Ce final și ce finală! În prelungirile unui meci imens, Gyor câștigă din nou titlul Champions League!
Andrei Năstase 13 mai 2018După meciul tuturor meciurilor, Gyor învinge, în cel mai crud mod cu putință, superba rezistență a lui Vardar și câștigă din nou trofeul Ligii Campionilor. Pentru prima dată de când medaliile Ligii Campionilor se împart într-un format FINAL4, o echipă a reușit să-și păstreze titlul!
Vardar, ale cărei jucătoare s-au prăbușit în lacrimi când Eva Kiss a apărat miraculos aruncarea care trebuia să trimită finala spre loviturile de departajare, este o învinsă la fel de meritorie ca Gyor, campioana în serie condusă excelent de Ambros Martin.
Acest 27-26 a fost cea mai bună reclamă pentru handbalul feminin. Printre lecțiile reținute? Dacă nu ești pregătită să suferi, aici nu poți câștiga nimic. Și adesea se întâmplă să suferi cu fiecare celulă, și tot să pierzi totul la mimimetru.
FINAL RESULT ⚔
final match@audietokc_gyor 27:26 @VardarZRK#ehfcl #ehffinal4 #budapest2018 pic.twitter.com/509gVdsFpS— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
*
Cu toți fanii români înghesuiți lângă puținii suporteri veniți din Macedonia, Vardar – care la anul își va trimite patru jucătoare la București, și alte șase-șapte către alte echipe – a încercat să câștige un FINAL4 de la care nu a lipsit niciodată, dar la care a suferit mai mult decât orice altă echipă.
După finala pierdută în prelungiri anul trecut, tot în fața lui Gyor, aceste jucătoare trebuie să găsească acum ceva consolare într-o înfrângere pe care n-au meritat-o. Și totuși.
Dacă o echipă ar fi meritat, chiar și cu un milimetru în plus, să câștige mai mult decât Vardar acest trofeu, atunci echipa asta se cheamă Gyor, proiect pe care Ambros Martin îl lasă în urmă (în drumul lui spre Rostov) după patru victorii enorme în șase ani de muncă.
Dintre toate aceste titluri, acesta va fi probabil cel mai drag. Nu pentru că a fost câștigat la limită, ci pentru că Gyor a fost chinuită de accidentări întreg sezonul, a ajuns la Budapesta fără excelentele Mork și Tomori, cu Amorim și Oftedal abia refăcute și cu o bancă de rezerve foarte subțire: nu vor rezista fizic, s-a spus despre jucătoarele lui Martin, înaintea unui FINAL4 pe care campioana Ungariei l-a câștigat, cum altfel, printr-o apărare nemaipomenită și o voință egalată doar din partea cealaltă a terenului.
Apărarea lui Gyor, acest zid organic imaginat de Ambros Martin și însuflețit de Hansen, Groot, Amorim sau Broch (de parcă celelalte ar fi mai generoase), i-a ofertit lui Vardar, care a intrat în FINAL4 cu cel mai bun atac, doar nouă goluri în 30 de minute – și erau abia patru după primele 20 de minute.
În defensivă, Gyor a practicat aceeași terapie cu zâmbete (pentru colege) și îmbrânceli (pentru adversare): orice fault a fost sărbătorit cu pumnul în aer și gura până la urechi, orice aruncare blocată a devenit motiv de îmbrățișări colective. Apoi, când mingea a fost recuperată (și a fost recuperată mai mereu), Gyor s-a pornit spre poarta adversă de parcă ar fi alergat la vale. Pentru acele câteva momente, nimeni nu a mai știut cum arată chipul jucătoarelor în verde, atât de repede s-au consumat fazele lor de atac.
Și dacă la handbal s-ar face statistici cu posesia mingii, Gyor ar fi mereu pe ultimul loc. Arta acestei echipe e să țină cât mai puțin mingea. De-ar putea cineva ar putea să o voleibaleze în loc să o prindă și să o arunce, Oftedal ar fi jucătoarea perfectă.
Și nici nu-i de mirare că stilul lui Gyor seamănă atât de mult – mai ales când Nora Mork e și ea prezentă pe inter – cu stilul Norvegiei. Nicio altă echipă de club nu pasează așa de repede, nicio altă echipă de club nu atacă așa de iute, nicio alta nu se bate așa tare în apărare.
Iar astea sunt complimente pentru Martin și pentru o conducere care mizează mult pe stabilitate: cum altfel să faci totul pe repede înainte, dacă nu oferi antrenorului și jucătoarelor timp să lucreze împreună până când traseele să fie învățate pe de rost, iar handbalistele să se găsească și cu luminile stinse.
Așa că Gyor a pornit vijelios, în stilu-i cunoscut, dar Vardar și-a revenit la timp, la 1-4, și nu s-a lăsat distanțată. Bătăioasa echipă a lui Lekic și Penezic, Lacrabere sau Cvijic (ca să le numim numai pe cele care te pot îngheța cu privirea) a egalat în minutul 25, mult mai repede decât a făcut-o CSM în semifinală: 7-7, șapte mingi strecurate cumva prin gardul advers.
Revenirea i s-a datorat portăriței Laynaud, care, cu patru-cinci intervenții excelente de la 4-7, i-a stricat (mai ales) dispoziția lui Gorbicz – cea care n-a ratat deloc cu CSM, dar a fost blocată adesea de campioana mondială din poarta lui Vardar. Ea a fost omul meciului pentru echipa din Skopje, mulțumită ei a reușit Vardar să treacă pentru prima dată înainte, la 8-7 și 9-8.
MVP MVP!
Congratulations to @VardarZRK goalkeeper Amandine Leynaud ☺️
What a great performance!#budapest2018 #ehfcl #ehffinal4 pic.twitter.com/U1xxzXm9B5— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Și tot franțuzoaica (după ce le-a blocat consecutiv pe Gorbicz, Amorim și Oftedal) și-a împins colegele de la spate și în debutul reprizei a doua, pe care Vardar a început-o de la 9-9, dar a condus-o apoi cu 11-9.
Altă campioană mondială, Lacrabere, a ratat de la șapte metri șansa unui avans de trei goluri, iar daneza Hansen a deblocat un atac al lui Gyor frustrat și de apărarea lui Vardar, dar și de câteva decizii la limită ale surorilor Bonaventura – aceste arbitre iubite de câțiva și contestate de ceilalți. A fost rândul maghiarilor să le privească încruntați, și au avut dreptatea lor.
Jumătate de repriză a condus Vardar, până când Gyor a împins și a tot împins în rezistanța adversă până a ajuns la un egal prețios: 13-13. Acolo, Gorbicz a marcat pentru 14-13, primul ei gol din acțiune, doar pentru a rata apoi de la șapte metri, în fața unei Laynaud rămase în zona ei de grație.
Dincolo, Grimsbo n-a prins mare lucru într-o repriză secundă care a intrat în ultimele 10 minute tot cu Vardar la conducere, 16-15.
Groot a egalat pentru Gyor, după un șapte metri obținut, cu tot cu eliminare de două minute, de neobosita Amorim. Tot ea a scos forțarea în următorul atac al lui Vardar, iar aceeași Groot, în trei secunde, a ajuns la finalizare, enervând-o la culme pe Laynaud, care și-a surprins colegele respirând o secundă în plus în apărare. Așa ceva n-a fost permis într-o finală care și-a împrumutat norocul de la o echipă la alta, până când toată lumea s-a lăsat convinsă că, la fel ca anul trecut, va fi nevoie de prelungiri.
Și a fost.
Chiar dacă Gyor a jucat ultimele patru minute cu un om mai puțin, după două eliminări consecutive; chiar dacă Vardar a trecut în față din nou, la 20-19, printr-un gol superb al lui Lekic, cu 30 de secunde rămase de jucat. Amorim a egalat cu doar nouă secunde înainte de final, pentru a amâna decizia până când instanța va decide altceva.
???? Amorim responds Amanda Lekic's goal and sent teams to overtime in the Final of the Women's EHF FINAL4 in Budapest.@audietokc_gyor vs @VardarZRK #budapest2018 #ehfcl #ehffinal4 pic.twitter.com/ylkp5KZmcy
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Până aici, nimeni nu a meritat să piardă, dar cine a meritat atâta suferință fizică?
Câtă energie să mai aibă Gyor, măcinată (tot sezonul) de accidentări, ajunsă să-și joace cele mai importante două meciuri ale anului cu doar 10-11 jucătoare? Și cât curaj să mai aibă o echipă a lui Vardar aflată în fața ultimei șanse să câștige acest trofeu în actuala formulă? Cât să mai apere Laynaud, cât să mai marcheze Amorim?
Toate întrebările astea ne-au dus cu gândul la formatul turnee finale. Construite pentru a-i premia pe câștigători și a-i face uitați pe învinși, întrecerile astea crude funcționează după un sistem care poate stinge lumina peste toate celelalte realizări ale pierzătorilor.
La asta s-au gândit probabil și jucătoarele lui Vardar, care s-au decis să revină incredibil de la 23-26, să se mai zbată o dată în plus, să mai încerce o dată ce n-au reușit până acolo. Ajunse la 25-26, Amorim a distanțat-o din nou pe Gyor, dar Vardar s-a apropiat iar, a forțat recuperarea, iar Lekic a condus contraatacul care ar fi trebuit să trimită meciul spre loviturile de departajare.
Lăsată singură în fața lui Canadija, angajată perfect pe semicerc, Eva Kiss n-a fost de acord: introdusă foarte inspirat, abia în prelungiri, de Martin, veterana din poarta lui Gyor a apărat o aruncare pe care nu avea niciun drept să o apere și a confiscat trofeul pentru Gyor.
În finalul finalei, diferențele dintre învinse și câștigătoare nu au făcut cât un pumn de mărunțiș. Dar ce mărunțiș valoros!
Éva Kiss shows her reflexes and the Győri Audi ETO KC defends the title in the Final of the Women's EHF FINAL4 in Budapest. ????@audietokc_gyor @VardarZRK #budapet2018 #ehfcl #ehffinal4 pic.twitter.com/GaP5w1PfRc
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Hands up for the champions, @audietokc_gyor !!! ????????♥#ehffinal4 #ehfcl #budapest2018 pic.twitter.com/cgwbTrMr6r
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Can you get any happier? #Budapest2018 @audietokc_gyor pic.twitter.com/GEZWmcF3jH
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
Watch again the highlights of the great finale here on Papp László Budapest Sportaréna! ????@audietokc_gyor vs @VardarZRK #budapest2018 #ehfcl #ehffinal4 pic.twitter.com/WhoZGgS1aT
— EHF Champions League (@ehfcl) May 13, 2018
***
Abonează-te AICI la Newsletter-ul săptămânal Lead!
În fiecare început de săptămână primești pe mail gratuit o sinteză sumară și bine proporționată de info, lecturi recomandate și opinii. Te ținem informat cu ce este într-adevăr relevant de știut în sport. Ignoră zgomotul, alege informația!
În plus, afli din timp surprizele pe care le pregătim la Lead în perioada următoare
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună