LEAD
Naționala de rugby

Ce victorie! România învinge entuziasmant Germania, debutează perfect în Rugby Europe Championship!

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
10 februarie 2018
Vlad Pîrvu
0 comentarii

În fața unei audiențe clujene care a preferat tenisul de câmp – și căldura din Cluj Arena – înaintea rugbyului, echipa națională și-a ținut toate promisiunile în prima etapă a Rugby Europe Championship : 85 la 6 contra Germaniei, la capătul unui meci care a oferit un eveniment la fiecare câteva minute. Înfrângerea de anul trecut a fost uitată, iar lumea se gândește deja la Cupa Mondială din Japonia.

*

Pe un frig pătrunzător, dar încălziți de ambiția unui start bun în competiția câștigată anul trecut, „Stejarii” au intrat montați și puși pe treabă cu Germania, care-a plătit astăzi pentru surprinzătoarea victorie din urmă cu un an. Și ce revanșă a fost! În echipamente noi, de-un tricolor strălucitor și minunat, „Stejarii” au susținut mai mult un demonstrativ decât un meci oficial, dând de pământ cu toate criticile și îndoielile venite din partea cârcotașilor în urmă cu 12 luni.

Puternicul centru Sione Fakaosilea, naturalizat din Tonga și legitimat la vicecampioana României Știința Baia Mare, a deschis balul după doar câteva minute de joc. Bineînțeles că Florin Vlaicu și-a făcut datoria de transformeur impecabil, astfel că scorul arăta 7-0 după doar șase minute.

Jocul a continuat în aceeași manieră, astfel că duetul Mihăiță Lazăr-Florin Vlaicu a mai adus 7 puncte în dreptul României, iar în minutul 13 aveam deja un 14-0 grozav. Primele 3 puncte pentru oaspeți au venit în minutul 17, după o lovitură de pedeapsă, dar apoi a venit momentul semnat de aripa Fonovai Tangimana (Timișoara Saracens). Sau, mai bine zis, au venit momentele, pentru că au fost două: în minutele 25 și 32, în urma a două acțiuni frumoase, Fonovai a semnat dubla și a eliminat complet problema învingătoarei (în cazul în care se punea o astfel de problemă). Rezultatul pauzei a fost 31-6, întrucât ”căposul” Mihăiță Lazăr a ținut dinadins să treacă și el cu balonul în terenul de țintă german. O primă repriză cu cinci eseuri și un joc solid, cam tot ce ne trebuia pentru acest debut de Rugby Europe Championship 2018. Ce e drept, naționala Germaniei nu a venit să pună probleme. Sau dacă a venit, dar nu a putut mai mult. Cu destule absențe și depășiți total de valoarea tricolorilor și miza competiției, germanii au arătat rău. Mult mai rău decât în urmă cu un an și fără o zi, în acel meci de tristă amintire pentru noi de la Offenbach.

Imediat după pauză, alte două eseuri din partea naționalei ne-au făcut să ne întrebăm dacă nu cumva vom atinge suta de puncte în acest ritm. Stelian Burcea și Paula Kinikinilau, alături de transformările lui Vlaicu, au făcut 45-6, dar nici n-am apucat să ne tragem sufletul, că Ionuț Dumitru a culcat și el balonul dincolo de linie. Minutul 52, 52-6! Epuizant de frumos, iar lumea din tribune privește și zâmbește:

Și de ce n-ar face-o? Treisferturile arată bine, apărarea e rea, lotul pare foarte solid… Oare de ce nu ne dau chiar acum biletul spre Cupa Mondială? Și oare ce ar fi ca acolo să producem meciul visat și să dăm de pământ cu Japonia chiar la ea acasă și chiar în meciul inaugural? Dar ne trezim repede și repetăm obsesiv: este abia primul meci, iar Germania nu este cel mai concludent adversar cu care ne putem măsura forța.

