All star “play-off”. Noul sistem competițional scoate ce e mai bun din fotbalul românesc și promite o luptă pasionantă pentru titlu. Ce urmează?
Ciprian Rus 7 martie 2017Mulți s-au uitat câș când au auzit despre schimbarea de sistem competițional din fotbalul românesc. Pe motivul că un rău cunoscut e preferabil unui nou început plin de necunoscute, scepticii de serviciu n-au lăsat sistemului “play-off” / “play-out” nici măcar răgazul de a-și arăta limitele.
După un prim sezon câștigat surprinzător (dar fără probleme) de Astra, care s-a impus și în sezonul regulat, și în “play-off”, anul acesta lupta pentru un loc în Top 6 – mini-campionatul care decide titlul și prezența în cupele europene – a dat cea mai provocatoare competiție din ultimii ani în fotbalul nostru.
Au mai fost lupte deschide pentru titlu – numai CFR și-a câștigat de două ori titlul în ultima etapă, pe stadionul rivalei “U” Cluj, o dată la rejucare! – dar și atunci luptele au fost între două formații. Acum, “play-off”-ul a fost o afacere în patru pentru trei locuri, vreme de cinci-șase etape.
Marii perdanți s-au dovedit a fi cei de la Gaz Metan Mediaș, care, după un 2016 de vis, au cedat teren în noul an, după plecarea golgheterilor Llullaku și Axente. Ieșirea Gazului din prim-plan, după un meci pe viață și pe moarte cu CSU Craiova, ne propune, însă, un “play-off” de gală, fără invitați-surpriză.
Min 85
CFR Cluj 1-0 FC Viitorul
CSU Craiova 1-0 Gaz Metan Mediaș
Pandurii 0-2 DinamoDan Nistor o trimite pe Dinamo în playoff cu un ⚽WOW!
— Liga 1 România (@Liga1_Romania) March 5, 2017
Nici dacă și-ar fi propus din start să deseneze formatul Ligii 1, un regizor nu ar fi reușit un tablou mai bun. Patru campioane din ultimii 10 ani luptă pentru titlu – Astra, Steaua, CFR și Dinamo – alături de două dintre cele mai spectaculoase echipe ale ultimului an: liderul la zi Viitorul și CSU Craiova.
Cea mai bună dovadă că noul format scoate ce-i mai bun din fotbalul nostru ni l-au oferit două dintre “premiantele” din Top 6. Ca să prindă lupta pentru titlu, Astra a fost nevoită să-și bată recordul personal de opt victorii consecutive, în vreme ce Dinamo, ultima formație trecută peste linie, vine după patru meciuri câștigate la rând.
Iar pentru ca totul să fie și mai interesant, după victoria Astrei cu Botoșaniul din ultima etapă, după succesul CFR-ului în fața Viitorului, la Cluj, și al lui Dinamo la Pandurii, și, desigur, după înjumătățirea punctelor la finele sezonului regulat, cele șase aspirante la titlu sunt despărțite acum de numai cinci puncte. Viitorul are 26 de puncte, Steaua are 24, Astra, Craiova și CFR câte 22, iar Dinamo 21.
Practic, în cele zece etape care urmează în “play-off”, unde fiecare dintre cele șase echipe joacă acasă și în deplasare cu celelalte cinci competitoare, fiecare formație depinde doar de ea însăși ca să câștige titlul.
Sezonul regulat s-a încheiat! Urmează înjumătățirea punctelor și apoi meciurile din playoff (locul 1 la 6) și playout (locul 7 la 14). pic.twitter.com/nFmf4cI8VP
— Liga 1 România (@Liga1_Romania) March 6, 2017
Declarații
Nu toată lumea e, însă, împăcată cu noul sistem. Iar dacă echipele cele mai în formă ale momentului, Astra și CFR, își freacă mâinile de bucurie gândindu-se la șansa unui nesperat titlul, Gică Hagi, patronul și antrenorul liderului se plânge de regula înjumătățirii punctelor.
„Propun să ne ia 75% din puncte, 50% e prea puţin! Să începem de la zero, asta propun. Am muncit de pomană! Regula nu e bună. ‘Play-off’-ul este bun, dar punctele sunt muncite.” – Gică Hagi, antrenorul Viitorului
“Acum orice se poate întâmpla, orice este posibil. Eu am niște băieți adevărați, niște bărbați care au luptat în fiecare săptămână. Acum sărbătorim, e normal, dar apoi începe un alt campionat și vrem să urcăm cât mai sus în clasament. Suntem mai uniți ca oricând.” – Vasile Miriuță, antrenorul lui CFR Cluj
„Dacă îți dorești calitate într-o competiție, ăsta este sistemul. Poate ar mai trebui îmbunătățit puțin. La momentul ăsta, ASA ar fi fost retrogradată dacă nu ar fi acest sistem, nu ar mai avea șanse. Sunt de acord și cu înjumătățirea punctelor” – Sorin Cârțu
Sezonul regulat în cifre
Deși a fost transferat în pauza de iarnă, albanezul Adrzen Llullaku (fost jucător la Gaz Metan) este golgheterul la zi al campionatului, cu 16 reușite. Următorii clasați, Cristi Bud de la CFR (11 goluri) și Ionuț Chițu de la Viitorul (10) trebuie să se întrebuințeze serios în “play-off” pentru a-l depăși pe Llullaku.
CFR Cluj este cea mai ofensivă echipă din campionat, cu 42 de goluri marcate, în vreme ce defensivele cele mai bune le au echipele clasate pe primele două poziții, Viitorul și Steaua, cu câte 22 de goluri primite.
Recent chemat la națională de selecționerul Christoph Daum, dinamovistul Sergiu Hanca este cel mai bun pasator din campionat, cu opt pase decisive.
Ce urmează
Noul format debutează week-end-ul viitor și programează derbiuri după derbiuri în fiecare etapă. Steaua – CFR e în primul meci tare, urmează CFR – Astra etapa următoare și Steaua – Dinamo în etapa a treia.
Etapa 1 (11 martie 2017)
Viitorul – Dinamo
Steaua – CFR
Astra – CSU Craiova
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună