David Popovici, înainte de Campionatele Europene în Bazin Scurt: „Este o oportunitate grozavă de a oferi publicului un spectacol bun”

Andreea Giuclea 4 decembrie 2023

Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni e cel mai mare concurs de înot din Europa din acest an

După Campionatele Europene de Juniori organizate pentru prima oară în România în vara lui 2021, Complexul Olimpic de Natație de la Otopeni, inaugurat anul trecut, e pregătit să găzduiască un nou concurs important, și o nouă premieră pentru România: Campionatul European de Înot în bazin scurt (25 m) pentru seniori, care are loc între 5-10 decembrie.

E cel mai mare concurs de înot din Europa din acest an, și aduce în fața publicului român peste 400 de sportivi de renume internațional, campioni olimpici și mondiali precum britanicii Tom Dean (campion olimpic și vicecampion mondial la 200 metri liber) și Matthew Richards (campion mondial la 200 metri liber), francezii Maxime Grousset (vicecampion mondial la 100 de metri liber) și Florent Manaudou (campion olimpic în 2012 la 50 de metri liber), sau italianul Thomas Ceccon (multiplu campion mondial, european și vicecampion olimpic).

România participă cu o delegație formată din 21 de sportivi, obiectivul Federației fiind câștigarea unei medalii și prezența într-o altă finală. „Pentru noi a fost important să avem o echipă numeroasă. Ne așteptam să fie 16, dar avem 21 de înotători români, au avut rezultate bune după campionatele naționale. Sperăm că fiecare sportiv se va simţi în largul lui, că fiecare va reuşi cei mai buni timpi personali, pentru că e important pentru ei, pentru viitor, pentru dezvoltarea lor, pentru anul viitor, care e foarte important. Avem doi calificați deja la Jocurile Olimpice, David Popovici și Vlad Stancu, și sper să fie mai mulți la Paris, iar acest campionat european poate fi un prim pas”, a spus președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, cu o zi înainte de startul competiției.

Camelia Potec: „Am făcut eforturi deosebite pentru a pregăti acest concurs la cel mai înalt nivel”

 

Despre organizarea acestui eveniment în România, președinta Federației a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă: „Este o mare onoare și privilegiu pentru noi să organizăm în România a 22-a ediție a Campionatului European de înot în bazin scurt pentru seniori, după succesul de anul trecut cu organizarea, pentru prima oară în România, a Europenelor de Juniori, care a fost un bun test. Ne dorim ca toată lumea care participă să se simtă bine și să se bucure de spectacol și de competiție. Am făcut eforturi deosebite pentru a pregăti acest concurs la cel mai ridicat nivel. Sper ca sportivii să se simtă bine în acest nou bazin, deschis anul trecut. Suntem o echipă mică, dar am dovedit deja că suntem pregătiți să organizăm evenimente mari. Și pentru viitoarele noastre generații de înotători, e important să vadă aici cei mai buni din Europa aici, în România.

Prezent și el la conferință, președintele Federației Europene, Antonio Jose Silva, a spus că e impresionat de ambițiile Federației Române și de progresul înregistrat de înotul românesc în ultimii ani: „E incredibil, am felicitat-o de mai multe ori pe Camelia. Țin minte concursul din 2022 de la Budapesta, de la Roma, Europenele de Juniori de aici de la Otopeni, au avut rezultatele impresionante, nu doar David, dar și Vlad Stancu, și alții. Munca și rezultatele sunt impresionante, cred că fac o treabă foarte bune dezvoltând nu doar înotul de mare performanță, ci și înotul la nivel grassroots, pentru a preveni înecul, e foarte important pentru popularitatea sportului nostru în viitor. (..) Traversăm o perioadă dificilă în Europa, cu mai multe războaie, cu inflație, iar faptul că am reușit să organizăm acest campionat aici, cu o echipă mică, dar foarte profesionistă, care a muncit foarte mult, e o reușită impresionantă”.

Despre impactul pe care îl au sportivi ca David Popovici și Vlad Stancu în rândul tinerilor, Camelia Potec a spus: „A fost un vis împlinit pentru mine, pentru că am fost o sportivă de performanță și mi-am dorit să văd înotători români care să ne depășească performanțele. E o onoare să vedem că recordurile noastre sunt depășite de noua generație, una foarte bună, de suntem foarte mândri. Sigur, ei sunt acum idolii celor mai mici, David e liderul sportivilor din România, nu doar a înotătorilor, mulți îl urmăresc și vor să devină ca el. La fel și Vlad, care e mai tânăr, merge în aceeași direcție. Nu sunt doar doi, sunt mulți tineri înotători aproape de a atinge performanțe important. Și sper că pentru ei, acest campionat va fi o oportunitate să demonstreze că vor ajunge și ei să câștige medalii la competițiile mari. Îi felicit pe David și pe Vlad pentru ce au reușit și ce fac pentru sportul și țara noastra, ei știu că sunt o inspirație pentru tânăra generație și pentru viitorul sportului nostru.”

David Popovici: „Avem responsabilitatea să oferim un spectacol bun”

David Popovici a vorbit în cadrul conferinței despre ce înseamnă să concureze acasă: „Faptul că această competiţie se organizează atât de aproape de casă este o oportunitate grozavă de a oferi publicului un spectacol bun. Vom încerca să oferim asta, să ne distrăm și să fim gazde cât mai bune. Este un concurs foarte important pentru mine. Mie îmi place mai mult să înot într-un bazin lung, însă este un pas important în pregătirea pentru Jocurile Olimpice, pentru că e o ocazie foarte bună să ne perfecţionăm, întoarcerile, starturile, pentru că totul se întâmplă atât de repede.

