LEAD
GIMNASTICA

Operat la umăr după Olimpiadă, Andrei Muntean privește spre viitor. Va rata Europenele de la Cluj, dar locul șase de la Rio i-a dat încredere în el

Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom sunt oferite pe Lead.ro de

În apropierea Europenelor de la Cluj, am stat de vorbă cu Andrei Muntean, unul din cei mai valoroși tineri gimnaști români, despre experiența de la Olimpiadă, ce-a însemnat pentru el locul șase obținut în finala la paralele și care sunt următorii pași ai pregătirii sale.

*

Deși știe că nu va putea participa la Campionatele Europene de la Cluj, Andrei Muntean se antrenează și în zilele libere. „Am fost la sală să mă mișc puțin”, ne-a povestit într-o seară de joi, singura cu un singur antrenament din rutina zilnică a gimnaștilor. Nu se pregătește pentru Europene, pentru că abia a revenit după o operație la umăr. Dar se pregătește pentru viitor, căci locul șase din finala de la Rio i-a dat încredere.

Durerile la umărul drept i-au apărut cu trei săptămâni înainte de Olimpiadă, probabil din cauza suprasolicitării. Nu avea forță în brațul drept, nu se putea antrena la capacitate maximă și a trebuit să reducă din dificultatea exercițiilor, cu care ar fi vizat o medalie. S-a concentrat doar să le execute cât mai curat, fără să se mai gândească la rezultat, și nu se aștepta să se califice în finala de la paralele. Când și-a dat seama că e în primii opt, a simțit că-i vine s-o ia la fugă prin sală. „Am făcut cârcei de cât de tare mi-am strâns mâinile”, își amintește despre cel mai frumos sentiment pe care l-a trăit până acum.

„Au fost și celelalte emoții, să fii printre cei mai buni sportivi din lume, să-i vezi pe Djokovic sau pe Serena Williams.”

Locul șase din finala olimpică e cel mai important rezultat obținut la seniori de tânărul de 24 ani care a început gimnastica la patru ani, la CS Sibiu, după o selecție în grădiniță. Deși el nu-și mai amintește, antrenorul care făcea selecția i-spus mai târziu că de la primele antrenamente a reușit să stea în echer la paralele inegale, aparatul la care a prins finala la Rio. Așa s-a lipit, încă de la început, de unul din cele două aparate preferate, alături de inele.

Dacă la început totul i se părea o joacă, a înțeles că lucrurile pot deveni serioase la 13 ani, când a fost selectat la lotul național de juniori de la Bistrița și a început să meargă la competiții internaționale, „unde atmosfera era mai aprinsă”.

De asta îi place și acum gimnastica, pentru ce simte când merge la concursuri internaționale la care se ia la întrecere cu cei mai buni. A avut și momente grele, mai ales în copilărie, când își vedea prietenii ieșind la joacă iar el trebuia să meargă la antrenament, dar nici părinții, nici antrenoarea nu l-au lăsat să renunțe. „Nu e un sport ușor, totul depinde de tine, orice greșeală, cât de mică, te poate arunca de pe locul 1 pe 40. Și e foarte ușor să greșești, trebuie să fii foarte atent și concentrat, și în concurs, dar și la fiecare antrenament, pentru că riscul să te accidentezi e foarte mare.”

Pe lângă finala de la Rio, crede că și rezultatele obținute la juniori i-au marcat evoluția: în 2009 a câștigat argintul la sol și bronzul cu echipa la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tampere, iar în 2010 a devenit primul campion olimpic de tineret al României, după ce a câștigat aurul la inele la Jocurile Olimpice de Tineret, unde a obținut și argintul la paralele. Mai are în palmares un aur la paralele la Europenele pentru juniori de la Birmingham, primul titlu continental la juniori obținut de România din 2002.

„Când eram mic și mă uitam la televizor îmi plăceau chinezii, iar de la noi îi admiram pe toți din echipa națională: Urzică, Drăgulescu, Suciu. (…) La seniori e altceva, concurența e mai mare, e mai intens. Chiar dacă nu pare ceva wow, pentru mine, locul șase în lume e o realizare.”

La Olimpiadă a ajuns pe singurul loc oferit echipelor necalificate, după ce echipa masculină a ratat calificarea. I-a lipsit sprijinul băieților în Brazilia, unde l-a avut alături doar pe Marian Drăgulescu, singurul gimnast român calificat direct, prin medalia de argint la sărituri obținută la Mondialele din 2015. „Gimnastica e un sport individual, dar ai nevoie de susținerea celorlalți. E altfel atmosfera în echipă, îți dă o energie în plus, mi-au lipsit băieții. Dar am încercat cu Marian să ne ajutăm și să ne susținem cât am putut.”

După Olimpiadă, a hotărât să se opereze, pentru că nu putea continua antrenamentele la capacitate maximă și risca prea mult dacă aștepta Europenele. S-a operat în noiembrie, iar după o lună a început recuperarea. De trei săptămâni, e din nou în sală, dar deocamdată face exerciții ușoare. „O iau treptat, cred că mai durează o lună, sau poate mai mult, până să mă pot antrena la nivel maxim. Îmi pare rău că lipsesc de la Europene, mai ales că e la noi și nu știu dacă o să mai fie vreodată. Și mai ales că am prins încredere după Olimpiadă. Ar fi fost un avantaj.”

Acum încearcă să-și direcționeze energia și avântul către următorul concurs important, Mondialele din octombrie, din Montreal, unde speră să spargă gheața și să obțină prima medalie la seniori. „Cât mai strălucitoare să fie.”

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
  • Costel Serban

    Mult SUCCES !!!!

© 2018 Lead
Design: Live Design