Ce zic fetele: „Nimeni nu ne dădea nicio șansă, dar am demonstrat că suntem o echipă. Unitatea ne-a adus așa de departe”

Lead.ro 20 decembrie 2015

Valul de reacții de după victoria României cu Polonia a fost, evident, dominat de entuziasm. Fetele și antrenorii au vorbit cu toții despre valorile care au împins echipa către o medalie de bronz: echilibru în cadrul echipei, încredere, unitate.

Oana Manea a venit prima la microfonul Dolcesport, la puține minute după finalul meciului: “Când am plecat la Mondial, nu ne gândeam că vom ajunge până aici, am spus că ne vom lupta pe teren și că vom da totul în fiecare meci. Eu cred că unitatea ne-a adus atât de departe. Ne-am unit, am vorbit între noi și ne-am spus că totul depinde de noi. Chiar dacă după grupe nu ni s-au dat multe șanse, am reușit să fim o echipă în adevăratul sens. Meciul cu Norvegia a fost cel mai greu, eu cred că noi trebuia să jucăm în finala mare.”

Paula Ungureanu nu știa care moment al Mondialului a fost cel mai dificil, dar era sigură care dintre ele a fost cel mai frumos:  „Am crezut în șansa noastră, absolut, pentru asta m-am antrenat și am jucat zi de zi. E visul oricărui sportiv. Vă dau cuvântul de onoare că am crezut că putem juca finala și sunt atât de mândră de tot ce am realizat aici. Cel mai frumos moment a fost cel din meciul cu Brazilia. Nimeni nu ne dădea nicio șansă, dar am demonstrat că suntem o echipă.”

Tomas Ryde abia își mai găsea cuvintele: „Happy, just happy. Sunt fericit că am reușit și în aceste condiții și am adus o medalie României.”

Secundul său, Costică Buceschi, i-a dat mult credit suedezului și a vorbit pentru Dolcesport despre plusul pe care l-a adus acesta la echipă:

„Sunt fericit, dar și supărat, noi trebuia să fim în finală. Am arătat un handbal bun pe tot turneul, atât în apărare cât și în atac, dar ne mulțumim cu ce am realizat. Cred că aveam șanse să luăm aurul dacă treceam de Norvegia.

Noi am plecat în acest turneu cu foarte mici șanse de a intra în primele opt locuri.  Cel mai greu moment a fost cu Danemarca, după ratarea acelui șapte metri – acolo se putea rupe jocul. De altfel, în ambele meciuri, atât cu Danemarca, dar și Norvegia am reușit să revenim. Cred că echipa a câștigat cel mai mult la mentalitate. E total nou ce se lucrează acum la echipa națională. Nu o noutate din punct de vedere al jocului de handbal, ci pentru mentalitate, și ce plus a adus Tomas aici. Tomas a reușit să motiveze fetele în așa fel, le-a convins pe fiecare că au putere, dar nu individual, ci putere de grup, iar asta s-a văzut în medalia de bronz.

Sperăm că am făcut cât mai mulți români fericiți. Să facem un rezultat bun și la anul să ajungem la Rio.”

La rândul ei, Cristina Neagu și-a reamintit că, în 2011, și-a zis că 2015 va fi anul ei. La cum merg lucrurile, e greu de găsit un argument puternic pentru ca ea să nu fie numită cea mai bună jucătoare din lume în acest an:

„E o mare performanță pentru handbalul românesc, după 10 ani vine o nouă medalie, chiar dacă e bronz, nu argint. E un rezultat mare, dacă ne aducem aminte cum am plecat la acest turneu, câte șanse ne dădeam, ce ne-am propus, și iată că am ajuns să câștigăm bronzul.

Vreau să spun încă o dată cât sunt de mândră și de fericită să joc cu fetele, să am acest staff și acești antrenori. Sunt fericită că am lucrat cu toată această echipă. Le mulțumesc celor care ne-au susținut din tribune și din fața televizorului și ne-au fost alături indiferent de rezultate.

Am vorbit cu Cristina Vărzaru în 2011, aflasem că o să jucăm Mondialul în Danemarca, și i-am spus că în 2015 o să fie anul meu. În mare parte, așa a și fost. Să câștig și Liga Campionilor. Nu am cuvinte să spun cât de fericită sunt în clipa asta.”

