Continuăm să aducem antrenori străini, schimbăm un ministru, ne luăm rămas bun de la handbalistele favorite. Și încă nu ne-am revenit după meciul Murray – Djokovic

Lead.ro 9 ianuarie 2017

Abia ne dezmeticim, abia ne întoarcem în bulele noastre și prima oară când încercăm să ieșim din ele, ne dăm seama că s-au întâmplat deja câteva schimbări importante la început de an și în lumea sporturilor. 

Handbal

MASCULIN

2017 a început brusc pentru naționala masculină de handbal, care a încheiat pe locul trei turneul amical Yellow Cup din Elveția, după ce băieții au trecut de echipa Slovaciei, cu scorul 30-26.

În primele trei jocuri test ale anului, România a pierdut clar contra Germaniei (21-30), a fost învinsă la limită de Brazilia (24-25) și n-a reușit mare lucru cu Elveția (19-25). Chiar și așa, atât victoria contra Slovaciei, dar mai ales faptul că băieții au putut juca trei meciuri în trei zile consecutive sunt încurajatoare.

Cu avânt, dar fără rezultate prea bune au început și handbaliștii de la U21, care în debutul preliminariilor Campionatului Mondial de la Pitești au fost întrecuți fără dubii de Danemarca, 26-15. Echipa României nu a reușit prea multe nici în fața Suediei, care a câștigat cu 32-25 și ne-a arătat importanța construcției de la bază: în țările nordice, copiii încep handbalul serios devreme, iar când ajung la nivel de juniori au deja o bază comună. Altfel spus, sistemul e format din timp, handbalul juvenil are o direcție precisă, iar asta s-a văzut limpede zilele trecute, când Danemarca și Suedia au părut mai mature, mai așezate decât curajoasa echipă a României.

Despre handbalul juvenil nordic – de ce încep nordicii să joace la vârste așa fragede și cum construiesc un sistem de la bază spre vârf – am scris pe larg anul trecut. Lectura merită.

FEMININ

La fete, anul a început greu, ba cu schimbări, ba cu probleme. Cetate Deva, ultima în clasamentul Ligii I, a anulat un meci care trebuia disputat duminică și a anunțat că dacă problemele interne nu se vor rezolva, se va retrage din campionat. Fetele de la Deva n-ar fi primele care fac asta, precedentul fiind setat tot în acest sezon, de CSM Ploiești.

Necazuri și la Corona Brașov, ocupanta locului cinci în clasament, unde conducerea a hotărât demiterea antrenoarei Mariana Tîrcă, în urma înfrângerii cu Universitatea Cluj, 28-32. „Avem încredere că valoarea echipei Corona este alta decât cea văzută în meciul de vineri seara cu Universitatea Cluj”, a declarat președintele clubului Corona, Liviu Dragomir. Toate speranțele sunt puse într-un nou antrenor care nu a fost încă anunțat.

Schimbări la început de an și la naționala feminină, unde în locul secundului Costică Buceschi vine Horațiu Pașca. „Începând de la 1 ianuarie am renunțat la națională, dorind să-mi concentrez eforturile spre îndeplinirea obiectivelor de la Handbal Club Dunărea Brăila”, spunea Buceschi. „Urez mult succes echipei naționale în viitoarele acțiuni. A fost o experiență foarte utilă pentru mine, sunt sigur că-mi va fi de mare folos în viitor, în carieră.”

Horațiu Pașca, care va colabora cu selecționerul spaniol Ambros Martin, are 36 de ani și este antrenorul principal al echipei CSM Bistrița. A antrenat între 2013 și 2014 Universitatea Jolidon Cluj, cu care a terminat campionatul pe locul patru și cu care a participat în sferturile de finală ale Cupei EHF. Horațiu Pașca are experiență la nivel de juniori și a promovat mai multe jucătoare în loturile naționale, la diferite categorii de vârste. Experiența asta s-ar putea să-i folosească într-o perioadă în care naționala mare încearcă să schimbe liniile.

Schimbul de generații despre care s-a vorbit în ultimul timp la naționala de handbal e tot mai vizibil pe măsură ce jucătoarele care au alcătuit nucleul în ultimii ani își anunță retragerea. După Aurelia Brădeanu, care a făcut pasul înapoi înaintea Campionatului European din Suedia, Oana Manea și Paula Ungureanu au anunțat și ele, după întoarcerea în țară, că a fost ultimul turneu în care au îmbrăcat tricoul României.

Despre deciziile Paulei și Oanei am scris pe larg zilele trecute.

Sportul și ministerul

Câteva trepte mai sus, spre administrație, alte schimbări. Marius-Alexandru Dunca a preluat de la Elisabeta Lipa portofoliul de ministru al Tineretului și Sportului, după ce a semnat protocolul de predare – primire. Dunca este președintele PSD Brașov și fostul șef al Autorității pentru Protecția Consumatorului, primul demis de Ponta după tragedia din Colectiv, care declara atunci că a fost pus în funcție politic, demis tot politic. Brașoveanul, inginer mecanic de profesie, a dat speranțe construirii unei noi săli polivalente la Brașov, proiect pe rol de mult timp, rămas doar în hârtii din cauza lipsei finanțărilor. „Vom continua proiectele care s-au dovedit a fi utile, care aduc plusvaloare. Suntem responsabili pentru viitorul sportului și al tinerilor din România. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a clarifica legislația din domeniu, pentru a reda gloria și respectul sportului românesc și pentru a asigura tinerilor un viitor acasă”, a spus Marius-Alexandru Dunca.

Rugby

Schimbări și în lumea rugbyștilor, unde CSM București continuă moda antrenorilor străini și-l aduce pe bancă pe irlandezul Michael Bradley care, pe lângă asta, va coordona și activitatea centrului de copii și juniori.

Bradley a făcut parte în 2010 și 2011 din staff-ul naționalei Georgiei, iar în următorii doi ani a fost antrenorul principal al echipei scoțiene Edinburgh, reușind în sezonul 2011/2012 să ajungă în semifinalele Heineken Cup, o premieră pentru o echipă scoțiană. Tot el a fost principalul naționalei secunde a Irlandei între 2005 și 2010, iar în 2008 a fost interimar la naționala mare a Irlandei în turneul din Noua Zeelandă și Australia.Bradley a jucat peste 40 de meciuri pentru Munster și a adunat 40 de selecții în naționala Irlandei în perioada 1985-1995 (13 din postura de căpitan).

Directorul General al CSMB, fostul rugbyst (și fostul președinte COSR) Alin Petrache, s-a arătat încântat de venirea lui Bradley, care marchează debutul unui proiect pe termen lung: „Michael Bradley este un tehnician foarte titrat și experimentat. Sunt absolut convins că va schimba fața echipei și va transforma centrul de copii și juniori. Am mare încredere în proiectul său. Urmează o serie de transferuri care să ajute la îndeplinirea obiectivului pentru acest sezon.”

Tenis

Monica Niculescu și americanca Abigail Spears au ajuns în sferturile probei de dublu la Hobart, Australia (WTA), după un 6-3, 6-4 în fața cuplului japonez-polonez Hao Hibino și Alicja Rosolska. Niculescu și Spears, care fac pereche pentru prima oară, s-au impus într-o oră și 15 minute.

Novac Djokovic a câștigat sâmbătă turneul ATP de la Doha, după ce s-a impus în trei seturi, (6-3, 5-7, 6-4) în fața lui Andy Murray, dublu campion olimpic, numărul unu mondial și principalul favorit al turneului. Andy Murray câștiga în două seturi cu Novak Djokovic în ultimul meci al sezonului ATP 2016, triumfând pentru prima dată în Turneul Campionilor și asigurându-și astfel statutul de lider mondial la final de sezon, o calitate pe care au mai avut-o doar 16 alți jucători în istoria circuitului masculin.

Acum, Nole obține o victorie grozavă și grozav de importantă pentru următoarele dueluri ale celor doi mari favoriți de la Australian Open.

Tocmai de-asta, miza adunată pe masa finalei de la Doha trecea cu mult dincolo de trofeul pus în joc; era vorba de întreaga dinamică a unei rivalități care împarte titlurile importante din circuit și care amenință să facă la fel și în anul care vine. De data asta, era Djokovic cel care venea din urmă, și Murray cu o țintă desenată pe spate. Dincolo de inversarea trendului de la final de sezon, era vorba, firește, și de un moral excelent înainte de startul Australian Open, turneu pe care cei doi și l-au disputat în patru ocazii, de fiecare dată sârbul având câștig de cauză.

Și chiar dacă sezonul abia a început, chiar dacă forma multor jucători e oscilantă, finala de la Doha ne-a lămurit pe mulți că Djokovic și Murray au ceva în plus față de timizii lor urmăritori. Poate și de-asta, colegii de la Treizecizero au lansat un sondaj înainte de Australian Open: cine crezi că va câștiga primul Slam al anului?

 

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.