CSM București trece repede peste propriul moment de neatenție, anulează revenirea neașteptată a lui Midtjylland și câștigă cu ușurință, 31-26, un meci care se anunța (mai) complicat de atât. Campioana României rămâne pe primul loc într-o grupă principală care arată tot mai bine pentru ambițiile unei echipe care încearcă să-și facă din nou loc în Final Four-ul de la Budapesta.
*
CSM a ajuns în Danemarca, pentru meciul cu Midtjylland – fosta echipă a antrenoarei Helle Thomsen -, cu gândul să-și protejeze poziția de lider în Grupa 1. Excelenta victorie obținută cu Gyor, chiar săptămâna trecută, trebuia confirmată – pentru a-și păstra valoarea, împotriva unei echipe nordice greu de bătut în propria sală. De altfel, CSM a pierdut cu Midtjylland și la ultima vizită în Danemarca, în toamna lui 2016, așa că nimeni n-a intrat pe parchet cu sentimentul punctelor deja câștigate.
În schimb, cu lecția învățată, dar și cu daneza Thomsen pe propria bancă, CSM a început bine, a dominat clar, la trei-patru goluri avans, mai toată prima repriză și s-a dus la vestiare la adăpostul unui 16-13 liniștitor. Dacă nu neapărat prin scor, cu siguranță prin handbalul arătat: combinații simple finalizate și mai simplu de Cristina Neagu, dar și o repliere destul de rapidă pentru a nu permite adversarelor nordice să facă ce știu ele mai bine – să repună imediat și să te prindă cu ușa deschisă în apărare.
Numai că liniștea din prima repriză s-a risipit, cu totul neașteptat, sub presiunea unei echipe daneze revenită după pauză mai concentrată și mai inventivă. Pas cu pas, Midtjylland s-a apropiat și, chiar dacă Grubisic, la prima ei apariție în poartă, a refuzat egalarea blocând o aruncare de la șapte metri, excelenta Veronica Kristiansen a inventat faza egalării în jurul minutului 40: 21-21.
Mai mult, nordicele au trecut ele înainte, 23-22 (ultima dată se întâmplase la 3-2), și le-au stricat dispoziția celor aproape patru sute de suporteri români – foarte gălăgioși, până atunci.
De aici încolo, CSM s-a adunat, a profitat de o dublă eliminare adversă și a răspuns cu șase goluri consecutive. A fost o perioadă de șapte minute în care Grubisic a închis poarta, ba chiar a și marcat un gol, iar atacul și-a redescoperit atenția rătăcită.
Când Grubisic și-a făcut în sfârșit! milă de atacul lui Midtjylland, care a marcat pentru 24-28, meciul era deja jucat. S-a terminat 31-26, nu înainte ca Neagu să marcheze al zecele ei gol.
RESULT: The home side pushed hard and drew level during the second half, but @csm_bucharest stood firm, upped their game and ran out 31:26 winners, taking another big step on the road to #Budapest2018! #ehfcl pic.twitter.com/bQbZ4YfCIh
— EHF Champions League (@ehfcl) February 4, 2018
Primele declarații
La microfonul Telekom Sport, Cristina Neagu a reușit un bun rezumat al jocului: „A fost un meci foarte dificil în a doua repriză, când ne-au egalat. De acolo am avut o perioadă foarte bună, a apărat și Gruba extraordinar de bine, am dat șase goluri consecutiv și ne-am desprins. Per total cred că am jucat mult mai bine, meritam victoria. Am avut o mică cădere în a doua repriză, despre care Helle ne-a avertizat la pauză, ne-a spus că ele joacă foarte bine în prima parte a reprizei a doua.”
Întrebată despre forma bună a echipei, dar și despre ambițiile dintr-o competiție pe care CSM a câștigat-o cu două sezoane înainte, Neagu a admis că dispoziția e bună, la fel și jocul, dar a preferat să amintească că nimic deocamdată nu-i câștigat:
„Ne simțim bine, dar n-am bătut fără probleme nici acum, nici cu Gyor – toate meciurile sunt foarte grele. Reușim să jucăm ca o echipă, asta e cel mai important, ne simțim din ce în ce mai bine împreună. Simt că nu suntem în formă maximă, ne dorim să fim în formă maximă acolo, în luna mai, în Final 4, dar e mult până departe”, a spus Neagu chiar înainte să mulțumească fanilor pentru sprijin.
Pe 11 februarie, CSM o va primi la București pe Rostov Don, care și-a câștigat și ea fără emoții ambele meciuri din Grupa 1. Așa cum știi, primele patru clasate se califică în sferturile de finală, unde vor întâlni o adversară dintr-o Grupă 2 dominată de Vardar, dar completată de alte trei echipe puternice: Ferencvaros, Metz și Buducnost, fosta echipă a Cristinei Neagu.
Obiectivul lui CSM este, ca de obicei, calificarea în ultima fază a Ligii – turneul Final 4 (semifinale și finală) de la Budapesta.