Cinci campioni olimpici la Cluj, unde azi încep Campionatele Europene de Gimnastică. Pe cine urmărim și ce e important de știut înainte de start
Andreea Giuclea 18 aprilie 2017Gimnastica e sportul olimpic preferat al românilor, spune o cercetare realizată recent de Comitetul Olimpic și Ipsos România. Adică sportul pe care cei mai mulți (56%) și-ar dori să-l vadă live, dacă ar putea fi prezenți la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, cea din 2020.
De miercuri și până duminică, au șansa s-o facă chiar acasă, în Sala Polivalentă din Cluj, care găzduiește unul din cele mai importante evenimente sportive organizate de România în ultimii ani, Campionatele Europene de Gimnastică.
Prima competiție importantă după Olimpiada de la Rio marchează începutul unui nou ciclu olimpic, ceea ce înseamnă că vom vedea gimnaști consacrați, pe care i-am urmărit recent la Rio, dar și tinere speranțe olimpice care fac primii pași pe scena mare a gimnasticii. Evenimentul marchează și debutul unui nou cod de punctaj, iar asta înseamnă că vom vedea note ceva mai mici decât în ultimii ani.
Ne uităm, mai jos, la câteva din numele pe care le urmărim în acest weekend. Și chiar înainte de calcule, obiective și speranțe, facem o recapitulare a ce e important de știut despre competiția de la Cluj:
- E a doua ediție găzduită de România, la 60 de ani de la prima ediție a competiției feminine europene, numită pe atunci Cupa Europei;
- Vor avea loc doar întreceri individuale, nu și pe echipe, cum se întâmplă în anii impari;
- Vor participa 274 de sportivi din 37 de ţări, iar fiecare țară poate înscrie în concurs maxim șase băieți și patru fete;
- Organizarea a costat aproximativ 500.000 de euro, iar aparatura încă 700.000 de euro, costuri acoperite de Ministerul Tineretului și Sportului și de sponsori privați; Petrom e sponsorul principal, motiv pentru care întrecerile se numesc „Campionatele Europene de Gimnastică Petrom”, un lucru rar pentru Uniunea Europeană de Gimnastică;
- Finalele vor fi disputate cu sala plină, toate cele 5.000 de bilete și abonamente fiind vândute;
- Competiția va fi transmisă în exclusivitate de TVR, dar și pe platforma Eurovision. La masa comentatorilor vor sta, alături de specialiștii TVR, și Andreea Răducan, Mariana Bitang, Monica Roșu și Alin Jivan, campion mondial și european la sărituri;
- Și pentru că nu putea fi altfel, Nadia e ambasadoarea Campionatelor de la Cluj:
„Cred că este un moment extraordinar pentru noi, ca ţară, să organizăm un campionat de acest gen. Gimnastica este un sport popular în România şi sperăm ca acest Campionat European să fie, totodată, o platformă de reînceput pentru a promova şi a avea noi succese în gimnastică.”
Programul de concurs:
- 19 aprilie – calificări masculin (10:00-20:40); la ora 17:00 are loc deschiderea oficială;
- 20 aprilie – calificări feminin (10:00 – 20:30);
- 21 aprilie – individual compus masculin (13:00-15:45) și feminin (17:30 -19:30);
- 22 aprilie – finale pe aparate masculin (13:30 – 16:40): masculin (sol, cal și inele) și feminin (sărituri și paralele);
- 23 aprilie – finale pe aparate (13:30 – 16:40): sărituri, paralele și bară fixă la masculin, respectiv bârnă și sol la feminin.
Pe cine urmărim
La feminin, speranțele României la medalii stau în experimentatele Cătălina Ponor (antrenată de Matei Stănei) și Larisa Iordache (antrenată de soții Moldovan), în timp ce Olivia Câmpian şi Ioana Crişan, antrenate de Nicolae Forminte și Liliana Cosma, vor debuta la o competiție importantă de senioare.
În calificările de joi, Ponor va concura la bârnă și sol, Iordache la bârnă și paralele (accidentarea de acum câteva săptămâni i-a întârziat pregătirea pentru individual compus), iar Olivia Cîmpian și Ioana Crișan vor concura la toate cele patru aparate.
Lotul masculin e alcătuit din Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong (care l-a înlocuit în ultimul moment pe Robert Ghiuzan), Laurentiu Nistor și Andrei Ursache. Antrenori sunt Ioan Suciu, Ionuț Corlaci și Vasile Vug.
Lipsește Andrei Muntean, care ar fi avut șanse și la individual compus, însă nu și-a revenit la timp după operația la umăr de după Jocurile Olimpice de la Rio, unde s-a clasat pe șase la paralele.
Cinci campioni olimpici vor fi prezenți la Cluj:
- Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică, cea mai titrată gimnastă care va evolua la Cluj, deținătoarea a patru medalii de aur europene la bârnă, un record;
- Sanne Wevers, olandeza care a câștigat titlul olimpic la bârnă, la Rio, unde a devansat-o pe Simone Biles și a impresionat printr-un exercițiu elegant, cu multe piruete, mai degrabă decât prin elemente acrobatice. Mai are un argint mondial, tot la bârnă, și un bronz european la paralele;
- Oleg Verniaiev (Ucraina), campionul european en-titre la individual compus, care a cucerit aurul la paralele la Rio;
- Eleftherios Petrounias (Grecia), campionul olimpic la Rio la inele, unde mai are un aur mondial și două europene;
- Krisztian Berki (Ungaria), campion olimpic în 2012 la cal cu mânere, aparat la care mai are trei medalii mondiale și șase europene de aur.
Catalina Ponor (ROU) beam during 2017 Europeans podium training pic.twitter.com/pSsZAS2gdx
— The All Around (@theallaround) April 18, 2017
În prim plan se vor afla și Maria Paseka (Rusia), campioană mondială și europeană în 2015 la sărituri și dublu medaliată cu argint la Rio (cu echipa și la sărituri), surorile Downie din Marea Britanie – Becky (campioană europeană la paralele în 2014 și 2016) și Ellie (bronz la individual compus la Europenele din 2015) – și Claudia Fragapane, tot din Marea Britanie, deținătoarea unui argint european la sol și a unui bronz cu echipa la Mondialele din 2015.
Vor lipsi vedete ca Aliya Mustafina, din Rusia, care a luat o pauză pentru a-și întemeia o familie, sau elvețianca Giulia Steingruber, campioana europeană en-titre la individual compus, care se recuperează după o accidentare.
Dar vom vedea pentru prima oară gimnaste tinere, în ascensiune, cum sunt Diana Varinska din Ucraina, rusoaicele Elena Eremina (campioană europeană la individual compus la junioare) și Angelina Melnikova (16 ani, campioană europeană la junioare și cu echipa la senioare și câștigătoarea argintului pe echipe la Rio), franțuzoaica Marine Boyer (16 ani, locul patru în finala la bârnă de la Rio și deținătoarea unui bronz european la senioare, în 2016), Francesca Linari din Italia, Lyn Genhard din Elvția sau Tomas Kuzmickas din Lituania.
Lista completă a participanților e disponibilă aici.
Corespondențele de la Cluj și celelalte articole dedicate Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom sunt oferite, pe Lead.ro, de OMV Petrom.
Urmărește secțiunea dedicată pe Lead.ro ca să nu ratezi niciunul dintre articole.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună