„Câteodată vin și înfrângeri, trebuie să învățăm să trecem peste ele”. Jucătoarele României nu vor să-și piardă încrederea

Andreea Giuclea 9 decembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Puterea unei echipe stă în cum depășește adversitățile și cum își revine după înfrângeri, spunea antrenorul Norvegiei Thorir Hergeirsson, imediat după înfrângerea echipei sale din debutul Campionatului European. „Echipa care va câștiga Europeanul va fi cea care se va concentra doar pe următorul meci și pe unde poate ajunge construind de acolo.”

Am admirat discursul norvegienilor după înfrângerea cu Germania din primul meci, și apoi după cea cu România, când tot Hergeirsson spunea: „Nu ăsta e nivelul nostru și vom munci ca să ne revenim.”

Un discurs asemănător au avut și jucătoarele României la câteva minute după o înfrângere grea cu Olanda. „A fost un meci slab azi, dar trebuie să privim înainte. Mai avem șanse de calificare și nu putem să dezarmăm”, a spus căpitanul Cristina Neagu, completată de colegele ei.

„Nu știu ce s-a întâmplat, îmi pare rău că s-a întâmplat să pierdem, să nu avem victoria de partea noastră, dar e important să trecem peste această înfrângere, să fim cu capul sus, cu încredere în forța echipei. Șanse sunt în continuare”, a spus și experimentata Alice Ardean-Elisei.

Extrema României și-a găsit cu greu cuvintele, semn al frustrării pentru modul în care România a pierdut, dar a vorbit despre nevoia ca echipa să-și revină cu aceeași convingere cum o făcuse și Neagu. Întrebată dacă România poate reveni la forma din primele meciuri, Elisei a răspuns răspicat: „Bineînțeles, dacă aveți încredere, bineînțeles. Noi avem încredere!”.

Când jurnaliștii au întrebat-o dacă cele trei zile au scos echipa din ritm și din vârful de formă pe care îl prinsese, Elisei i-a corectat: „Suntem în vârf de formă! Dacă s-a întâmplat să fie un eșec… nu eșec, o înfrângere azi, nu înseamnă că trebuie să se întâmple din nou. Eu am încredere în forța echipei.”

Nu știe dacă Olanda a surprins România cu ceva. „Am luat bătaie. Am luat bătaie, dar noi trebuie să trecem peste această înfrângere.”

Despre meciul de peste două zile, Elisei spune că se așteaptă ca Spania să joace cu motivație, chiar dacă e eliminată. „Ești la un campionat european, nu vii aici ca să te dai la o parte. Fiecare joacă. Fiecare meci e foarte important, chiar și cel de azi, dar nu a ieșit cum ne-am dorit. Trebuie să trecem peste această înfrângere. Vom da totul în următoarele meciuri.”

Ce crede că trebuie să învețe România din acest meci? „Câteodată vin și înfrângeri și trebuie să învățăm să trecem peste, pentru că sunt șanse să mergem mai departe. Să fim cu capul sus, cu încredere.”

*

Iată cum stăm:

– dacă România își câștigă ambele meciuri rămase, atunci echipa lui Ambros Martin ar putea prinde chiar și locul unu în Grupa II, cu condiția ca Olanda să nu adune mai mult de un punct din meciurile cu Norvegia și Germania.

– dacă naționala României trece de Spania, dar pierde cu Ungaria, atunci lucrurile se complică: egalitatea de puncte cu Ungaria ne-ar dezavantaja. Doar dacă pentru locul doi vor fi la egalitate de puncte mai multe echipe (Germania și Norvegia păstrează șansa asta), departajarea s-ar face la golaveraj, unde România încă stă bine.

– în cazul unei victorii cu Ungaria, cele două puncte ar fi suficiente. Indiferent de rezultatul cu Spania, România ar fi sigură că nu poate fi depășită la puncte de Germania sau Norvegia, în fața cărora are avantajul meciurilor directe.

Acum două zile, Ungaria a pierdut categoric cu Norvegia, pentru ca astăzi să câștige în ultimele secunde cu Germania, care a trecut pe lângă o șansă imporantă de a merge și ea la 6 puncte. Dar Germania și Ungaria mai au un singur meci de jucat, cu Olanda, respectiv România.

Foto: EHF EURO © Anze Malovrh / kolektiff

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now