Cinci scrimeri își vor face bagajele pentru Jocurile Olimpice. Ana Maria Brânză: „Mergem la Rio determinate să facem ce nu am reușit data trecută, dar fără promisiuni”

Ancuța Iosif 30 martie 2016

Federația Română de Scrimă (FRS) a anunțat, oficial, sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Echipa este formată momentan din spadasinele Simona Pop, Simona Gherman, Loredana Dinu, Ana Maria Popescu (Brânză) și sabrerul Tiberiu Dolniceanu.

Tiberiu Dolniceanu s-a calificat la JO de la Rio după ce a obținut locul 17 la Seul, la ultima competiţie de sabie care a contat pentru obţinerea biletelor. După acest rezultat, Dolniceanu s-a clasat pe locul 4 în topul Federaţiei Internaţionale de Scrimă, în proba individuală de sabie. Sabrerul are 27 de ani și a obținut un argint la JO de la Londra din 2012, cu echipa, un aur mondial, tot cu echipa, în 2009, și un titlu european la individual, în 2013, la Zagreb. „Emoţiile adevărate vor apărea când vom pleca spre Rio”, a spus Dolniceanu, „sperăm să ne întoarcem cu capul de sus de acolo”. Cele patru spadasine erau calificate, neoficial, încă din toamna anului trecut.

„Suntem la jumătatea drumului și considerăm că ne-am îndeplinit obiectivul până acum – echipa feminină de spadă s-a clasat pe locul întâi pentru calificare la Rio, iar Tiberiu și-a asigurat și el participarea la Jocurile Olimpice. Sunt sportivi consacrați cu care ne dorim să menținem tradiția pe care federația a început-o în 1956 cu prima medalie”, a spus Mihai Covaliu, președintele FRS.

„Am mare încredere în potențialul lor, de aceea obiectivul Federației Române de Scrimă la aceste Jocuri Olimpice este una-două medalii. Este un obiectiv îndrăzneț, greu de realizat, dar avem foarte multe atuuri. Avem valoarea necesară pentru a ne îndeplini acest obiectiv. Fetele știu unde sunt, au experiența Jocurilor Olimpice de la Londra. Au învățat din greșeli și eu sunt convins că la Rio își vor negocia fiecare pas pe care îl vor face pe planșă.”

Dan Podeanu, antrenorul echipei feminine de spadă, a declarat că spadasinele care ne vor reprezenta nu trebuie să se considere favorite la JO. „Trebuie să ajungem la concurs, să o luăm pas cu pas, meci cu meci”. Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului are încredere că sportivii scrimeri vor urca pe podiumul brazilian. „Mi-aș dori ca și alte federații să se poată lăuda cu sportivi calificați. Timpul este scurt, dar și noi ușor-ușor creștem numărul sportivilor calificați la Jocurile Olimpice”, a spus ministrul. „Au demonstrat că se poate și sper ca la Rio să fie în cea mai bună formă, va fi presiune, dar satisfacția este pe măsură când urci pe podium.”

„Scrimerii români au dovedit mereu că pot să ne bucure prin prestațiile lor la cele mai importante competiții ale lumii”, a spus și președintele COSR, Alin Petrache. „Sunt alături de ei și cred că ne vom bucura împreună și la Rio.”

Spadasina Ana Maria Popescu (Brânză) nu promite nimic pentru Jocurile Olimpice și preferă să lase competiția s-o surprindă. „Londra nu o vom uita, de aceea nu vreau să mai promit nimic. Merg la Rio să văd ce se întâmplă. Eu am avut experiența copilului la Atena în 2004, când am avut ocazia să văd cum arată o competiție ca Jocurile Olimpice, apoi la Beijing am urcat pe podium, acolo unde mi-am dorit toată viața”, a spus Ana Maria, „dar am ajuns la Londra cu speranțe și am plecat de acolo în genunchi. Mergem la Rio determinate să facem ce nu am reușit data trecută, dar fără promisiuni. Fără să plecăm cu medaliile la gât. De data asta vrem să ne întoarcem cu medaliile, nu să plecăm cu ele la Rio.”

*

Pe 16 și 17 aprilie, la Praga, va avea loc un ultim turneu de calificare, pentru sportivii care nu au încă bilete la Rio. România va fi prezentă cu câte un sportiv în probele de floretă feminin, floretă masculin, spadă masculin și sabie feminin.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.