„Cred că a venit și rândul nostru”. Cu 8 medalii la Europeanul pentru cadeți și juniori, scrima românească promite din nou

Andreea Giuclea 2 martie 2023

Opt medalii au câștigat juniorii României la Campionatul European de Scrimă pentru cadeţi şi juniori de la Tallinn de la finalul lunii februarie, toate la sabie: aur la sabie cadeți feminin pe echipe (Amalia Covaliu, Anastasia Fusea, Alexandra Mitruş şi Rosemarie Benciu), argint la sabie cadeți feminin (Amalia Covaliu), argint la sabie cadeți masculin (Casian Cîdu), bronz la sabie cadeți feminin (Anastasia Fusea), argint la sabie cadeți masculin pe echipe (Casian Cîdu, Dacian Enache, Alexandru Eva și Cristian Macovei), bronz la sabie feminin juniori (Amalia Stan), bronz la sabie masculin juniori (Casian Cîdu) și aur la sabie masculin juniori pe echipe (Casian Cîdu, Radu Nițu, Vlad Covaliu și Mihnea Enache).

PHOTO: EVA PAVIA #BIZZITEAM

La o zi după terminarea concursului, după puține ore de somn, tinerii sabreri s-au întâlnit cu jurnaliștii în Sala de Scrimă „Ana Pascu” din București și le-au vorbit despre emoțiile pe care le-au avut – pentru unii a fost prima ediție a Europenelor –  și cum le-au depășit, despre antrenorii care i-au format, despre încrederea pe care au câștigat-o și despre planurile și obiectivele lor pe mai departe, în special la Campionatele Mondiale de la Plovdiv, care urmează între 1-9 aprilie.

Mihai Covaliu: Cea mai mare nevoie în sportul românesc se leagă de antrenori

Mihai Covaliu, primul campion olimpic al României la sabie, medaliat cu aur individual în 2000 și cu argint în 2008, a vorbit despre factorii care stau la baza acestor succese:

„Performanțele reușite la aceste Campionate Europene nu sunt deloc întâmplătoare, sunt o consecință a unor programe care au început cu ceva ani în urmă, sunt o consecință a monitorizării continue și a analizei activității desfășurate la aceste loturi de fete și de băieți de la sabie, și cu implicarea tuturor factorilor, începând cu părinții, cluburile, Federația, Ministerul, Comitetul Olimpic. Iată că se pot face rezultate excepționale, acești copii au demonstrat că se pot face rezultate, că ei pot să concureze de la egal la egal cu cele mai puternice națiuni din Europa și pot câștiga medalii.”

Președintele COSR a mai subliniat importanța centrelor olimpice de juniori, unde s-au antrenat mulți sportivi, dar și a antrenorilor: „Iată că doar cu o continuitate în activitate, cu susținere se pot face aceste performanțe. Și nu vorbesc doar de performanțele sportivilor, ci și ale antrenorilor, pentru că în acest moment, de ceva vreme, cea mai mare nevoie – să nu spunem problemă -, cea mai mare nevoie în sportul românesc se leagă de acest stâlp, acest simbol fără de care nu se poate, și anume antrenorul. Și aici e valabil pentru fiecare nivel, fie că vorbim de selecție, de formare, de perfecționare, de performanță și de înaltă performanță, antrenorul este un factor extrem de important.”

„Mă bucur să constat că la această armă, la sabie, lucrurile merg în direcția dorită, îi așteptăm și pe colegii noștri de la floretă și de la spadă. Mănușa este aruncată și sper și sunt convins că această concurență va fi benefică în realizarea performanțelor.”

Frații Covaliu, pe podium

Printre sportivii din delegația României care au urcat pe podium sunt și Amalia și Vlad Covaliu, copii președintelui COSR și ai Irinei Covaliu, antrenoare. Vlad a câștigat aurul cu echipa la juniori și a fost aproape de o medalie la individual, pierzând în sferturi în fața ucraineanului Darii Lukashenko la o singură tușă, 14-15.

„Îmi doream foarte mult o medalie la individual, dar o singură tușă poate să nu-ți aducă acea medalie, iar motivația am transformat-o pentru ziua pe echipe. A fost un succes comun, al antrenorilor pe care-i am alături de mine în fiecare zi, dar și al părinților mei, pentru că sunt alături de mine și mă motivează în continuare.”

PHOTO: ANDREA ALEGNI #BIZZITEAM

Sora sa, Amalia, a urcat pe prima treaptă a podiumului cu echipa în concursul de cadeți și pe a doua la individual: „Îmi doream foarte mult să câștigăm la echipe și voiam să-mi demonstrez că sunt așa cum cred eu că sunt de bună. (..) Anul ăsta m-am și ambiționat și mi-am dorit foarte mult. Am început să-mi iau antrenamentele mult mai în serios. Chiar am stat și m-am gandit la un moment dat că tot ce o să fac în plus și cum o să mă ocup eu mai mult de mine și de pregătirea mea o să mă ajute mult mai mult să ajung unde vreau eu să ajung. Și chiar așa a fost.”

Irina Covaliu, vicecampioană mondială cu echipa la sabie, acum antrenoare: „Chiar am avut emoții, poate pentru prima oară în viața mea ca antrenoare, când Amalia a trebuit să câștige acea medalie de aur pe echipe. Este prima medalie de aur a sabiei feminine într-o competiție oficială. Eu am câștigat doar argint, dar fetele mi-au demonstrat că pot să câștige aurul. Și mă bucur nespus pentru acest rezultat, sunt deschizătoare de drumuri, îmi doresc ca și la senioare fetele să reușească să câștige o medalie la un campionat mondial si european.”

Ciprian Cîdu, cel mai medaliat

Cele mai multe medalii au fost câștigate de Casian Cîdu, un ieșean de 16 ani care a concurat în patru probe și a luat medalii la toate: două de argint la cadeți (U17) – la individual și cu echipa – și două la juniori (U20 ): bronz la individual și aur cu echipa, alături de Radu Nițu, Vlad Covaliu și Mihnea Enache.

Cum și-a păstrat concentrarea? „După probele la cadeți am încercat să fiu calm și să nu mă mai gândesc la nimic, doar să mă distrez și să fac ce-mi place mie mai mult, să nu pun presiune pe mine. Încerc să mă gândesc și la ce se gândesc adversarii, nu doar la ce mă gândesc eu. Că și ei au emoții și ei fac același sport.”

Pentru Casian, e important să intre în concursuri fără presiune, motivat doar de pasiunea pentru sportul pe care l-a început la 7 ani, urmând un drum deschis de frații săi mai mari. Totul a plecat de la niște pliante primite de sora sa, Adela, la școală. De mic voia să facă tot ce fac frații săi, iar când Matei, Adela și Iustin au început să meargă la antrenamente de sabie, a vrut să-i urmeze; era însă prea mic, așa că antrenorii i-au spus să se întoarcă anul următor.

„Scrima se schimbă mereu, nu rămâne cum era acum 10 ani”

Dacă la început făcea mai multe sporturi, cânta la chitară și ieșea des cu prietenii, treptat și-a dat seama că scrima îi place cel mai mult și nu mai vrea altceva; chiar și prietenilor le spunea că nu poate ieși cu ei, pentru că vrea să meargă la antrenament. „Îmi place pentru că la scrimă mereu înveți ceva nou. Scrima mereu se schimbă, nu rămâne la fel, cum era acum 10 ani.”

A învățat să nu pună presiune pe el după ce-a văzut că atunci când o făcea, mai ales la campionatele naționale, nu reușea să aibă rezultatele pe care și le dorea. Depășește astfel de momente ajutat de antrenorul său, Ciprian Gălățeanu, fost scrimer de performanță medaliat cu argint și bronz cu echipa la Campionatul Mondial de seniori. „Antrenorul meu mă ajută foarte mult, îi mulțumesc, e foarte calm, mă înțelege, pentru că și el e tânăr.”

Medaliile de la Talinn nu sunt primele pentru Casian, care anul trecut a câștigat argintul cu echipa și la Mondialele de cadeți, precum și un bronz european. Toate sunt speciale și i-au adus motivație și încredere că e pe drumul bun. Dar de cea de bronz obținută la juniori, la o categorie de vârstă superioară, își aduce aminte cu drag, mai ales că a avut un culoar dificil, învingând sportivi din Italia și Franța care erau în Top 4.

Aurul obținut cu echipa a fost și el special. „Mi-a plăcut foarte mult pentru că în finală nu am mai avut nicio presiune. A fost ca un asalt, să zicem, de sală cu niste colegi, eram relaxati. Știam că suntem cei mai buni, pentru că bătusem înainte echipe bune. Noi pierdusem cu Ucraina în Polonia, la o Cupă Mondială, iar după primul asalt, cu Ucraina, i-am bătut și ne-a dat o încredere în noi foarte bună. Am bătut apoi Bulgaria, iar în semifinală Italia, care din cinci Cupe Mondiale câștigase trei la echipe. Și apoi cu Ungaria în finală a fost mai ușor.”

Pentru că se pregătește la Centrul Olimpic de Juniori de la Brașov, nu se antrenează zilnic cu colegii din echipă, care sunt la București, „dar asta nu ne oprește sa fim o echipă. Ne înțelegem foarte bine între noi, ne știm de mult timp, ne știm de când eram copii. Diferă stilul, pentru că sunt antrenori diferiți, deși antrenorii noștri au fost în aceeași echipă.”

Casian, care își dorește să ajungă pe podium și la Campionate Mondiale, Europene și Jocuri Olimpice de seniori, crede că generația din care face parte e una talentată, dar și dornică de muncă. „Se muncește și chiar cred că e meritul nostru. Nu cred că cei din afară au acum o generație mai slabă. Chiar cred că a venit și rândul nostru.”

 

Foto: Federația Română de Scrimă

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.