Sione Fakaosilea face și el dubla cu 20 de minute înainte de final, moment în care Florin Căruceru, comentatorul Telekom Sport, ne anunță că Stejarii au devenit lideri în REC 2018, dat fiind că Georgia a bătut Belgia mai devreme cu ”doar” 47-0. Nici nu terminăm fraza, că vine eseul cu numărul 10. Semnatar, Paula Kinikinilau. 66 la 6 în minutul 64. Până la final, România a mai pus pe tabelă niște puncte, prin Mihai Macovei (minutul 69), Alin Coste (minutul 73) și Stephan Shannen, chiar la ultima fază. S-a terminat 85 la 6 și elevii lui Lynn Howells ne fac să căutăm serios prin arhive pentru a găsi o reprezentație asemănătoare.

Printre ”felicitări” și ”așa da”-uri din tribune, pe Twitter și Facebook, se înalță întrebarea: ce urmează? Săptămâna viitoare, la Madrid, România va da piept cu Spania, echipă care-a terminat pe trei ediția precedentă și a pornit foarte bine și acum: 20-13 în deplasare Rusia. Ibericii, învinși anul trecut la București cu 13-3, vor juca la victorie și își vor vâna cu încăpățânare șansa de a se califica la Cupa Mondială. Însă, la cum au arătat astăzi Stejarii, Spania ar putea să se mulțumească și cu un loc la barajul cu Samoa.

Se încheie, așadar, prima rundă din 6 Nations B, ediția 2018, competiție ce își va spune cuvântul decisiv în ceea ce privește participarea tricolorilor la Cupa Mondială din toamna anului viitor din Japonia. România este lider și se află deja cu un picior în avionul de Tokyo, iar la cum joacă, nu suntem exagerați dacă îndrăznim să sperăm la al doilea triumf consecutiv în REC. Avem acest drept și, după câte se pare, avem și posibilitățile.

Comentează articolul
Liga 1

Dinamo pierde cu Astra, ratează prezența în „play-off”. Viitorul și surprinzătoarea Poli Iași se strecoară în lupta pentru titlu

Fotbaliștii dinamoviști părăsesc triști terenul după înfrângerea de la Giurgiu © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
23 februarie 2018
Ciprian Rus

UPDATE Ultima etapă a sezonului regulat ne-a confirmat încă o dată că formatul cu „play-off” și „play-out” a adus câteva lucruri bune: avem mai multe derbiuri (de clasament), mai multe emoții și o miză aparte. Pentru Dinamo, însă, și emoțiile, și derbiurile, și ambițiile se opresc deocamdată în peisajul iernatic de la Giurgiu, unde Astra […]

Citeşte articolul
Bundesliga

„Lunea e pentru protest‟: fanii luptă cu mingi de tenis și bannere creative împotriva meciurilor de luni seară în Bundesliga

23 februarie 2018
Danny Coposescu

Felix Zwayer e arbitru de primă ligă încă din 2009. După peste 100 de meciuri în Bundesliga, ai spune că a văzut tot ce e de văzut. Și totuși, natura fotbalului e mai imprevizibilă ca următorul cod fiscal. Lunea trecută, în timp ce le strângea mâinile căpitanilor lui Eintracht Frankfurt și RB Leipzig, Zwayer se […]

Citeşte articolul
Europa League

Coșmarul de la Roma: ajutată de hattrick-ul lui Immobile, Lazio dă de pământ cu speranțele lui FCSB

22 februarie 2018
Andrei Năstase

La Roma, pe un „Stadio Olimpico” împărțit echitabil între suporterii italieni și cei români, vreo 12.000, FSCB a pierdut tot ce putea pierde cu Lazio și a ratat șansa calificării în optimile de finală ale Ligii Europa. La capătul unei seri care putea marca revenirea unei echipe românești în fazele finale ale unei competiții internaționale, […]

Citeşte articolul
Champions League

The Mourinho Way: United ne adoarme la Sevilla, scapă cu un egal. Șahtiorul merge la Roma cu un avantaj șubred în bagaj

22 februarie 2018
Danny Coposescu

Un discurs despre reglementarea importurilor de fructe citrice; un episod din „Tânăr și neliniștit‟; varul uscându-se pe perete. Toate sunt recomandări bune pentru a-ți crește astăzi pulsul, după inerția televizată dintre Sevilla și Man Utd. Undeva, o companie farmaceutică și-a abandonat brusc cercetările: tocmai a găsit cel mai potent somnifer. Cel puțin pentru cei care […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design