Dincolo de valoarea din teren, contează și ce faci cu talentul pe care îl ai. Câteva motive pentru care Cristina Neagu e unul dintre cei mai valoroși sportivi ai României
Andreea Giuclea 16 martie 2017Cristina Neagu a fost desemnată joi, pentru a treia oară în carieră, cea mai bună handbalistă a lumii, o performanță unică. E încă o dovadă a calităților ei de pe teren, dar și un moment bun să privim dincolo de handbal. Pentru că, mai departe de talentul incontestabil, Cristina Neagu e unul dintre cei mai valoroși sportivi ai României și pentru modul în care și-a construit cariera.
Sportiva Cristina Neagu
Talentul ieșit din comun, profunzimea cu care înțelege handbalul și ușurința cu care își poate pune ideile în aplicare sunt de necontestat, recunoscute și apreciate la nivel internațional. Chiar și când nu e în cea mai bună formă, cum s-a întâmplat la recentul Campionat European, chiar și când nu are cel mai bun an, cum a fost 2016, antrenorii, comentatorii sau fanii de handbal vorbesc de ea cu admirație și spun răspicat că e cea mai bună. Din lume.
Și dacă ar fi doar atât, ar fi un motiv bun s-o numărăm printre oamenii care influențează sportul românesc, pentru că nu sunt mulți cei care pot spune că sunt cei mai buni în domeniile lor. Că aduc României bucurie, rezultate și recunoaștere internațională.
Dar importanța Cristinei Neagu în handbalul mondial nu stă doar în ce face pe teren. La finalul lui 2016 a fost aleasă ca membră în nou înființata Comisie a Sportivilor din cadrul Federației Internaționale (IHF), cu 125 de voturi (dintr-un total de 317). Comisia, din care mai fac parte patru jucători și jucătoare de top, are rolul de a reprezenta interesele sportivilor în fața IHF, dar și de a promova și contribui la dezvoltarea handbalului la nivel global.
Liderul Cristina Neagu
Dar, dincolo de a fi unul dintre cei mai valoroși sportivi români, Cristina Neagu are și rolul, extrem de important zilele astea, de a fi un model pentru colegele ei de generație sau mai mici, de a fi un liant al echipei naționale; motorul care împinge înainte grupul din care face parte.
E un rol pe care și l-a însușit natural, la orice echipă a fost, dar mai ales la națională, chiar dinainte de a fi numită căpitan. Vorbește mult despre echipă și importanța ei și e jucătoarea care are mereu ceva de spus, la antrenament sau în meci, pe bancă sau în vestiar; e cea care le dă coechipierelor sfaturi, le explică cum vede diferite situații de joc, le încurajează de pe margine, le spune să nu renunțe, să lupte până la sfârșit, să dea totul, ca la final să nu regrete nimic. E un rol recunoscut de colege și antrenori, care îi acceptă importanța. „Ea conduce echipa, își provoacă coechipierele, vrea să le împingă înainte și cere mult de la ele”, spunea fostul selecționer Tomas Ryde. „E antrenorul din teren”, spune și Ambros Martin, noul conducător al naționalei. „Nu e doar o marcatoare prolifică, ci un adevărat lider, care își ajută echipa să devină mai bună,” spunea jurnalistul de la stregspiller.com Joachim Schütz.
„Când vine vorba de handbal, sunt foarte deschisă, am idei, uneori mă enervez, mai țip, poate unele dintre fete nu mă cunosc foarte bine, dar cu siguranță sunt aici pentru ele. Încerc să le sprijin, am fost și eu tânără, știu ce înseamnă să ai tracul unei competiții la senioare”, ne-a spus recent, la Campionatul European din Suedia.
Face asta pentru că își dorește ca echipa României să joace bine și să câștige, și înțelege că o poate face doar dacă e unită și dacă nu lasă responsabilitatea pe umerii unei singure jucătoare, oricât de bună ar fi ea. „Eu cred foarte tare în unitatea de echipă, nu cred că un singur jucător, sau doi sau trei pot să facă rezultate pe termen lung. Eu așa văd lucrurile, pentru mine nu există jucătorul ăla care dă 20 goluri și e cel mai bun. Nu există așa ceva.” E un mesaj pe care l-a subliniat și când a fost aleasă cea mai bună jucătoare a lumii în 2015: „Nu e doar un premiu al meu, e un premiu al tuturor românilor, al colegelor mele de la echipa națională, al colegelor de la echipa de club; fără ei n-aș fi reușit.”
Iar dincolo de a-și ajuta echipa să câștige în prezent, are și un rol important pentru viitor. E poate cea mai importantă în procesul de schimbare de generații în care s-a angrenat naționala post Olimpiadă. După retragerea Aureliei Brădeanu și a Oanei Manea de la națională, a rămas una din puținele jucătoare active care a făcut parte din generația care a adus ultimele rezultate mari ale handbalului feminin românesc – bronzul european din 2010 și cel mondial din 2015. A trăit cu naționala bucurii, dar și dezamăgiri, a lucrat cu antrenori români și străini, a jucat în România și în străinătate. Înțelege handbalul într-un mod holistic, spunea suedezul Ryde, și îi place să împărtășească din ce știe cu jucătoarele tinere, care au ce învăța de la ea. Știe cum au mers lucrurile în trecut, ce a funcționat și ce nu, și poate contribui la construirea unei baze solide pentru viitor, una care să dea rezultate constante. „E foarte important să transmitem la echipa națională ceva care să dureze de acum încolo și când nu vom mai fi noi aici”, ne-a spus Neagu, tot în Suedia.
Modelul Cristina Neagu
Dar Cristina are, sau poate avea un rol important și dincolo de terenul de handbal. Modelul de sportiv pe care îl propune – unul serios, dedicat, pasionat de ce face – poate fi o sursă de inspirație pentru mulți copii, indiferent de sportul pe care îl aleg. Prin felul cum și-a construit cariera, munca și sacrificiile pe care le-a făcut, obstacolele și durerile peste care a trecut și cu care încă se luptă. Prin competitivitatea, spiritul de luptă și dorința de a câștiga. Prin discursul corect, uneori atât de sincer și direct că deranjează, dar care punctează mereu ideile importante. Prin modul în care încercă să facă publicul să înțeleagă prin ce trec sportivii, ce simt și ce gândesc, ca poate astfel și așteptările lor – nu doar de la handbaliste, ci de la toți sportivii români – să fie mai potrivite.
„E foarte greu să pierzi, nu știu cât de mult înțeleg oamenii din afară, însă pentru noi este cel mai greu să trăim astfel de momente. Dar asta e cariera de sportiv, trebuie să ne ridicăm și după astfel de momente”, a spus în vară, după ratarea de la Jocurile Olimpice. „Știu că întotdeauna sunt așteptări mari de la naționala feminină de handbal, sper să ne bucurăm împreună la final, dar să fie răbdători”, le-a transmis la TVR românilor înaintea Europeanului.
Cristina Neagu a demonstrat deja cât de valoroasă e pe terenul de handbal și în vestiarul naționalei, dar lucrurile pe care le propune pot avea un ecou și dincolo de handbal, dacă sunt înțelese, preluate și aplicate în rutina zilnică.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni