Campionatele Mondiale de Natație| Robert Glință e în finala probei de 100 de metri spate, Daniel Martin și-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Radu Marina 22 iulie 2019

Doi dintre cei nouă sportivi ce reprezintă România la Campionatul Mondial de Natație de la Gwangju au reușit, ieri și astăzi, să îndeplinească două obiective importante în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Primul a fost realizat ieri, după ce Daniel Martin, în varstă de 18 ani, s-a calificat în semifinalele probei de 100 de metri spate cu timpul de 53,65 secunde. Timpul scos de el a reprezentat îndeplinirea baremului de calificare pentru Tokio 2020 – acesta fiind, de altfel, un obiectiv la aceste campionate mondiale, după cum declara Camelia Potec înaintea începerii competiției.

Daniel Martin n-a putut intra în finală, el terminând, la general, pe locul 12, cu un timp puțin mai slab decât cel reușit în urmă cu o zi: 53.71. Marea realizare însă este calificarea la Jocurile Olimpice, el alăturându-se lui Robert Glință, deja calificat.

Citește și despre drumul lui Robert Glință spre Tokyo, sau cum e să te antrenezi zi de zi cu gândul la aurul olimpic

Al doilea obiectiv a fost bifat astăzi, de Robert Glință, care s-a calificat în finala probei de 100 m spate. „La seniori clar mergem cu obiective mărețe, ne dorim un loc cât mai aproape de podium, dacă nu chiar podium pentru sportivul deja calificat la Jocurile Olimpice. Robert Glință tinde către un loc cât mai sus, de ce nu o medalie, dar fără a avea presiunea nici a baremului de calificare la Jocuri, nici a medaliei, pentru că important e la Tokyo ce se întâmplă”, spunea Camelia Potec, președintele Federației de Natație și Pentatlon Modern.

Robert va lupta pentru medalie după ce astăzi a reușit să prindă la limită calificarea în finala probei de 100 m spate. Cu timpul de 53:40, Robert a fost ultimul înotător calificat în această finală. El a ocupat locul 5 în semifinala a doua, pe când Daniel Martin a fost al șaptelea în prima semifinală (locul 12 la general). Este însă important de precizat faptul că timpul scos de Glință în semifinale a fost mult îmbunătățit față de calificări (de la 53.64 la 53.40).

Iată și lista sportivilor români calificați deja pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Alături de Robert, în finala probei de 100 m spate vor mai evolua Jiayu Xu (52.17 – record al campionatelor), Ryan Murphy (52.44), Evgeny Rylov (52.44), Matt Grevers (52.82), Mitchell Larkin (52.91), Ryosuke Irie (53.13) și Guilherme Guido (53.34). Finala va avea loc marți.

Ce s-a mai întâmplat relevant la Campionatele Mondiale de Natație

Katie Ledecky, învinsă după șapte ani de dominație. Ariarne Titmus, o australiancă în vârstă de 18 ani, a reușit ieri ceea ce nicio altă înotatoare nu a mai izbutit în ultimii ani: a depășit-o pe Katie Ledecky în proba de 400 de metri liberi, făcând diferența pe ultimii 50 de metri. În ultimii 50 de metri, timpul scos de Titmus a fost 29:51, în timp ce Ledecky, cunoscută pentru modul în care sprintează pe ultimii metri ori domină cursele, a ajuns la 31:34. Timpul final al lui Titmus a fost 3:58.76, un record al Oceaniei. Medalia de aur câștigată de Titmus a fost prima ei medalie la un campionat mondial în bazin lung. Ea s-a mai clasat pe trei în urmă cu doi ani, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, în proba de 4×200 m liber.

De cinci ori campioană olimpică și câștigătoare a 14 medalii de aur la campionatele mondiale – un record pentru înotul feminin  –,  Katie Ledecky e învinsă pentru prima dată din 2012 în proba de 400 de metri liber. De la Jocurile Olimpice din 2012 (Londra), Ledecky nu mai pierduse o cursă de 400, 800 ori 1.500 de metri liber.

„Nu e ceva ce se întâmplă în fiecare zi. N-am crezut niciodată că mă voi afla în situația în care o voi învinge pe Katie. Ea e o mare campioană. Precum alți sportivi, și eu încerc să-mi fac treaba cât de bine pot. Aseară (n.r. duminică) a fost suficient să o înving, dar ea e o campioană imensă și sunt convinsă că va reveni anul următor. Timpul scos nu a fost o surpriză pentru mine. Am venit aici să lupt cât pot și am dat tot ce am avut pe ultimii 50 de metri”, a spus Titmus la finalul cursei. Podiumul la 400 m liber feminin a fost completat de Leah Smith, care a încheiat cursa cu un timp de 4:01.29.

Rutina lui Adam Peaty. Pentru Adam Peaty, specializat în proba de bras (50 și 100 de metri), depășirea recordurilor este ceva obișnuit. Un adevărat fenomen în această probă – medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio, cinci medalii de aur la Campionatele Mondiale –, Peaty și-a depășit în semifinale propriul record, devenind primul înotător care coboară sub 57 (!) de secunde pe distanța de 100 de metri bras. Britanicul s-a calificat în finală cu timpul de 56:88. În finala de luni, Peaty n-a putut replica performanța din semifinale, dar timpul său a fost, de asemenea, unul extraordinar: 57.14, suficient pentru a-l face pentru a treia oară campion mondial în proba asta. El a fost urmat de colegul său James Wilby (58.46) și de Zibei Yan din China (58.63).

Controverse și recorduri. Sun Yang a ieșit, pentru a patra oară consecutiv, campion mondial în proba de 400 de metri liber, după o cursă în care totul s-a decis la limită. Yang a încheiat primul, cu 3:42.44, iar în urma sa au venit Mack Horton, marele său rival (3:43.17), și italianul Gabriele Detti (3:43.23). Deși spectaculoasă, finala de 400 m liber a fost umbrită de controverse. Mack Horton, campionul olimpic de la Rioîn această probă (în 2016, Sun a luat medalia de argint), a refuzat să împartă podiumul cu Sun Yang, date fiind dubiile care îl însoțesc pe sportivul din China. Foarte vocal la adresa lui Yang și în 2016, la Rio, când a făcut referire la problemele de dopaj avute de chinez în 2014, Horton a fost ferm și acum, în urma unui alt episod, petrecut în 2019. Concret, în 2014 Sun Yang a fost depistat pozitiv de Federația Chineză de Natație cu trimetazidină, un stimulent interzis de Agenția Mondială Anti-Doping. În urma acestui episod, lui Yang nu i-a mai fost permis să ia parte la competiții timp de trei luni.

Problemele n-au încetat însă pentru el: în ianuarie 2019 s-a descoperit că Yang, împreună cu echipa sa, ar fi distrus cu un ciocan mai multe flacoane de probe de sânge recoltate în urma unui test anti-doping realizat în afara competiției. În cazul în care Sun Yang va fi găsit vinovat, el va fi penalizat pe viață. Ceea ce l-a nemulțumit pe Horton – dar și pe mulți alți sportivi, care l-au aplaudat pentru gestul făcut – a fost faptul că lui Yang i s-a permis să concureze la acest Mondial înainte de audierea la Curtea de Arbitraj Sportiv, care va avea loc în septembrie.

Foto: FRNMP

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.