După șase ani de absență, Râmnicu Vâlcea e gata de un nou început în Liga Campionilor. Ce putem aștepta de la campioana României?

Lead.ro 4 octombrie 2019

Ultima dată când a jucat în cea mai importantă competiție europeană intercluburi, Oltchim – așa cum s-a numit echipa din Râmnicu Vâlcea înaintea desființării din 2013 – a mers până în semifinale, o dublă tur-retur pierdută în fața lui Gyor, care avea să și câștige finala cu Larvik. Era al doilea an consecutiv când Gyor reușea să o oprească pe campioana de atunci a României în semifinale, o fază a competiției atinsă în patru din ultimele cinci sezoane, incluzând aici și finala pierdută cu Viborg în 2010. E o istorie recentă care, trecută prin așteptarea și așteptările unor fani care iubesc cu pasiune handbalul, pare mult mai îndepărtată. Și asta pentru că nimeni nu putea fi sigur că noul proiect de la Râmnicu Vâlcea se va putea întoarce spre nivelul din trecut. În afară de atașamentul fanilor, SCM n-a avut nicio garanție că va juca prea curând în Liga Campionilor. Puțini se așteptau ca echipa lui Florentin Pera să reușească să oprească sezonul trecut dominația lui CSM București, chiar dacă atât grupul de jucătoare, dar mai ales jocul lor de handbal a arătat foarte bine încă de la primul meci.

Acum, încurajate de un nou start perfect în campionat, jucătoarele lui SCM vor deschide această ediție a Ligii Campionilor vineri (ora 18.30), chiar acasă, contra lui Bietigheim, campioana Germaniei. Și oricât de optimiști sunt fanii de la Vâlcea, nimeni nu prea știe la ce să se aștepte în acest sezon.

Cât de repede se pot integra jucătoarele aduse în vară tocmai pentru ca echipa să fie pregătită de această competiție? Va fi lipsa experienței o problemă pentru jucătoarele tinere de la SCM? Dar pentru Florentin Pera, aflat și el la prima experiență în Liga Campionilor?

Poate că primele răspunsuri au venit, măcar parțial, din cele două dueluri pe care SCM le-a avut deja cu CSM București. Primul, în Supercupa României, a fost pierdut clar, dar al doilea a fost câștigat în ultima secundă, la capătul unui meci mult mai echilibrat. Dacă echilibrul ăsta a venit pe fondul problemelor de lot ale CSM-ului sau, dimpotrivă, datorită creșterii din jocul SCM-ului, asta e greu de spus. Ambele variante sunt posibile, iar jocul cu Bietigheim, neînvinsă în acest start de sezon, ne va lămuri.

Adversarele au mai vizitat România și în toamna trecută, învinse clar la București, la câteva săptămâni după ce reușiseră să bată pe CSM în Germania. În creștere față de ultimele sezoane, Bietigheim va putea deci testa (mai ales) omogenitatea echipei lui Pera, care încă lucrează pentru a-și integra noile jucătoare, între ele și câteva handbaliste cu experiență, ca Elghaoui, Norgaard, Gonzalez sau Liscevic, care deja pare obișnuită cu stilul lui SCM (a demonstrat-o și în derbiul cu CSM, când a marcat cinci goluri).

Căci pentru o campanie europeană reușită, Râmnicu Vâlcea va avea nevoie de întreg lotul: nu doar că Liga Campionilor e un front în plus față de sezonul trecut, când echipa s-a concentrat doar pe campionat, dar grupa aceasta din care mai fac parte Buducnost și Brest nu e deloc simplă.

Din fericire pentru SCM și fanii ei, nucleul echipei arată bine: Iulia Dumanska e într-o formă grozavă, demonstrată recent și la echipa națională, Iryna Glibko la fel, ibericele Alicia Fernandez și Martha Lopez au jucat foarte bine recent, contra CSM-ului, și pe fiecare post există cel puțin o soluție de nivelul Ligii Campionilor. În plus, și ăsta poate fi un argument decisiv pentru calificarea în grupele principale (primele trei clasate ajung acolo), nicio adversară nu va fi încântată să joace în balamucul creat de fanii vâlceni în Sala Traian.

 

Foto: Sabin Malisevschi/ Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.