LEAD
Naționala de rugby

Ce victorie! România învinge entuziasmant Germania, debutează perfect în Rugby Europe Championship!

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
10 februarie 2018
Vlad Pîrvu
0 comentarii

În fața unei audiențe clujene care a preferat tenisul de câmp – și căldura din Cluj Arena – înaintea rugbyului, echipa națională și-a ținut toate promisiunile în prima etapă a Rugby Europe Championship : 85 la 6 contra Germaniei, la capătul unui meci care a oferit un eveniment la fiecare câteva minute. Înfrângerea de anul trecut a fost uitată, iar lumea se gândește deja la Cupa Mondială din Japonia.

*

Pe un frig pătrunzător, dar încălziți de ambiția unui start bun în competiția câștigată anul trecut, „Stejarii” au intrat montați și puși pe treabă cu Germania, care-a plătit astăzi pentru surprinzătoarea victorie din urmă cu un an. Și ce revanșă a fost! În echipamente noi, de-un tricolor strălucitor și minunat, „Stejarii” au susținut mai mult un demonstrativ decât un meci oficial, dând de pământ cu toate criticile și îndoielile venite din partea cârcotașilor în urmă cu 12 luni.

Puternicul centru Sione Fakaosilea, naturalizat din Tonga și legitimat la vicecampioana României Știința Baia Mare, a deschis balul după doar câteva minute de joc. Bineînțeles că Florin Vlaicu și-a făcut datoria de transformeur impecabil, astfel că scorul arăta 7-0 după doar șase minute.

Jocul a continuat în aceeași manieră, astfel că duetul Mihăiță Lazăr-Florin Vlaicu a mai adus 7 puncte în dreptul României, iar în minutul 13 aveam deja un 14-0 grozav. Primele 3 puncte pentru oaspeți au venit în minutul 17, după o lovitură de pedeapsă, dar apoi a venit momentul semnat de aripa Fonovai Tangimana (Timișoara Saracens). Sau, mai bine zis, au venit momentele, pentru că au fost două: în minutele 25 și 32, în urma a două acțiuni frumoase, Fonovai a semnat dubla și a eliminat complet problema învingătoarei (în cazul în care se punea o astfel de problemă). Rezultatul pauzei a fost 31-6, întrucât ”căposul” Mihăiță Lazăr a ținut dinadins să treacă și el cu balonul în terenul de țintă german. O primă repriză cu cinci eseuri și un joc solid, cam tot ce ne trebuia pentru acest debut de Rugby Europe Championship 2018. Ce e drept, naționala Germaniei nu a venit să pună probleme. Sau dacă a venit, dar nu a putut mai mult. Cu destule absențe și depășiți total de valoarea tricolorilor și miza competiției, germanii au arătat rău. Mult mai rău decât în urmă cu un an și fără o zi, în acel meci de tristă amintire pentru noi de la Offenbach.

Imediat după pauză, alte două eseuri din partea naționalei ne-au făcut să ne întrebăm dacă nu cumva vom atinge suta de puncte în acest ritm. Stelian Burcea și Paula Kinikinilau, alături de transformările lui Vlaicu, au făcut 45-6, dar nici n-am apucat să ne tragem sufletul, că Ionuț Dumitru a culcat și el balonul dincolo de linie. Minutul 52, 52-6! Epuizant de frumos, iar lumea din tribune privește și zâmbește:

Și de ce n-ar face-o? Treisferturile arată bine, apărarea e rea, lotul pare foarte solid… Oare de ce nu ne dau chiar acum biletul spre Cupa Mondială? Și oare ce ar fi ca acolo să producem meciul visat și să dăm de pământ cu Japonia chiar la ea acasă și chiar în meciul inaugural? Dar ne trezim repede și repetăm obsesiv: este abia primul meci, iar Germania nu este cel mai concludent adversar cu care ne putem măsura forța.

Sione Fakaosilea face și el dubla cu 20 de minute înainte de final, moment în care Florin Căruceru, comentatorul Telekom Sport, ne anunță că Stejarii au devenit lideri în REC 2018, dat fiind că Georgia a bătut Belgia mai devreme cu ”doar” 47-0. Nici nu terminăm fraza, că vine eseul cu numărul 10. Semnatar, Paula Kinikinilau. 66 la 6 în minutul 64. Până la final, România a mai pus pe tabelă niște puncte, prin Mihai Macovei (minutul 69), Alin Coste (minutul 73) și Stephan Shannen, chiar la ultima fază. S-a terminat 85 la 6 și elevii lui Lynn Howells ne fac să căutăm serios prin arhive pentru a găsi o reprezentație asemănătoare.

Printre ”felicitări” și ”așa da”-uri din tribune, pe Twitter și Facebook, se înalță întrebarea: ce urmează? Săptămâna viitoare, la Madrid, România va da piept cu Spania, echipă care-a terminat pe trei ediția precedentă și a pornit foarte bine și acum: 20-13 în deplasare Rusia. Ibericii, învinși anul trecut la București cu 13-3, vor juca la victorie și își vor vâna cu încăpățânare șansa de a se califica la Cupa Mondială. Însă, la cum au arătat astăzi Stejarii, Spania ar putea să se mulțumească și cu un loc la barajul cu Samoa.

Se încheie, așadar, prima rundă din 6 Nations B, ediția 2018, competiție ce își va spune cuvântul decisiv în ceea ce privește participarea tricolorilor la Cupa Mondială din toamna anului viitor din Japonia. România este lider și se află deja cu un picior în avionul de Tokyo, iar la cum joacă, nu suntem exagerați dacă îndrăznim să sperăm la al doilea triumf consecutiv în REC. Avem acest drept și, după câte se pare, avem și posibilitățile.

Comentează articolul
Liga 1

Viitorul plachează FCSB-ul în plin fuleu, CFR se revoltă după remiza de la Iași, tensiunea e la maximum înaintea derbiului pentru titlu

Camora și Culio au acuzat dur după meci arbitrajul de la Iași. Foto: Dragoș Pașcaneanu / Sport Pictures
23 aprilie 2018
Ciprian Rus

Viitorul și FCSB, locurile 1 și 2 anul trecut, s-au regăsit sezonul acesta în poziții mult diferite. După ce a vândut masiv, inclusiv în curtea rivalei, Viitorul a prins cu emoții „play-off”-ul, în vreme ce FCSB e una dintre cele două mari favorite la titlu în acest sezon. Numai că pe teren diferența față de […]

Citeşte articolul
FA Cup

Chelsea și Man Utd fac pasul spre finala FA Cup. Ne pregătim de ultimul duel Conte vs. Mourinho în Anglia?

22 aprilie 2018
Danny Coposescu

Unele lucruri par predestinate în fotbal. Zilele astea, Barcelona, Real Madrid și Bayern lipsesc din semifinalele Champions League numai când își uită papucii acasă în dubla anterioară; Messi și Ronaldo își pasează Balonul de Aur de parcă ar fi o minge tenis; și José Mourinho are nevoie de un rival cu care să se ia […]

Citeşte articolul
Cupa Spaniei

El Rey: Iniesta ridică în picioare un stadion întreg, Barcelona câștigă Cupa Spaniei

22 aprilie 2018
Danny Coposescu

În 1999, Pep Guardiola avea 28 de ani și se pregătea să ridice trofeul La Liga, cu banderola de căpitan pe braț. Probabil știa și atunci că sfârșitul carierei sale la clubul pe care l-a iubit mereu necondiționat se apropia. Știm asta pentru că, într-o după-amiază pe Camp Nou, un anume Xavier Hernández Creus ședea […]

Citeşte articolul
Despărțiri

Adieu, monsieur le professeur: Arsène Wenger anunță sfârșitul unei ere la Arsenal. Uite ce va lăsa în urmă

21 aprilie 2018
Danny Coposescu

„Până la Highbury, vă rog.‟ Taximetristul londonez nu-l cunoaște pe omul care tocmai s-a așezat pe bancheta din spate. Nici nu are motive. Silueta prelungă și firavă a unui francez – accentul nu lasă loc de îndoială – vrea să viziteze stadionul lui Arsenal. Nimic ieșit din comun. La urma urmei, vorbim de campioana Angliei, […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design