David Popovici, după a 4-a lui medalie la Campionatele Europene de înot pentru juniori: „Sper că toată lumea a avut pielea de găină, ca și mine, e un sentiment de nedescris”

Lead.ro 8 iulie 2022

Nicio zi fără medalii pentru delegația României la Campionatul European de înot pentru juniori, competiție organizată la Otopeni. Și nicio zi fără medalie pentru David Popovici, care s-a remarcat cu o nouă performanță excelentă: aur în proba de 50 de metri liber. Mai mult, David a câștigat proba cu cel mai bun timp al lui și un nou record național de juniori: 22:16!

A fost a patra medalie pentru David Popovici la această ediție a Campionatelor Europene, după aurul câștigat la 200 de metri liber și cu ștafeta de 4×100 m liber masculin, și argintul obținut cu ștafeta mixtă de 4×100 m liber. Mâine dimineață, el are în serii la 100 m liber. E mare favorit și acolo.

Pentru David, care recent a câștigat și primele lui două titluri mondiale la seniori, această este ultima competiție de juniori la care participă.

Tot vineri, Aissia Claudia Prisecariu a fost pe locul 6 în finala de la 200 de metri spate, iar Andra Denisa Gorecki s-a calificat (cu al cincilea timp) în finala de la 200 de metri fluture.

*

Când a ieșit din bazin, în fața unei tribune arhipline, el a făcut deja obișnuita reverență către public – modul său de-a le mulțumi pentru cum îl susțin cursă de cursă.

Imediat după, în discuția cu jurnaliștii, David a vorbit despre ce putea face mai bine, arătând cât de autocritic e cu propriile performanțe: „Cred că putea fi un pic mai tare, n-am fost prea dur cu mine, nu prea mi-a plăcut mie sosirea, însă ne vom uita pe filmare, vom analiza. Mă bucur că am câștigat, asta mi-am propus. Cursa a avut părțile ei bune, părțile ei rele, trebuie să vorbesc cu antrenorul, el știe cel mai bine. A fost o cursă rapidă, e până la urmă un best time.”

Cum se simte când i se intonează imnul acasă?

„Foarte bine, e unul dintre cele mai frumoase sentimente ever, și acum am avut ocazia să văd cum e să intri într-o tribună plină, plină, dând pe afară de spectatori.”

Dacă se simte obosit: „Da, dar îmi revin eu. Am mai făcut asta și m-am pregătit pentru competiții back to back. Trebuie să mă obișnuiesc cu programul, să câștig experiență, să fiu la același nivel cu cei mai înalți sportivi, care pot să facă ștafetă, semifinală, finală, calificări, una după alta. (…) Sper să rămân cât mai mult pe acest val și să fac cât mai mulți români mândri odată cu mine.”

Despre un potențială medalie de aur la 100 de metri liber: „Eu sper că da. Nu promit nimic, tocmai pentru că vreau să se uite cât mai multă lume și să stea cu sufletul la gură, însă o să termin cele două lungimi de bazin pe cât de repede se poate. Cred că proba mea preferată e 200 de metri liber, dar cu așa o tribună, cred că cu cât e o probă mai scurtă, cu atât lumea trăiește mai mult cu mine, pentru că își dă seama mai greu cine câștigă.”

Dacă se încarcă cu energie din tribună: „Cred că oricine s-ar încărca, sper că toată lumea a avut pielea de găină, ca și mine, e un sentiment de nedescris și de neegalat.”

Dacă realizează că e un fenomen? „Da, nu prea-mi place mie termenul ăsta, dar atâta timp cât sunt numit fenomen înseamnă că-i inspir pe ceilalți; atunci da, hai să mă numesc așa.”

Întrebat în glumă dacă și-a făcut TikTok, a devenit serios: „Hai să vorbim despre înot și curse.”

Despre nevoia unui bazin de competiții în București care să poată găzdui competiții internaționale majore, David a spus: „Mi-ar plăcea să se înoate la nivel cât mai înalt la noi în țară, bineînțeles, ar fi frumos chiar în București, în orașul meu, și cu cât se poate întâmpla asta mai repede, ar fi cât mai bine.”

Cum a fost să-l susțină pe Vlad Stancu din tribună ieri (când Vlad a câștigat finala de la 1.500 de metri liber):

„Cred că am trăit mai mult cursa lui decât cursele mele, îmi place să fiu în rolul de spectator, mai ales că Vlad e un prieten foarte bun de-al meu, câteodată un partener de antrenament și un înotător extraordinar, și mi-a plăcut foarte, foarte mult. Când am văzut că e la egalitate cu polonezul cu care se întrecea, am știut că o să-l ia, pentru că Vlad îmi creează și mie probleme la antrenament, așa că știam că nu are nicio șansă absolut nimeni. E puțin mai ușor să înoți, pentru că te simți mai în control, când urmărești pe cineva, ești mult mai emoționat. Adică nu știi ce se întâmplă. E plăcut să fii spectator.”

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.