Alexandru Dedu: „Tomas are meritul pentru această uniune de la echipă”

Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a vorbit la Dolcesport despre performanța echipei și a profitat de moment pentru a cere din nou unitate în handbalul românesc, dar și pentru a reaminti că investițiile trebuie să continue în handbal pentru ca astfel de performanțe să se repete.

„Felicitări nouă, tuturor. Așa cum am spus-o de foarte mult timp, pe spatele fetelor scrie România, deci este victoria noastră a tuturor, ca atare felicitări nouă, tuturor.

Cred că este un moment de sinceritate care ar trebui exploatat. FRH s-a bucurat în ultimul timp de mult sprijin de la MTS și COSR. În limita posibilităților, cam toate proiectele pe care noi le-am pus pe tapet au fost îndeplinite și finanțate. În ultimii doi ani, Federația de Handbal a furnizat rezultate ca răspuns la ce s-a întâmplat, inclusiv la nivel de conducere.

Avem prezent și viitor, pentru că am exploatat resursele pe care le avem, am implementat niște măsuri coerente. Se pot face atât de multe lucruri la nivel de juniori și copii, dar care necesită finanțare. Dacă am investi și nu foarte mulți bani la acest nivel, fiți convinși că handbalul românesc va continua să obțină performanțe conform tradiției.”

 

Dedu s-a referit și la momentul mult criticat al numirii lui Tomas Ryde pe banca României, numire care acum se dovedește a fi fost foarte inspirată.

„Foarte puțină lume cunoaște ce s-a întâmplat în acele momente când domnul Tadici a renunțat la echipa națională. Și e cazul să lămurim, ca să nu mai fie niciun fel de speculații:

A fost dificil să găsim o soluție potrivită pentru una dintre cele mai reprezentative naționale ale României. Am avut discuții cu Narcisa Lecușanu, cu liderele echipei, cu oamenii din handbal. Am așteptat decizia Comisiei Tehnice, dar n-a fost prea concludentă. În următorul Consiliu de Adminstrație, ne-am sfătuit, am cerut păreri. În urma acelor discuții, am obținut mandatul de a delega un antrenor.

S-a făcut o listă de candidați, cu tot ce înseamnă top în handbalul mondial. Inițial, Ryde nu a fost în primele 3 sau 4 locuri. E meritul Narcisei Lecușanu că a fost amintit și trecut pe listă. Când am studiat CV-ul său, am văzut că a fost dorit și de dl Gațu, iar pentru mine acesta a fost un semn că reprezintă ceva. Când ne-am întâlnit, ne-am dat seama de inteligența sa, de capacitatea sa de a înțelege fenomenul și am ajuns foarte ușor la un acord.  

Sunt ușor dezamăgit că s-a spus că n-am făcut contractul public. E un contract cu condiții, ca în orice țară civilizată: dacă nu ne calificam în preolimpice, se putea rezilia contractul, în cazul în care nu ne ducem la JO, avem această opțiune de a putea rezilia contractul. Dacă va face un rezult la JO, sunt sigur că toată lumea va cere să i se prelungească contractul.

Actorii principali sunt întotdeauna jucătorii, dar meritul cel mai mare pentru această emulație, uniune și echipă în sensul cel mai clar al cuvântului îl are Tomas Ryde. Ce a făcut Tomas, modul în care poate să gestioneze orice situație, este ceva absolut nou inclusiv pentru mine. Fiți convinși că în acele timeout-uri despre care s-a vorbit atât de mult, Costică făcea intervenții pe baza unui plan făcut împreună cu Ryde”.

Fetele vor sosi în țară în noaptea de luni spre marți. Fiecare componentă a echipei va primi o primă de 7.500 de euro, care va fi suplimentată, potrivit declarațiilor făcute de Narcisa Lecușanu, vicepreședintele FRH, cât și de Alexandru Dedu în studio-ul Dolcesport, prin fonduri de la Guvern. Dedu a amintit că a primit imediat după meci un SMS de la Prim-Ministrul Dacian Cioloș, care l-a asigurat că fetele vor primi un bonus.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.