Întrebat dacă simte o presiune în plus să fie considerat liderul acestei generații de sportivi, a spus că: „Absolut, e o presiune. Însă singurul lucru pe care îl am de făcut este să o ignor şi să am grijă ce fel de presiune pun pe mine, pentru că nu trebuie să uit de ce m-am apucat de acest sport, de ce îl continui: pentru că îmi place, pentru că-l iubesc, pentru că îmi doresc foarte tare să-i inspir şi pe ceilalţi. Și dacă mă iau prea în serios, dacă pun prea multă presiune pe mine, dacă ascult părerile tuturor, cred că o să-mi pierd din acea pasiune, şi nu-mi doresc asta, cred că nimeni nu-şi doreşte asta.”

„Singurul lucru, şi cred că cel mai bun lucru pe care pot să îl fac pentru acest sport pe care îl reprezint este să fiu bun la el, să inspir copii și încerc să fiu un lider cât mai bun, alături de colegii mei. Atâta timp cât pot inspira copii şi pot promova un stil de viaţă sănătos, asta e misiunea mea.”

Despre ce a învățat despre el în ultimul an, spune: „Doar că nu trebuie să mă iau prea în serios. Și că trebuie să mențin lucrurile cât mai simple, pentru că pot deveni stresante în anumite momente – totul, toate aceste camere, microfoane, poze, autografe, pot deveni stresante și prea mult uneori. Dar am învățat să fiu mai sincer, să spun ce gândesc atunci când am ceva valoros de spus; iar dacă nu, nu.”

Vlad Stancu, campion european de juniori anul trecut la Otopeni, a vorbit și el despre cum e să revină în acest bazin pentru o competiție de seniori: „Am amintiri foarte frumoase de anul trecut, voi încerca să depun tot efortul și să mă distrez împreună cu echipa mea. Suntem o echipă mică, dar puternică, cum a spus și Camelia, și vrem să arătăm asta tuturor. Sper să-mi ating un best-time, dar încerc să nu pun multă presiune și să nu mă stresez foarte tare, pentru că urmează și alte competiții mari, Campionatele Mondiale de Seniori în februarie și apoi Jocurile Olimpice.”

David a completat ideea colegului său de generație: „Și eu încerc să nu fiu prea stresat, sunt sigur că toți ceilalți sportivi fac la fel. Dar cred că stresul face parte din asta, și cel mai bine ar fi să-l acceptăm și să lucrăm cu el, nu să-l ignorăm. Pentru că dacă îl ignorăm, ne mințim. Da, va fi stresant, da, vor fi multe aşteptări, multă presiune, mulţi fani, mult zgomot. Dar cred că noi avem responsabilitatea, în special că suntem aici, acasă, să oferim un spectacol cât de bun putem şi să avem grijă de spectatori. Aşa că le urăm noroc tuturor şi, aşa cum spune antrenorul meu: distracție plăcută!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

 

Componența echipei României pentru această competiție este următoarea:

MASCULIN:
 David Popovici (100 m, 200 m liber), Vlad Stancu (400 m, 800 m, 1.500 m liber), Mihai Gergely (50 m, 200 m liber, 100 m, 200 m mixt), Patrick Dinu (50 m, 100 m liber), Denis Popescu (50 m, 100 m, 200 m spate), Robert Badea (200 m spate, 200 m, 400 m mixt), Andrei Anghel (50 m spate, 50 m fluture), Vlad Mihalache (50 m, 100 m, 200 m fluture), Alexandru Stoica (100 m, 200 m liber), Daniel Nicușan (50 m spate, 50 m, 100 m, 200 m bras, 100 m, 200 m mixt), Darius Coman (100 m, 200 m bras, 100 m mixt), Andrei Proca (800 m, 1.500 m liber), Nandor Nagy (200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m liber), Andrei Ungur (50 m, 100 m liber, 50 m, 100 m spate);

FEMININ: Ioana Știrbu (100 m, 200 m, 400 m liber), Anastasia Bako (50 m, 100 m, 200 m liber), Aissia Prisecariu (100 m, 200 m spate), Maysa Rațiu (100 m, 200 m liber), Brigitta Vass (200 m bras, 200 m, 400 m mixt), Daria Silișteanu (50 m, 100 m spate), Diana Stiger (400 m, 800 m, 1.500 m liber).

Antrenori: Adrian Rădulescu, Iulia Becheru, Andrei Pinticanu, Radu Claudiu, Răzvan Florea, Bogdan Stroe, Mircea Purcaru, Cătălin Ungur.

Pe lângă probele individuale, echipa României va fi prezentă și în următoarele probe de ștafete: 4×50 m liber feminin, 4×50 m mixt feminin, 4×50 m liber combinat, 4×50 m mixt combinat, 4×50 m liber masculin, 4×50 m mixt masculin.

În fiecare zi, primul start se va da la ora 9:30, iar sesiunea de seară (cu semifinale și finale) va începe la ora 18:00.

Programul competiției poate fi văzut accesând link-ul de AICI.

Rezultatele live ale competiției poate fi urmărite accesând link-ul de AICI.

Competiția e transmisă de AntenaPlay.

Bilete se găsesc aici.

Foto: Federația Română de Natație

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.