După rezultatul sub așteptări de la Rio, handbalul românesc privește în față cu încredere. Ce schimbări aduce noul sezon

Andreea Giuclea 2 septembrie 2016

Vara olimpică pe care fanii handbalului o așteptau cu mari speranțe nu s-a încheiat cum și-ar fi dorit nici ei, nici echipa națională feminină, care a terminat pe nouă o ediție a Jocurilor Olimpice unde sperau să lupte pentru medalie. „Un loc nouă e mai puțin decât speram”, a spus și Alexandru Dedu, Președintele Federației de Handbal, „dar o poziție pe care o vom gestiona în așa fel încât să-i învățăm lecția și să ne fie de folos în următorul ciclu olimpic.” De când s-au întors, fetele au vorbit puțin despre ce n-a funcționat la Rio, semn că rana e încă deschisă și amintirea încă vie pentru o analiză detașată.

„Nu sunt multe de spus, sunt multe lucruri de analizat”, a spus Cristina Neagu la revenirea în țară. „Nu pot să spun acum un motiv pentru care am pierdut de exemplu în faţa Angolei şi de ce nu am ieşit din grupă. Primele două meciuri au fost negre, pot să zic un dezastru.” Tot ea a subliniat însă că întoarcerea la echipele de club și concentrarea pe noi obiective le poate ajuta să-și regăsească motivația: „A trecut o săptămână de când am ieşit din competiţie, au fost destule zile de dezamăgire şi supărare, dar trebuie să mergem mai departe. Pentru fiecare urmează acum competiţii la club, alte provocări, trebuie să ridicăm capul şi să mergem înainte.”

Aceeași nevoie de a privi înainte a fost subliniată de Paula Ungureanu și de Valentina Ardean-Elisei, mai ales că ambele pornesc un drumuri noi, la alte echipe. „Nu mai vreau să mă gândesc la ce-a fost la Rio. Încerc să uit, să mă axez pe noul club şi pentru ceea ce urmează să fac aici”, a spus Paula la primul antrenament cu CSM București. „Am avut parte de un sezon lung cu un sfârșit nu așa cum mi l-aș fi dorit, dar cum după orice sfârșit vine un nou început, am convingerea că acesta este de bun augur”, a scris pe Facebook și Valentina Ardean-Elisei după primul meci în tricoul SCM Craiova.

Despre ce n-a funcționat la Jocurile Olimpice și ce lecții poate învăța naționala de acolo se va mai vorbi. Dar până vor veni răspunsurile, handbalul reintră în ritmul campionatului intern. Liga masculină, rebranduită, a început deja de o săptămână, iar cea feminină debutează în acest weekend. Tot în weekend au loc meciurile din Supercupă: CSM București – CSM Roman, la fete, și CS Dinamo – CSM București, la băieți.

Facem o scurtă trecere în revistă a principalelor schimbări și așteptări de la noul sezon:

CSM București începe cu destule necunoscute un sezon în care are multe de apărat

Revelația sezonului trecut începe noul an competițional dintr-o postură care nu i-e prea familiară. Dacă parte din succesul și jocul exuberant arătat pe final de sezon a venit din lipsa de presiune și din faptul că nu aveau nimic de pierdut, totul se schimbă pentru CSM anul acesta. Din outsider, devine echipa pe care toți vor dori s-o bată; iar miza a crescut, pentru că acum au ce pierde: titlul european, campionatul și Cupa României, pentru că echipa bucureșteană a câștigat anul trecut tot ce se poate câștiga.

Dincolo de noua poziționare, echipa capitalei a trecut și printr-o serie de schimbări pe plan intern. Kim Rasmussen, antrenorul carismatic care le-a ghidat pe fete spre succesul european, a ales să antreneze naționala Ungariei. În locul lui a venit, sau mai degrabă s-a întors, tot un danez: Jakob Vestergaard, câștigător de Liga Campionilor cu Viborg în 2010.

Vestergaard nu e străin de handbalul românesc și cunoaște o mare parte din jucătoare. Pe Brădeanu, Manea, Curea şi Ungureanu le-a antrenat la Oltchim, cu care a ajuns în 2013 în semifinala Ligii Campionilor, iar cu Vărzaru, Torstensson şi Gullden a lucrat la Viborg. Vestergaard cunoaște și clubul bucureștean, unde a fost director tehnic în sezonul 2014-2015. În ultimul an, danezul a condus naționala Germaniei.

Prima provocare pentru Vestergaard va fi să le ajute pe fete să regăsească și să ducă mai departe echilibrul din vestiar, acel sentiment de echipă pe care jucătoarele lui Rasmussen au recunoscut că l-au descoperit cu greu și anul trecut. Iar după ce l-au găsit, o parte dintre ele au părăsit Bucureștiul: braziliencele Mayssa Pessoa, Ana Paula Rodrigues și Fernada da Silva, rusoaica Ekaterina Vetkova şi daneza Maria Fisker. În locul lor au venit Majda Mehmedovic, Paula Ungureanu, Anastasia Lobach (după ce trasferul Katarinei Jezic s-a blocat), Gnonsiane Niombla şi Camille Ayglon.

Jucătoare valoroase, dar care vin după perioade mai puțin bune la echipele naționale. Pe lângă dezamăgirea româncelor, Mehmedovici a terminat pe ultimul loc în grupă cu Muntenegru, fără nicio victorie, iar Suedia lui Gullden și Torstensson s-a clasat pe șapte. Jucătoarele din Franța vin însă cu medalia de argint la gât și rămâne de văzut cum se va resimți acest mix în echipă; am văzut, în trecut, cum perioadele bune de la loturile naționale s-a perpetuat apoi, ca un efect domino, și la cluburi.

Sunt multe necunoscute în drumul CSM-ului și va fi extrem de interesant să vedem cum va reacționa și se va adapta echipa noului context. Primul meci oficial, cel cu HCM Roman din Supercupa României, va fi sâmbătă, de la 17:00, pe TVR. E singurul trofeu care le lipsește bucureștencelor.

Liga feminină fără Baia Mare

După câțiva ani în care trofeele din handbalul feminin s-au împărțit între Baia Mare și București, campionatul feminin va începe fără una dintre cele mai iubite și de succes echipe din ultimii ani. Din cauza problemelor financiare, echipa băimăreană s-a desființat, iar jucătoarele, neplătite de luni de zile, au fost nevoie să plece la alte echipe. În locul fostei campioane naționale a apărut CS Minaur, un club de drept public, care evoluează în Divizia A.

Dispariția HCM-ului a dus însă la întărirea celorlalte echipe, astfel că vom avea un sezon mai puternic la mijlocul clasamentului și în lupta pentru locurile doi-trei, în condițiile în care CSM pornește ca favorită.

Unde s-au transferat fostele jucătoare ale HCM-ului: Paula Ungureanu la CSM București, Valentina Ardean-Elisei la SCM Craiova, Melinda Geiger la Brest, Gabriella Szucs, Gabriela Perianu, Ana Maria Tănăsie și Timea Tătar la Dunărea Brăila, echipă antrenată de secundul naționalei, Costică Buceschi, Luciana Marin Popescu la HCM Roman și Ionica Munteanu la U Cluj.

Liga Zimbrilor: Noua identitate a Ligii Naționale de Handbal Masculin

Liga masculină a debutat deja de o săptămână, inaugurând o nouă identitate de brand, una centrată pe unul dintre simbolurile naționale ale României: zimbrul.

Zimbrul, care se regăsește pe echipamentele tuturor echipelor, pe grafica de scor de pe transmisiile în direct și pe materialele de promovare, a fost ales pentru că „forța, determinarea și rezistența acestui animal legendar sunt surse de inspirație pentru fiecare jucător care vrea să cucerească titlul de campion”, spune Alexandru Dedu, Președinte FRH. „Mai mult, zimbrul este un simbol românesc, un animal respectat, care se impune atât prin abilitățile individuale, cât și prin unitatea din cadrul turmei, a echipei din care face parte. Este un luptător care și-a păstrat identitatea și calitățile indiferent câte schimbări au fost în jurul său. La fel și noi, la FRH, ne dorim să păstrăm spiritul competitiv din cadrul Ligii Naționale de Handbal Masculin, să încurajăm performanța și să aducem mândrie tuturor românilor care iubesc acest sport.”

14079834_508303062693691_8350107127682436082_n

Rebranduită, competiția masculină se anunță a fi mai puternică decât în ultimii ani. Pe lângă Dinamo şi CSM Bucureşti, principalele rivale la titlu, și alte echipe s-au întărit, în special cu jucători străini – 55 internaționali joacă în Liga națională în prezent. Noul sezon a marcat și revenirea în primul eșalon a echipei constănțene de opt ori campioană a României în ultimii 12 ani, HC Dobrogea Sud Constanta (fost HCM).

CS Dinamo-CSM București își dispută primul titlu al sezonului sâmbătă, de la 21:00. Supercupa României are loc la Sala Polivalentă.

Vedem handbal la televiziunea națională

Federația de Handbal a reușit o mutare importantă pentru eforturile de creștere a popularității handbalului prin contractul încheiat cu Televiziunea Română, care a achiziționat drepturile de transmisie pentru meciurile naţionalelor feminine şi masculine, pentru partidele echipelor de club din Ligile Naţionale şi pentru Supercupă.

Astfel, sportul de echipă care a adus României cele mai importante rezultate în ultimii ani le va fi accesibil tuturor românilor, cel puțin în următorii doi ani, cum arată un comunicat TVR: “Handbalul este noul sport național, deci locul său este la televiziunea națională, mai ales acum, într-un moment în care sportul românesc are multe suferințe, iar o televiziune publică poate să fie un partener pentru a readuce copiii și tinerii în sălile de sport.”

Pe lângă televiziunea publică, DigiSport și Dolce Sport vor transmite în continuare meciuri din Ligile naționale.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.