Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia
Vlad Pîrvu 18 februarie 2018După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o arată acest 22-10 de la Madrid – și s-a trezit scoasă din avionul pe care scria Cupa Mondială 2019. Dacă acum câteva zile visam cu ochii deschiși la meciul de deschidere de la Tokyo, care ne-ar fi așteptat în cazul unei victorii în Spania, în această după-amiază nu putem face altceva decât să privim în gol, să respectăm victoria adversarilor și să rememorăm pașii greșiți care ne-au adus în această situație tristă.
#rugbyeurope #REC2018 #RWC2019 #ESPvROU @rwc2019 22-10 end of game No bonus point Congratulations to @ferugby @RugbyRomania pic.twitter.com/bB9yFT5CYL
— Rugby Europe (@rugby_europe) February 18, 2018
Meciul
Îmbătați de succesul superb din urmă cu șapte zile, „Stejarii” au mers la Madrid cu calculele făcute: o victorie ne-ar fi calificat matematic la o Cupa Mondială de la care România n-a lipsit niciodată. De asemenea, orice rezultat nefast în afara unei înfrângeri la mai mult de 10 puncte diferență ne aducea șansele calificării la peste 95%.
Dar calculele hârtiei n-au inhibat pe nimeni la Madrid. Într-o atmosferă de meci mare, gazdele au pornit decise să încerce marea cu degetul: calificarea la Cupa Mondială din Japonia. Tribunele pline (mulți români au mers la meci, comentatorul sugerând cu amărăciune că au depășit numeric prezența de pe Cluj Arena), soarele strălucitor și entuziasmul general care s-a format în jurul acestui meci parcă le-a picat rău băieților noștri. La una dintre primele faze, în urma unei imprudențe, Tangimana Fonovai a primit cartonașul galben și a lăsatRomânia cu un om mai puțin. Invitată să profite, Spania a strigat într-un singur glas gracias! și a culcat balonul în terenul nostru de țintă în minutul trei. Transformarea a fost ratată, dar degringolada din terenul nostru avea să înceapă.
Pe cât de bine s-au distrat „Stejarii” cu Germania, pe atât de prost au început meciul de la Madrid. Debutul înfricoșător de slab s-a concretizat prin al doilea eseu al spaniolilor, venit în minutul opt: 10-0 după 10 minute, iar entuziasmul fantastic de la Cluj-Napoca, din urmă cu o săptămână, a început să pară mult mai departe.
Great start by Spain ???????? in this crucial tie with regards to #RWC2019 qualification
2 tries in the first 8 minutes!
Romania ???????? looking shell-shocked as red shirts pour through the gaps.
The atmosphere in Madrid is incredible
— RugbyStudio (@RugbyStudioblog) February 18, 2018
„Stejarii” au reușit să dea primele semne de viață în minutul 13, când Florin Vlaicu (cel care anul trecut, la București, reușea toate punctele României cu Spania în victoria 13-3) a transformat o lovitură de pedeapsă și a pus 3 puncte în dreptul drapelului nostru.
După alte 3 puncte trecute în contul gazdelor, românii au atacat pentru prima dată serios în minutul 23, când au pătruns în premieră în 22-ul iberic. Eforturile au adus galbenul pentru spanioli și o superioritate numerică de 10 minute pentru România. Eseul a plutit în aer minute bune, și, chiar dacă tabela a rămas neschimbată, atitudinea „Stejarilor” s-a mai schimbat. Jucătorii antrenați de Lynn Howells au echilibrat partida în a doua jumătate a primei reprize și nu le-au mai permis spaniolilor să-și facă de cap pe linia de treisferturi. Românii au început să practice jocul de uzură la care se pricep atât de bine, dar spaniolii au absorbit perfect presiunea și au stat la cutie până la pauză: 13-3 pentru adversari – un rezultat prost, dar care ne păstra încă, deși la limită, biletele pentru Tokyo.
Half time in Madrid
???????? Spain 13-3 Romania ????????
Spain take a commanding lead in at the break. The men in red have been on fire in the first half as the Oaks compound error on error. Big second 40 on the way #ESPvROU #REC2018 #RWC2019
— RugbyStudio (@RugbyStudioblog) February 18, 2018
Numai că în minutul 48, lucrurile aveau să intre repejor în zona de avarie: lovitură de pedeapsă transformată pentru gazde și scorul devenea 16-3.
Câteva minute mai târziu, groapa săpată de iberici s-a adâncit și mai tare. Cu o apărare fantastică și cu posesia de partea ei, Spania a părut mai bună în fiecare departament. Consecința? Încă trei puncte: 19-3 în minutul 63. De aici încolo, nimeni nu s-a mai gândit la victorie, ci doar la diferența de scor.
Treziți cumva de perspectiva unei mari ratări, românii s-au așezat în spatele ultimei redute: dacă pierdem, să nu pierdem la mai mult de 10 puncte. Dar pentru fiecare intenție a României, Spania a avut pregătit răspunsul: dacă „Stejarii” au vrut să joace repede, spaniolii au încetinit fiecare repunere; dacă Vlaicu a reușit o tușă bună, spaniolii au făcut cumva să fure ei balonul; în fine, dacă România ar fi dat orice pentru o singură scăpare, pentru un singur moment norocos, tot Spania a fost cea care a punctat: 22-3 în minutul 80. Un film de groază pe care nici cei mai pesimiști suporteri ai „tricolorilor” nu l-au putut prezice.
Și pentru ca totul să fie și mai amar, de unde nimic n-a fost de partea României, speranța s-a reaprins ca de la soare putere: prima neatenție a defensivei spaniole și, la capătul unui efort prelungit, primul eseu al României. Surugiu l-a transformat sigur, pentru 22-10, iar România a primit câteva minute de nădejde. Încă trei puncte și… N-au mai venit. Un alt „înainte” și Spania a ținut balonul până la final.
Ce urmează, care mai sunt șansele de calificare
Matematic – dacă cineva vrea să se agațe de această expresie -, lucrurile nu sunt încă decise. Calculele nu sunt finale, dar programul lejer al Spaniei lasă puțin spațiu pentru miracole. Ibericii au drumul deschis pentru a-și obține calificarea directă la Mondialul din Japonia – ar fi doar a treia lor prezență pe cea mai importantă scenă a rugbyului.
În curtea noastră, cheful s-a spart. O perioadă bună și foarte bună se sfârșește brusc și cu totul neanunțat. Naționala antrenată de galezul Lynn Howells va merge probabil spre barajul cu Samoa, o confruntare ce se anunță foarte dificilă. Dubla va fi programată pentru luna iunie și va reprezenta (dacă nu cumva Spania se va dovedi generoasă cu Germania și Belgia, cele mai slabe echipe din Rugby Europe Championship – REC) ultima șansă pentru a României pentru a evita marea ratare: prima absență de la un campionat mondial, chiar în anul centenarului.
În celelalte meciuri din etapa a doua din REC 2018, rezultatele au fost logice: Rusia a trecut cu 48-7 de Belgia, iar Georgia nu a stat la discuții cu Germania, pe care a bătut-o în deplasare cu 64-0. Etapa a treia înseamnă România – Rusia, tot la Cluj, pe 3 martie.
Din păcate, momentul lui Cătălin Fercu, cel care a atins cu Spania 100 de selecții la echipa națională, va trece în subsol. Fundașul României, unul dintre cei mai iubiți jucători și cel mai eficient marcator de eseuri dintre colegii aflați în activitate, numai de petreceri nu va avea chef.
Cu Georgia deja calificată la Cupa Mondială, lupta pentru al doilea bilet de calificare directă nu arată deloc bine:
#rugbyeurope #REC2018 #RWCQ #RWC2019 #ESPvROU 22-10 Ranking of RWCQ Europe
Replay available on https://t.co/X0CKyt48zT pic.twitter.com/i9xkpxuyEh— Rugby Europe (@rugby_europe) February 18, 2018
Clasamentul de anul acesta al Rugby Europe Championship, competiție pe care România a câștigată-o entuziasmant anul trecut:
#rugbyeurope #ESPvROU 22-10 Ranking of #REC2018 After 2 Rounds @GeorgianRugby still leader
Replay available on https://t.co/X0CKyt48zT pic.twitter.com/DmoBIEHtAc— Rugby Europe (@rugby_europe) February 18, 2018