teren sărbătorind minunea. La începutul turneului, nimeni nu le-ar fi dat șanse să joace finala de duminică. Acum, cine le mai poate spune că nu au dreptul să o câștige?
“A fost un turneu nebun pentru noi și mai avem un meci nebun de jucat. Vrem să-l câștigăm!”, spunea Erik Schmidt, unul dintre cei mai buni jucători germani. “E o performanță mare pentru echipa noastră; am luptat de la început și până la sfârșit. Nu vă pot descrie ce simt…sunt foarte fericit”, îl completa extrema Reichmann, specialistul de la șapte metri al Germaniei.
În finala de duminică, Germania va întâlni Spania, singura echipă care a învins-o la Europeanul din Polonia, în chiar prima zi de concurs. Ibericii erau cotați cu a doua șansă la medalia de aur, în spatele Franței și la egalitate cu Danemarca, două echipe eliminate de Norvegia, respectiv Germania.
Spania lui Manuel Cadenas a trecut în cealaltă semifinală de Croația, 33-29, după un meci decis în a doua parte a primei reprize, când croații au primit opt goluri și au marcat o singură dată: de la 13-10 pentru Croația se ajugea la 18-14 pentru Spania, iar experimentații spanioli nu-și mai primeau adversarii înapoi în meci.
“Nu am cuvinte; sunt de opt ani la națională și asta e prima mea finală. Am pierdut până acum patru sau cinci semifinale, iar acum suntem așa de fericiți!”, mărturisea extrema stângă a Spaniei, Cristian Ugalde.
„Germania, alături de Norvegia, este surpriza turneului; se apără excelent, iar (Andreas) Wolff crește de la meci la meci și ne arată că e unul dintre cei mai buni portari de la acest turneu. Dar vom da totul ca să câștigăm finala! Ei sunt mai tineri, noi avem mai multă experiență, să vedem”, răspundea Viran Morros, întrebat despre perspectivele finalei contra unei echipe pe care Spania a învins-o cu 32-29 în prima zi a concursului.
Pentru bronz, tot duminică, se vor întrece Norvegia și Croația. Franța a învins Danemara în meciul de plasament pentru locul cinci, iar Polonia a trecut de Suedia în jocul pentru locul șapte.