Ajutată de excelentele Dedu și Neagu, CSM București revine de departe, câștigă un meci esențial cu Vipers, face un pas mare spre sferturile de finală!
Andrei Năstase 8 februarie 2020Prieteni, am așteptat prea mult să spunem asta: Cristina Neagu s-a întors cu adevărat și e foarte, foarte aproape de forma ei cea mai bună! Cu 14 goluri și multe alte pase decisive, Neagu profită de intervențiile excelente ale Denisei Dedu, o ajută pe CSM București să câștige un meci care părea – și nu o singură dată – pierdut. Obligată să alerge după Vipers Kristiansand timp de 55 de minute, CSM se impune greu, 25-23, și își deschide ușa spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
*
Rar s-a întâmplat, în ultimii ani, ca o adversară a CSM-ului să aibă mai multe jucătoare accidentate decât clubul bucureștean. Ei bine, i s-a întâmplat acum lui Vipers Kristiansand, campioana Norvegiei, și i s-a întâmplat într-un meci foarte important pentru calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor: cu câte 5 puncte fiecare, Vipers și CSM aveau (și încă au) o luptă directă pentru locul patru, poziție la care mai speră și Ferencvaros (3 puncte și un meci acasă cu Rostov).
Cu șapte jucătoare accidentate, între ele și legendara Heidi Loke, Vipers Kristiansand ne-a arătat – așa cum o făcuse și-n toamna lui 2018, când a câștigat clar la București – toate calitățile unei echipe nordice: un joc rapid de pase, în care nimeni nu primește mingea pe loc, o sumedenie de contraatacuri iuți și repunerile foarte rapide care scot în evidență mai întâi sistemul, doar apoi reușitele individuale.
Și dacă există într-adevăr adversari care pot să-și ascundă absențele în spatele jocului colectiv, atunci echipele nordice sunt primele pe listă.
Am discutat aceleași lucruri când am vorbit despre echipa națională a Norvegiei, chinuită și ea de mai multe absențe la ultimul turneu final. Nu e un secret că dacă exersezi același stil de joc și execuți aceleași sarcini de la copii și până la seniori – altfel spus, dacă ai un sistem unitar pentru creșterea handbalistelor -, numele și prenumele jucătoarelor contează ceva mai puțin. Și asta pentru că fiecare post este interpretat în nota sistemului. Cu cât mai bune jucătoarele, cu atât mai solid rolul, dar jocul colectiv poate funcționa – și încă foarte bine – și cu actorii de rezervă.
De treaba asta s-a convins din nou și CSM București.
Luate tare încă din primul minut, jucătoarele antrenate de Adrian Vasile au fost distanțate imediat (3-1, 5-3, 6-4, apoi 9-4) și s-au văzut nevoite să alerge după adversarele lor o seară întreagă. A fost nevoie de intervențiile foarte bune ale Denisei Dedu și de cele 7 goluri reușite în prima parte de Cristina Neagu – care a marcat chiar și din inter drepta – pentru ca CSM să-și facă loc, pas cu pas, în acest meci.
Încurajată de paradele Denisei, apărarea CSM-ului a început și ea să mai închidă ușile din extremă, Vipers a pierdut puțin din viteză și rezultatele s-au văzut imediat: de la 11-6 în minutul 18, nordicele au intrat într-o secetă de mai bine de 10 minute, perioadă în care CSM s-a apropiat la 11-10.
Că Vipers și-a păstrat avansul de un gol până la pauză, 12-11, asta n-a mai deranjat pe nimeni – putea fi mult mai rău!
După pauză, urmărirea a continuat în aceiași termeni. Pentru fiecare fază rezolvată de Lekic sau de Neagu, ba cu depășiri în centru, ba cu angajări creative la pivot, ba prin aruncări de toată isprava – unele de la șold, altele din tavan -, Vipers a răspuns cu atacuri pe faza a doua, cele mai multe finalizate din extremă. Așa s-au scurs primele 10 minute din repriza a doua. Vipers s-a dus la două goluri, CSM a venit la unul; iar două, iar unul. Când CSM a reușit în sfârșit să egaleze, 17-17, trecuseră deja aproape 45 de minute.
Și dacă cineva se aștepta ca jocul să se schimbe de aici încolo, Vipers n-a vrut să audă. În doar două minute – după două contre finalizate simplu și o alta rezolvată, cu totul atipic, din centru – norvegiencele și-au luat din nou elan, s-au dus la 20-17 și l-au convins pe Adi Vasile să ceară un time-out care urma să se dovedească decisiv: cu 12-13 minute înainte de final, antrenorul CSM-ului a trecut la atacul fără portar. Și mișcarea a funcționat perfect.
Cu gol (și eliminare de două minute) la următoarea fază, CSM a ieșit din amorțeala de șase minute în care nu reușise să marcheze, a avut șansa să se apropie la un singur gol, dar ocazia a fost ratată și apoi plătită scump: două minute mai târziu, în loc de 20-19 Vipers a făcut 22-18. Din nou suntem departe…
Și noroc că (din nou) s-a ridicat Neagu: prin trei goluri consecutive – 13, până aici -, unul mai frumos ca altul, Cristina a profitat de fiecare intervenție a Denisei Dedu pentru a-și trage echipa înapoi în meci. Și uite că de nicăieri, cu cinci minute înaintea finalului, CSM București a venit la 21-22. Mai mult, în ciuda time-out-ului advers, tot vicecampioanele României au marcat, și chiar de două ori, pentru a trece pentru prima dată la conducere, 23-22!
Cum s-a ajuns aici?! Greu de răspuns. Mutarea lui Adi Vasile, care s-a decis să atace în șapte, a fost foarte importantă; dar parcă Dedu și Neagu au fost esențiale. Mai ales că tot Neagu a făcut și 24-22, deși CSM a atacat în inferioritate, marcând ceea ce avea să fie golul decisiv.
S-a terminat 25-23, o nebunie de meci care ne-a arătat un lucru pe care îl așteptam de mai bine de un an: Cristina Neagu s-a întors la forma ei cea mai bună! Cu ea în dispoziția asta, totul e posibil pentru CSM.
FULL-TIME: An A-MAZ-ING performance from @CrisNeagu8 saw her register 14 goals – FOURTEEN – as she led her @csm_bucharest side to a 25:23 victory over @VipersKrSand in the #deloehfcl.
🔥🚨🔥🚨🔥🚨🔥 pic.twitter.com/4MJQ9COzzd
— EHF Champions League (@ehfcl) February 8, 2020
Ajutată de această victorie în care cu greu mai puteai crede la 22-18 pentru Vipers, CSM ajunge la 7 puncte și face un pas mare către sferturile de finală în Champions League.
Nu uita că primele patru clasate se califică în sferturile de finală. Acolo, locul 1 din Grupa 1 joacă cu locul 4 din Grupa 2 – Râmnicu Vâlcea are toate argumentele să prindă locul ăsta, chiar dacă a pierdut destul de clar cu Gyor –, locul 1 din Grupa 2 (probabil Gyor) joacă cu locul 4 din Grupa 1, în timp ce locurile 2 vor juca cu locurile 3.
Doar România, Ungaria și Franța au câte două echipe în grupele principale ale Ligii Campionilor.
Ce urmează pentru CSM București în Liga Campionilor
CSM București – Ferencvaros, 21 februarie;
Metz – CSM București, 1 martie;
CSM București – Kristiansand, 7 martie.
Foto: Sabin Malisevschi/Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni