E rândul lor: tinerii de la U19 joacă fotbalul pe care vrem să-l vedem și la Naționala lui Contra

Ciprian Rus 24 martie 2018

Nu trecuseră decât 20 de minute din meciul România – Serbia din prima fază a Turneului de Elită pentru Europenele Under19, iar oaspeților, care ne luaseră de sus, de la înălțimea staturii lor, dar mai ales a rezultatelor lor fantastice la nivel de tineret, nu le venea să creadă ce se întâmpla pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești.

După vreo cinci minute de fotbal-carambol, de fapt de adaptare la starea unui teren înghețat, la minus 7-8 grade, ai noștri au arestat mingea, mutând jocul, periculos și cu dezinvoltură, când pe dreapta, când pe stânga, când pe centru. Nici măcar nu puteai izola un jucător de la care vine pericolul: cum scăpai de Mățan, apărea Dragomir, cum scăpai de Neciu, apărea Moruțan! Joc în viteză, cu ruperi de ritm, ca și cum gazonul se înmuia doar sub ghetele alor noștri și se făcea derdeluș la încercările disperate ale sârbilor de a fura și ei mingea.

Surpriza de la Ploiești

Vor fi fost surprinși sârbii de ce vedeau pe teren, dar mai surprinși decât ei eram noi, suporterii „tricolorilor”, căci, nicicând după retragerea lui Gică Hagi de pe teren vreo reprezentativă a României nu a jucat atât de ofensiv și de plăcut ochiului precum echipa antrenată de Adrian Boingiu și condusă din teren de experimentatul jucător al lui Arsenal, Vlad Dragomir.

În definitiv, dispunerea lui Boingiu nu aducea ceva necunoscut iubitorilor de fotbal de la noi. Același sistem – adesea hulit – cu patru jucători pe fund, doi închizători și trei oameni în spatele vârfului unic. Cam asta a jucat și Pițurcă, cam asta a jucat și Iordănescu, cam asta a jucat și Daum, cam asta încearcă și Contra, din câte s-a văzut până acum.

Numai că „închizătorii” lui Boingiu, Dulca și Băluță, dincolo de faptul că au rupt la timp majoritatea încercărilor de construcție a sârbilor, s-au comportat, în multe momente, ca veritabili coordonatori de joc, cu pase rapide și inspirate între linii, cum a fost cea a lui Dulca spre Sîntean, la primul gol, sau prin urcări inspirate în atac, cum au fost cele ale lui Băluță – bară și gol în meciul de miercuri.

Dinamica bună a jocului nostru a fost consistent susținută, în prima parte, de urcările inspirate în banda stângă ale lui Neciu. Acolo, pe triunghiurile și combinațiile dintre Neciu, Moruțan și Dragomir a pus România stăpânire pe joc, pentru a lovi, până la urmă, tocmai din cealaltă bandă, unde ruperile de ritm fantastice ale lui Moruțan – ajutat, de fiecare dată, de vârful împins Sîntean, au adus României două goluri în numai 25 de minute.

Ce aduce în plus naționala lui Adrian Boingiu

Incisivitatea lui Mățan și Moruțan, cu o tehnică și o poftă de joc absolut remarcabile, a adus, iarăși, plusul pentru trupa lui Boingiu în comparație cu ce joacă celelalte selecționate ale României în ultimii ani. Nici naționala mare, cu Stancu, Stanciu, Maxim, Chipciu sau Torje, nici cea Under21, cu Florinel Coman sau Dennis Man, nu au reușit să fie atât de destabilizatoare și de eficiente în zona jucătorilor de bandă.

Jocul acesta legat avea să iasă în evidență nu doar la fazele de construcție ale primelor două goluri, ci și după pauză, când ai noștri aveau nevoie de posesie îndelungată, ca să-i țină pe sârbi departe de poartă. În acele momente au ieșit și mai mult la rampă Dulca, Băluță și, mai ales, Dragomir, care, prin pase dublate au mutat jocul de pe stânga pe dreapta și au absorbit cu mare inteligență încercările de pressing ale adversarilor. Rareori a avut România, în ultimii 20 de ani, atât de multe pase consecutive în terenul advers pe cât a avut în primul meci din Turneul de Elită.

Iar pe liniștea aceasta a jocului ținut departe de propria poartă au apărut, inevitabil, încă două goluri, și puțin a lipsit ca pofta de goluri a alor noștri să nu se lasă cu vreo șase-șapte reușite pe tabela de marcaj.

„Cei de la Under19 sunt o generație foarte bună. I-am urmărit toți băieții de la Națională și ne bucurăm de cum au jucat. Cred că pe cei din generația aceasta i-a ajutat foarte mult regula U21. S-a văzut că au meciuri în picioare, că au încredere, sper să se califice mai departe.” – Nicolae Stanciu, mijlocaș România

O generație altfel

Fără îndoială, jucătorii lui Adrian Boingiu au, față de generațiile anterioare U19 de la noi, dar și față de unii adversari de azi, marele avantaj al jocurilor la nivel înalt. Nu mai puțin de cinci jucători din lot au peste zece meciuri în Liga 1, au goluri marcate în campionat, iar, peste toate, vine maturitatea celor care joacă în străinătate, precum Dragomir sau Dulca. Și, desigur, și maturitatea selecționerului Adrian Boingiu, care a demonstrat până acum nu doar fler în conducerea echipei, dar și calități de psiholog în contextul unei generații cu mileniali în echipă, mult diferită de tot ce a antrenat el până acum. Și a antrenat ceva.

