Concluziile antrenorului | Tomas Ryde: „Fiecare jucătoare și fiecare antrenor a greșit. Dar e despre cum te adapezi și cum încerci să rezolvi lucrurile”

Andrei Năstase 11 decembrie 2019

(Corespondență Lead.ro din Kumamoto, Japonia)

Când ajungi la linia de sosire așa cum a ajuns România la acest Mondial, cu trei înfrângeri grele, una mai severă decât cealaltă, conferințele de presă și interviurile devin și ele încărcate. Simțim – și noi, jurnaliștii, și ei, sportivii sau antrenorii -, că ne repetăm. Adesea, o și facem. Așa că pentru ultima dată la acest turneu, l-am invitat pe Tomas Ryde să ne spună primele lui concluzii.

Am început turneul în condiții grele, am avut și accidentări și alte probleme aici, dar am supraviețuit și am fost fericiți să ne calificăm în Main Round. Dacă ne gândim că a trebuit să lăsăm acasă patru jucătoare de la Brașov, asta a afectat mult echipa, a creat multă tristețe în echipă. Au apărut apoi și accidentări și a fost greu pentru noi, cred că azi am jucat fără opt jucătoare. Jucătoarele Japoniei au jucat foarte bine, cu multă viteză, au multe abilități tehnice. Eu apreciez mult ce au făcut jucătoarele tinere sau noi din echipă, ca Patricia Vizitiu, Elena Dache și mai ales Anca Polocoșer, care a ajuns la lot cu o zi înainte să plecăm. Sunt mândru că antrenez echipa României și că am ajuns în Main Round”, a repetat antrenorul suedez.

Ce crede că se poate schimba în următoarele luni?

Am vorbit aseară despre asta, trebuie să facem un plan, o strategie, dar trebuie să aflăm, cât de repede posibil, și ce se va întâmpla cu jucătoarele de la Brașov. Apoi, e despre nivelul fizic, care trebuie ridicat. Ștefan Ciuntu (preparatorul fizic al naționalei) trebuie să lucreze cu jucătoarele. Apoi, ele trebuie să joace la cluburi, pentru că dacă nu au timp pe teren, nu le putem folosi. Deci trebuie să vorbim cu antrenorii de la cluburi. Plănuim mai multe acțiuni cu echipa, cel puțin două, pentru că asta e o echipă nouă și trebuie să aibă mai mult timp împreună. Și nu doar antrenamente, trebuie să jucăm și niște meciuri amicale.

Se gândește să integreze și jucătoare noi? Bianca Tiron, de exemplu, a fost în echipă, dar s-a accidentat înainte de meciul din calificările la EURO cu Ucraina. Am fost trist pentru ea și sper să revină, cu siguranță ar trebui să fie unul dintre interii stânga din echipă. Pot veni și alte jucătoare, dar trebuie să fie într-o formă fizică mai bună, trebuie să treacă testele fizice.

Reflectă acest loc 12 nivelul echipei?

Dacă jucam fără Cristina, probabil nu eram nici pe locul 12. Trebuie să realizăm că celelalte jucătoare trebuie să facă un pas în față. Viteza pe care ne-a arătat-o Japonia azi a fost incredibil de mare, eficiența jucătoarelor la finalizare – la fel. Iar în apărare, trebuie să fim mai rapide.

Cine crede că a progresat cel mai mult în ultimele săptămâni?

Polocoșer e tot mai bună de la o zi la alta. Sonia (Seraficeanu) a jucat și ea bine, poate nu azi. Iar Cristina, fiind accidentată așa mult, ce-a făcut ea a fost foarte important pentru noi. Când le-am pierdut pe Eliza și pe Laslo, Cristina a preluat și rolul de coordonator, a fost important pentru noi.

Va fi asta o strategie în continuare?

Nu, cred că ar fi mai bine să avem roluri împărțite, să avem mai multă energie în întreaga echipă.

Își reproșează vreo greșeală?

Fiecare jucătoare și fiecare antrenor au greșit. Toată lumea a făcut greșeli. Dar e despre cum te adapezi și cum încerci să rezolvi lucrurile. Cred că am jucat prea mult 7 contra 6 ieri, dar am vorbit despre asta: vrem să jucăm așa, pentru că va fi important în viitor. Dar una e să exersezi la antrenament, alta e într-un meci. Și am văzut că fetele au început să joace tot mai bine în sistemul ăsta. Iar referitor la mine, la secundul Costică Buceschi și la antrenorul cu portarii Jaume Fort, cred că avem o atmosferă bună, discutăm lucrurile, luăm decizii împreună, evaluăm și căutăm îmbunătățiri.

Cred că avem o echipă bună. Dar toată lumea face și lucruri bune, și lucruri rele, e despre cum reacționezi. Iar când ai jucătoare cu puțină experiență, cu mai puțin de 50 de meciuri internaționale, și joci un astfel de turneu important, e un proces prin care trebuie să treci ca să înțelegi ce se întâmplă, cum analizezi lucrurile seara și cum te pregătești pentru următorul meci, de a doua zi. Iar aseară și azi dimineață, jucătoarele erau foarte, foarte obosite. Sunt și acum foarte obosite. Pe bancă, ați văzut, nu au fost multe soluții. Cred totuși că fetele au făcut o treabă bună azi, dar când ratezi atât de multe șanse, înseamnă că ești obosit.

Ce le va spune jucătoarelor la final de turneu?

Mereu le mulțumesc pentru ce au făcut. Am ajuns la acest turneu destul de nepregătite, ca echipă, pentru că am fost nevoiți să schimbăm jucătoare importante. Poate tocmai din cauza asta ne-a fost puțin frică. Așa că sunt mândru de cum au luptat, au fost momente importante în care au făcut lucruri bune împreună. Iar despre viitor, trebuie să continue să se antreneze, să-și îmbunătățească forma fizică și să fie responsabile pentru asta. Trebuie să facă un pas în față. Și trebuie să joace la club. Altfel, nu poți sta pe bancă la echipa națională. Și trebuie să rămânem pozitivi, să ne gândim că acesta a fost un turneu, dar sunt lucruri pe care le putem schimba, care se pot îmbunătăți, sunt multe lucruri care se pot întâmpla până la turneul preolimpic din martie. Să fie sănătoase, să mănânce bine, să doarmă bine, să fie profesioniste.

*

România a pierdut clar contra Japoniei, 20-37, în ultimul meci din Main Round și ultimul meci din această complicată ediție a Campionatui Mondial. Naționala a terminat competiția pe locul 12 (terminase pe 10 Mondialul de acum doi ani, pe patru Europeanul din 2018), va încerca de-acum să se adune pentru turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în martie 2020.

În semifinale, Rusia va juca contra Olandei, în timp ce Norvegia va juca cu Spania, prima adversară a României în Japonia.

 

Foto: Mircea Roșca / Action Foto

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.