Antrenor categoria I din 1987, profesor de educație fizică și sport grad I din 1997, posesor al Licentei A UEFA din 2004, Adrian Boingiu a antrenat la juniorii CSS Alexandria (1981-86), Unirea Alexandria (Liga 3 1987-89, Liga 2 1998-99), CSS Sf. Pantelimon (1990-98, cu doi ani pauza de specializare în Canada, 1999-2002, 2005-06, 2008-14), juniorii U18 Al Ain (2006-07, E.A.U.), juniorii U18 Al Shabab (2007-08, E.A.U.).

Boingiu a fost selectioner al echipelor naționale de juniori UEFA 1994, 2000, 2004 și 2005, perioadă în care a promovat și pregătit fotbaliști precum Florentin Petre, Marius Niculae, Răzvan Raț, Mirel Rădoi, Paul Codrea, Sorin Paraschiv, Ciprian Marica, Bănel Nicoliță, Claudiu Keșeru sau Ștefan Radu și, bineînțeles, actualul selecționer al Naționalei, Cosmin Contra. Are acum șansa de a da marea lovitură a carierei alături de niște puști despre care, în foarte scurt timp, vom auzi la prima reprezentativă.

*

 

„Tricolorii”, om cu om

Vlad

Portarul FCSB a avut parte de o maturizare forțată în acest sezon de Liga 1. Vânzarea lui Niță l-a aruncat în focul luptei pentru locul 1, dar dușul rece din campionat și din Europa League i-au prins bine la lotul U19. Andrei a jucat cu multă încredere, a greșit o singură ieșire pe centrare, dar a scos o minge foarte periculoasă și a dat siguranță apărării.

Haruț

Cu nouă meciuri bifate deja în Liga 1, la Timișoara, Haruț a crescut de la minut la minut contra sârbilor. Bătăios și sigur pe el, nu a lăsat spații pe partea lui.

Screciu

Unul dintre remarcații selecționerului Cosmin Contra după meciul cu Serbia, „milenialul” Craiovei arde etapele văzând cu ochii. E matur și polivalent și a demonstrat asta și miercuri.

Dima

Împrumutat de Dinamo la Sepsi în accest sezon, unde a strâns prezențe constante în prima echipă, Constantin e văzut de scouterii din FRF ca un jucător „aprig, aspru, puternic, tipul de apărător care știe ce are de făcut pentru ca atacantul să nu fie comod în zona lui. În plus, are un simț al mingii foarte bun”. A demonstrat asta prin câteva ieșiri bune din apărare pe final de meci.

Neciu

Se vede la Robert, cu ochiul liber, școala Viitorului. Combinativ, curajos, a urcat constant în bandă în meciul cu sârbii. Unul dintre cei mai buni jucători ai meciului, pe un post deficitar de ani buni la naționala mare.

Băluță

Hagi ne spune de ceva vreme că Tudor va fi viitorul Gică Popescu, fostul internațional la școala de fotbal a căruia a crescut puștiul de la Viitorul. A făcut un meci rotund cu Serbia, impecabil la acoperire și devastator când a rămas nemarcat în preajma porții.

Dulca

Un obișnuit al lotului U21, Marco a venit să dea o mână de ajutor colegilor de generație, iar felul cum a pus osul împotriva puternicilor adversari sârbi s-a făcut simțit. A accelerat jocul când a fost cazul, a ținut bine de minge când era cel mai important.

Dragomir

Căpitanul echipei n-a părut în apele sale în primele minute, probabil din cauza terenului. Dar și-a ajutat mereu colegii de linie, le-a făcut culoare și i-a pus în valoare, ca un veritabil lider. În partea a doua a dat, la fiecare atingere de minge, detalii ale calității sale și s-a asociat mereu la fazele periculoase de la poarta adversă. Cu puțin noroc putea marca, pe final, golul meciului, la un lob din unghi care a ratat cu foarte puțin plasa.

Mățan

Puștiul-minune al lui Hagi a încântat pe toată lumea. I-a întors pe toate părțile pe adversari, s-a lipit la gol și a demonstrat vorba mentorului său care spunea că are cinci-șase numere 10 la Viitorul, pe care le vom vedea în curând. Pe Mățan l-am văzut și ne-am convins!

Moruțan

Tânăra vedetă a Ligii 1, jucător acontat deja de FCSB, a trecut peste criticile care i-au fost aduse după meciurile mai puțin reușite din campionat și a făcut o demonstrație de forță cu Serbia. Două goluri, pasă de gol și încă multe alte acțiuni de mare efect.

Sîntean

Atacantul Spartei Praga a făcut un excelent joc combinativ miercuri. L-a lansat exraordinar pe Moruțan la faza primului gol, i-a făcut loc de șut tot lui Olimpiu la golul al doilea, e un foarte bun om de echipă și o garanție pentru postul de număr 9.

**

Reprezentativa U19 a României întâlnește astăzi, de la ora 20:00, reprezentativa similară a Suediei, în cea de-a doua partidă din cadrul Turului de Elită. Meciul se va juca pe stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești și va fi transmis în direct pe canalul de YouTube FRF TV.

Clasamentul Grupei 4

  1. România – 3p 4-0
  2. Suedia – 1p 0-0
  3. Ucraina – 1p 0-0
  4. Serbia – 0p 0-4

La turneul final programat în Finlanda, în perioada 16-29 iulie 2018, se califică doar cele șapte câștigătoare de grupe de la Turneul de Elită. Asta înseamnă că naționale ca Germania, Olanda, Franța, Belgia sau Spania pot rata prezența la acest Euro.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.